TRUDNO/CIĘŻKO ODPALA ZIMNY/CIEPŁY. REGULAMIN STR 116.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!
Też mamy problem u ojca w Golfie IV ( AJM 2001) z odpalaniem.
Bardzo ciężko odpala na zimnym silniku. Auto garażowane, świece i akumulator wymienione a zamiast być lepiej to jest coraz gorzej.
Stare świece niby było jeszcze dobre, ale całe czarne.. Niestety ojciec mieszka w małej mieścinie , gdzie mało kto wie co to VAG a Logi to już czarna magia dla "babrałów"...
Bez porządnego VAGa się pewnie nie obędzie i będę musiał zabrać auto gdzieś dalej, ale... Co to może mu być??
Przed zakupem sprawdzaliśmy pompowtryski i były bdb, tankowane tylko Ultimate, Verva..
Problemy zaczęły się po wymianie rozrządu ( może mieć związek ? )
Dawka paliwa źle ustawiona.. ??
Z góry dzięki za odp.
Bardzo ciężko odpala na zimnym silniku. Auto garażowane, świece i akumulator wymienione a zamiast być lepiej to jest coraz gorzej.
Stare świece niby było jeszcze dobre, ale całe czarne.. Niestety ojciec mieszka w małej mieścinie , gdzie mało kto wie co to VAG a Logi to już czarna magia dla "babrałów"...
Bez porządnego VAGa się pewnie nie obędzie i będę musiał zabrać auto gdzieś dalej, ale... Co to może mu być??
Przed zakupem sprawdzaliśmy pompowtryski i były bdb, tankowane tylko Ultimate, Verva..
Z góry dzięki za odp.
www.pieluszynska.pl
PARTNER OF WWW>DETAILERCENTER.PL
PARTNER OF WWW>DETAILERCENTER.PL
- szewczi90
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
witam ja dokładnie tak samo rozwiązałem swój problem i jest ok póki co i słyszałem że na tym można pojeździć nawet i 2 lata... u Ciebie to działa na zasadzie zwiększonej dawki podczas rozruchu? na kilka sekund?Cristobal pisze:Co dalej-alternatywa taki wydatek lub co innego? W zwykłe druciarstwo nie poszedłem-można zamontować odłączanie czujnika temperatury na przycisk ale ja postanowiłem sprawdzić patent magicznego pudełka zwanego "easy diesel".Zakupiłem pudelko na popularnym serwisie aukcyjnym-koszt 60 pLN + namówilem mojego znajmoego montera instalacji napędów bramowych i sat (sam się nie znam i oczywiście zapłacilem mu -90 PLN)- koszt całosci 150 PLN-podpiął się zgodnie z instrukcją do przewodów kompa -wlutował się-czas montażu ok.1h
Efekt-na zimnym silniku (odpalanie z rana) kontrolka świec trochę dlużej świeci ale i na zimnym i na ciepłym pali od tzw. strzała.
Potencjalne zagrożenia-szybsze zużycie się świec Cristobal
co znaczy że świece mogą się częściej zużywać np co ile?
możliwe że to może mieć związek z rozrządem, prawdopodobnie musisz ustawić kąt wtryskuGłowaś pisze:Problemy zaczęły się po wymianie rozrządu ( może mieć związek ? )
- daniocrack
- Forum Master
- Kontakt:
Re: [TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!
Głowaś pisze:Problemy zaczęły się po wymianie rozrządu ( może mieć związek ? )
przy AJM jest kat synchronizacji i to jest napewno ruszone bez vaga sie nie obejdzieszewczi90 pisze: możliwe że to może mieć związek z rozrządem, prawdopodobnie musisz ustawić kąt wtrysku
Re: [TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!
co mogli
Pozdr.
Witam.U mnie było to samo miałem skopany rozrząd(i to w autoryzowanym serwisie aso!!!)oczywiście auto było tam z innego powodu ale skopali wszystko co chyba mogli-ale to inny temat a wracając do rozrządu to po odebraniu też mi niechciał odpalać na zimno,prędzej palił od strzału okazało sie że rozrząd był cały popier.....y ustawił mi gość poprawnie i wszystko wróciło do normy,w 100% zgadzam sie z kol. daniocrack tam leży problem.Głowaś pisze:Też mamy problem u ojca w Golfie IV ( AJM 2001) z odpalaniem.
Z góry dzięki za odp.
Pozdr.
-
- Forum Master
Witam,
Jeśli chodzi o ciężkie odpalanie na ciepłym silniku to rozrusznik musi rozkręcić silnik do jakiś 250 obr/min i dopiero wtedy ECU podaje paliwo, służy to ochronie dwumasu, samochody z automatyczną skrzynią biegów tego nie mają.
Głowaś posłuchaj czy po przekręceniu kluczyka słychać pompkę w baku, zdarza się tak, że właśnie na zimnym ciężko odpala z powodu, że pompka za słabo ciśnie paliwo lub w ogóle nie pracuje, przyczyna, bardzo często smok w baku się zakleja brudem z paliwa.
