Silnik gaśnie na wysokich obrotach. Jaka przyczyna ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, mam problem z moim golfem 4, silnik: 1.9 110KM 98'. Silnik pracuje niby normalnie przy normalnej codziennej jezdzie ale na luzie gdy go przegazuje gwałtownie ponad te 2800-3000 to silnik gaśnie i ma potem problem odpalić, dzieje sie tak nie tylko na luzie ale tez w trakcie jazdy jak chce mu troszke wstawić i ostrzej ruszyc czy przeciagnac troszke na biegu to dzieje sie dokładnie tak samo :/ Proszę o pomoc ? co to moze byc za przyczyna ? Podejrzewam filter powietrza ale nie wiem czy moze byc to wina samego filtra czy obudowy ? A moze to zupełnie cos innego ? Jesli znacie rozwiazanie tego problemu proszę o pomoc Pozdrawiam
- Łuki_79
- Forum Master
- Lokalizacja: *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡__|̲̲̲͡͡͡▫ ̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡__ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡* wieś w POS
Uruchom silnik,maska silnika do góry i obserwuj przeźroczysty wężyk idący od filtra paliwa do pompy wtryskowej a druga osoba niech pociśnie do tych 3000 rpm.Obserwuj czy cały czas idzie tym wężykiem paliwo czy powietrze.
P.S Kiedy wymieniałeś filtr paliwa?
P.S Kiedy wymieniałeś filtr paliwa?
Filter wymieniałem 13 miesięcy temu, wiem że powinien juz być wymieniony ale to zaczeło sie dziac duzo wczesniej niz 5-7 miesiecy po wymianie filtra...
czy w tym momęcie gdy silnik zaczyna gasnąć samochód dymi na czarno?
jak go przegazuje i zgasnie to za samochodem jest czarna chmurka dymu... dodam ze mam cały układ wydechowy przelotowy bez zadnego kataliozatora
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
podwiesza Ci zawory bo szklanki za wolno z oleju sie oprozniaja, albo nie dziala zawor bezp w pompie oleju
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
Okazało się ze to jednak wina filtra powietrza, stary filtr marki bosh jak wiemy made in china zastapiłem nowym niemieckiej firmy Mann i teraz sielnik pracuje na wysokich obrotach jak trzeba, nie dymi nie gasnie i nie przerywa. Pozdrawiam.
-
- Nowicjusz
witam. u mnie jest podobnie jak mu dam wiecej gazu ponad 3tys. obrotów i gwałtownie rusze to wpada na nierowne obroty, jest czarny dym i gasnie. odpalam go ponownie i jest ok. polecacie wymienic ten filtr powietrza? ostatni raz tak mialem jak zaslepilem egr i go przegazowalem. wywalilo troche sadzy i chodzil na nierownych obrotach ale po chwili juz normalnie pracowal. dodatkowo czasami smierdzi takim starym przepalonym olejem. co to moze byc?