Uszkodzony slupek akumulatora, a zywotnosc
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
W zakupionym samochodzie mam trefny akumulator, bo trzyma krotko. Problem jest tego typu, ze jeden ze slupkow jest troche "odłupany" - tak gdzies 1/3 jego objetosci nie istnieje. Efekt jest taki, ze slupek nie przylega do klemy i tworzy sie miedzy nimi pewna przestrzen. Klema szybko pokrywa sie wykwitami w postaci krysztalkow tlenku olowiu. Pytanie moje jest takie. Czy ten uszkodzony slupek moze byc przyczyna rozladowywania sie akumulatora ? Zastanawiam sie czy nie naprawic tego slupka stopionym olowiem, albo chocby cyną. Jak sądzicie, czy to by cos pomoglo ?
W zakupionym samochodzie mam trefny akumulator, bo trzyma krotko. Problem jest tego typu, ze jeden ze slupkow jest troche "odłupany" - tak gdzies 1/3 jego objetosci nie istnieje. Efekt jest taki, ze slupek nie przylega do klemy i tworzy sie miedzy nimi pewna przestrzen. Klema szybko pokrywa sie wykwitami w postaci krysztalkow tlenku olowiu. Pytanie moje jest takie. Czy ten uszkodzony slupek moze byc przyczyna rozladowywania sie akumulatora ? Zastanawiam sie czy nie naprawic tego slupka stopionym olowiem, albo chocby cyną. Jak sądzicie, czy to by cos pomoglo ?
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
może nie zupełnie rozładowywania co słabego ładowania - skutki takie samemjeciu pisze:Czy ten uszkodzony slupek moze byc przyczyna rozladowywania sie akumulatora ?
mjeciu, kol. ty sie zastanów nad tym, czy Ci po prostu jakiś ??? odbiornik pożera prąd lub zwarcie ..mjeciu pisze:Czy ten uszkodzony slupek moze byc przyczyna rozladowywania sie akumulatora
A tu już ewidentnie przeginasz Naprawa slupka to kwestia kilkudziesięciu minut , kawałek blaszki z puszki piwa ,kawałek ołowiu z kabla itp. Nagrzać nawet na kuchni gazowej zalać i po ptokach ..Jak Ci zrobi zwarcie i wypali pół auta to dopiero będziesz sie zastanawiał dlaczego tego nie zrobiłeś wcześniejmjeciu pisze:Klema szybko pokrywa sie wykwitami w postaci krysztalków tlenku olowiu
Zawsze może być Ciut Ciut więcej!!!
Re: Uszkodzony slupek akumulatora, a zywotnosc
no wiesz, nie bedzie problemy z naprawą slupka, o ile bede wiedzial ze akumulator jest sprawny... w tej chwili wyglada mi na to, ze nadaje sie do demobilu
ogolnie, to styk z klemą jest OK, tylko pytanie, czy ten ubytek moze wplywac na doladowywanie... Ta pozostala powierzchnia styku nie wystarczy zeby sie doladowywalo tak jak powinno ?
ogolnie, to styk z klemą jest OK, tylko pytanie, czy ten ubytek moze wplywac na doladowywanie... Ta pozostala powierzchnia styku nie wystarczy zeby sie doladowywalo tak jak powinno ?
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Przecież my tego nie widzimy żeby ocenić... na początek nawiń trochę aluminium i badaj czy będą widoczne zmiany - jeżeli tak to naprawiaj słupek
a tym miernikiem do mierzenia pojemnosci akumulatora, to jakos da sie wymiernie sprawdzic czy ten aku jest jeszcze w stanie zywotnosci ?
Tak można , jest to areometr.. W naładowanym akumulatorze gęstość elektrolitu wynosi 1,26–1,28 g/cm3 oczywiście w naszym klimacie! Napięcie znamionowe prawidlowo naładowanego akumulatora na słupkach powinno wynosić 12,6 V mierzone miernikiem . Aku / ładuje się 1/10 pojemnosci akumulatora .. Czyli 60Ah to prądem max- 6A -10godzin czym mniejszym prądem tym lepiej,ale za to dłużej . No ale pewnie o tym wszystko wieszmjeciu pisze:a tym miernikiem do mierzenia pojemnosci akumulatora
mam wrazenie, ze areometrem nie zmierze pojemnosci akumulatora, tylko raczej gestosc elektrolitu
mjeciu, słusznie moje niedoczytanie Ale w poście masz wszystko napisane co trzeba by sprawdzić ! Czy twój akumulator jest OK.. A nie zawracać sobie glowy pojemnością .Oczywiście każdy szanujący sie kierowca powinien posiadać miernik , a ponadto umieć się nim posługiwać . Natomiast wracając do twojego zainteresowania pojemnośćią to owszem można zmierzyć ..mjeciu pisze:ze areometrem nie zmierze pojemnosci akumulatora
Potrzebne są 3 urządzenia: żaróweczka 12v do obciążenia i stabilizacji prądu , miliamperomierz, zegarek. Znać dobrze tabliczkę mnożenia [na palcach też można] by pomnożyć godziny przez miliampery .. Lub wykosztować sie dodatkowo na kalkulator No i uzbroić sie w cierpliwość! ponadto sporo wolnego czasu , a może to być nawet kilka godzin, zależy jaką pojemność chcemy określić ?? Ale pytam komu to potrzebne???? na co ? poco?? Masz na akumulatorze już podane przez producenta wartość pojemności .Wiadomo ze pojemność będzie się różnić od znamionowej , bo stary zużyty już akumulator traci swoje wartości itp... . Areometr +miernik i wszystko wiesz o swoim akumulatorze ! ale jak chcesz sie bawić to powodzenia