KE-jetronic a KE-motronic
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
witam. Mam toledo 1.8 16v silnik Pl KE-jetronic a mam częśći też z 1.8 16v tylko ze KE -motronic. Moje pytanie brzmi czy jest sens przekladki tego wszystkiego?czy się coś zmieni jeśli tak to co ? Jeśli wiecie coś więcej na ten temat to proszę wszelkie info i porady w tym celu:-) pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt gru 02, 2011 14:07 przez muchacc86, łącznie zmieniany 2 razy.
KE-jetronic a KE-monotronic
mowiąc szczerze to nie ma sensu. Jak juz to idź w digifanta z gti bądź g60.
p.s
nie ke monotronic tylko kolego KE-MOTRONIC i nie było seryjnie tego w 1.8 tylko 2.0 16V 9A
p.s
nie ke monotronic tylko kolego KE-MOTRONIC i nie było seryjnie tego w 1.8 tylko 2.0 16V 9A
ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA ECUDIAG www.ecudiag.pl
Hamownia klucze immo naprawa sterowników radio code
Wrocław 793-195-950
Regeneracja wtryskiwaczy CR wszystkich marek
Wrocław 793-195-950
Lucki pisze:nie ke monotronic tylko kolego KE-MOTRONIC i nie było seryjnie tego w 1.8 tylko 2.0 16V 9A
Dokładnie jak kolega pisze, jak chcesz mniej awaryjnie to bierz KE-jetronic, tam cała mapa zapłonu jest sterowana podciśnieniem a w KE-motronicu za pomocą potencjometru przepływomierza i jak ten potencjometr dupnie to sie zaczynają jaja. W ke-jetach też sa te potencjometry ale na podstawie mojego byłego nie stwierdziłem różnicy w zachowaniu silnika gdy nim sie bawiłem.
Słyszałem natomiast że Ke-motroniki sa podatne na chipy a w Ke-jecie nie słyszałem aby ktoś robił.
PS. KE-motronic ma tez diagnoze błedów przez OBD
BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514
bo KE-JET tak jak K-jet podaje dawkę paliwa dla wolnych obrotów z tymże wtryskuje ją ciągle. KE-JET ma dawkę ustaloną śrubką wspolpracujaca z klapą przepływomierza a komputer, i elektrozaworki na przepływomierzu (2 albo 3) slużą do korygowania dawki wg. sondy lambda. Ogólnie lepszy jest K-JET prościejszy w regulacji i utrzymaniu (do tego pompka z mk1 gti nie ma kosza tak jak pompki z KE-JETa w mk2 która jest nieźle pojexxana z tymi wszystkimi wężykami co gdzie i jak... do tego na glebie jak sie zachacza ...
chyba w MK I bo w MK II wszystkie silniki na wtrysku mają taki kosz pod samochodem, tylko inny dla mono inny dla k/ke-jetów i inny dla Digifant II
Jak chcesz się pozbyć kosza założyć można pompkę przelotową np z Opla Kadetta GSI ( 5 bar) albo z Mercedesa 124 3.0 24v
ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA ECUDIAG www.ecudiag.pl
Wrocław 793-195-950
Wrocław 793-195-950
ale ten kosz to nie jest zła sprawa bo gromadzi paliwo które poda pompka ze zbiornika, wyobraź sobie że dajesz ostro buta na dodatek na łuku drogi paliwo sie przelewa i jest chwilowy spadek ciśnienia (w mk II nie było przegrody w zbiorniku z tego co wiem) paliwo nie dociera do pompy wys cisnienia i aut osie dławi a i dla pompy nie jest dobrze.
Ta puszka pod autem pełni funkcje wanienki w zbiorniku montowanej w nowszych samochodach
Ta puszka pod autem pełni funkcje wanienki w zbiorniku montowanej w nowszych samochodach
a czy K-jetronika z mk1 GTI (eg) można zasilać pompką od mk2 KE-jetronika (gx) w koszu? potrzebny jest akumulator ciśnienia paliwa? co będzie bez niego? A i najważniejsze - gdzie można kupić przewody paliwowe pomiedzy pompką a akumulatorem, akumulatorem a filtrem ?
na szrocie, ogólnie jak silink na mechanicznym wtrysku to sie nadaz tym ze mocniejszy ukłąd do sląbszego moze byc a odwrotnie to juz nie koniecznie, Np. KR miał wyższe ciśnieneie paliwa niż PL