Pozdrawiam.
chodzi o synchronizację.szewczi90 pisze: Głowaś napisał(a):Problemy zaczęły się po wymianie rozrządu ( może mieć związek ? )
możliwe że to może mieć związek z rozrządem, prawdopodobnie musisz ustawić kąt wtrysku
Jeśli chodzi o ciężkie odpalanie na ciepłym silniku to rozrusznik musi rozkręcić silnik do jakiś 250 obr/min i dopiero wtedy ECU podaje paliwo, służy to ochronie dwumasu, samochody z automatyczną skrzynią biegów tego nie mają.
Głowaś posłuchaj czy po przekręceniu kluczyka słychać pompkę w baku, zdarza się tak, że właśnie na zimnym ciężko odpala z powodu, że pompka za słabo ciśnie paliwo lub w ogóle nie pracuje, przyczyna, bardzo często smok w baku się zakleja brudem z paliwa.
Pozdrawiam.
Tomek
Witam
jakis czas temu kupilem Golfa IV z 99 ozaczenie silnia AHF
moim problemem jest ospalanie silnika jak jest zimny i jak dluzej postoi ok 8 h jak go kupowalem palil od pierwszego razu zarowno na zimnym jak i na cieplym silniku lecz odkad mechanik wymienil kompletny rozrzad auto miewa powazne problemy z odpalaniem jak odpalalo w cieple dni za 3 razem to byl sukces teraz jest lepiej przewaznie za pierwszym wiadomo chlodniejsze dni i jak odpala to idzie bialo niebesko bak z rury wydechowej i jak juz raz odpali to caly dzien smiga bez problemow swiece byly sprawdzane sa ok akus nowy 7 miesieczny mapy byly ustawiane kiedys byl zawor egr zaslepiony w bocznym wezyku byla kulka ale to mechanik wyciagnal i teraz jak wlaczy sie turbo jest kleba czarnego dymu za mna i cos tyka jak wlacza sie owe turbo nie wiem co to moze byc a moze z powrotem wlozyc ten przewod nie wiem mechanik zaufany nie potrafi juz nic wymyslec moze czas zmienic go
pozdrawiam
jakis czas temu kupilem Golfa IV z 99 ozaczenie silnia AHF
moim problemem jest ospalanie silnika jak jest zimny i jak dluzej postoi ok 8 h jak go kupowalem palil od pierwszego razu zarowno na zimnym jak i na cieplym silniku lecz odkad mechanik wymienil kompletny rozrzad auto miewa powazne problemy z odpalaniem jak odpalalo w cieple dni za 3 razem to byl sukces teraz jest lepiej przewaznie za pierwszym wiadomo chlodniejsze dni i jak odpala to idzie bialo niebesko bak z rury wydechowej i jak juz raz odpali to caly dzien smiga bez problemow swiece byly sprawdzane sa ok akus nowy 7 miesieczny mapy byly ustawiane kiedys byl zawor egr zaslepiony w bocznym wezyku byla kulka ale to mechanik wyciagnal i teraz jak wlaczy sie turbo jest kleba czarnego dymu za mna i cos tyka jak wlacza sie owe turbo nie wiem co to moze byc a moze z powrotem wlozyc ten przewod nie wiem mechanik zaufany nie potrafi juz nic wymyslec moze czas zmienic go
pozdrawiam
-
- Forum Master
Witam, po mojemu kąt wtrysku się zmienił i ciężko odpala, albo źle rozrząd ustawiany kypke,
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Tomek
jakby rorzad to by nawet nie ruszyl w dieslu przynajmniej tak jest
-
- Forum Master
Ja bym sprawdził kąt wtrysku. Ostatnio miałem przypadek, ze chłopakowi w audi a3 uszczelniali pompę wtryskową (była wyjęta z samochody) i tak postawiali, że silnik chodził, jak by tam śrubek to środka nasypali. Wałek rozrządu był źle ustawiony, a kąt wtrysku był na 110. Także nie wiem, czy by na wet nie ruszył. Natomiast zimny nie chciał palić. Po ustawieniu wszystkiego jak należy pali ze strzała, a i jeszcze świece były spalone.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Tomek
piszecie o sprawdzeniu świec żarowych. z tad moje pytanie - w jaki sposób zdjąć ten czarny plastik przymocowany do świec żarowych?? to sie odkręca czy ściąga tak jak faje ze świecy w kosiarce (czyli wystarczy pociagnąć)??
- daniel.wwe
- TDI PoweR
Takluki25 pisze:(czyli wystarczy pociagnąć)??
“Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty dla szybkich kierowców”
-
- Forum Master
Wystarczy pociągnąć, można nią lekko kręcić, będzie łatwiej.
Tomek
Dzieki
też tak myslałem ale jak ciągnąłem to ten plastik nie bardzo chciał zejsć więc wolałem zapytać
tym razem pociągne mocniej
też tak myslałem ale jak ciągnąłem to ten plastik nie bardzo chciał zejsć więc wolałem zapytać
tym razem pociągne mocniej
a kat wtrysku jaka powinien miec liczbe bo tutaj padalo wiele odpowiedzi a pozatym jak pytalem sie czy aby napewno rozrzad dobrze zrobiony to powiedzial ze tak
Ostatnio zmieniony wt lis 22, 2011 12:26 przez kypke, łącznie zmieniany 1 raz.