Fotoporada: Montaż sterownika do ori c. zamka
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Witam, pewnie wielu z was ma centralny zamek w swoim autku, ale niestety nie ma zdalnego sterowania z pilota, ja postanowiłem sobie takowy założyć
Kupujemy sterownik (polecam Stig) i zabieramy się do pracy (sorry za fotki, robione telefonem)
Uwaga: najlepiej wcześniej odłączyć akumulator!
1. Najpierw rozbieramy boczek drzwi kierowcy:
przy uchwycie ten plastik od środka trzeba podwadzić śrubokrętem
2. Po zdjęciu osłony należy odwinąć wiązkę kabli tak jak na zdjęciu i odnaleźć kable 0.75mm: żółto-niebieski, zielono-czerwony. Następnie usunąć z nich osłonę drutu tak aby nie rozcinać kabli (polecam do tego nóż do tapet). W moim sterowniku kabel biały odpowiada za zamknięcie zamka, więc lutujemy go z żółto-niebieskim kabelkiem z drzwi, a kabel biało-czarny (odpowiada za otwarcie) z zielono-czerwonym kabelkiem z drzwi.
UWAGA: jeżeli mamy moduł komfortu w naszym aucie i sterownik jest wyposażony w dodatkowy kabel od domykania e. szyb i szyberdachu (w moim sterowniku jest to kabelek zielony) to lutujemy go razem z żółto-niebieskim kablem z drzwi, tym co łączyliśmy z sygnałem zamykania drzwi ze sterownika.
3. Następnie łapiemy masę i +
Odkręcamy osłonę która jest nad nogami kierowcy i widzimy tam coś takiego:
Kabelki żółty, żółto-czarny, czarny ze sterownika skręcamy razem, lutujemy i przykręcamy do kawałka blachy który znajdziemy pod kierownica w kokpicie, czyli łapiemy masę, natomiast kabelek czerwony to +12V i jego przykręcamy do środkowej śrubki tak jak na zdjęciu. Dobrze dla pewności miernikiem sprawdzić gdzie mamy stałe 12V. Zaznaczam że ja tak sobie zrobiłem, możecie wg uznania łapać prąd np. z zapalniczki.
4. Pozostało nam podłączyć kabelki ze sterownika pod kierunkowskazy, aby po zablokowaniu drzwi ładnie nam to zasygnalizowały.
Od sterownika wychodzą dwa brązowe kabelki, jeden to kierunek prawy a drugi to lewy.
Zdejmujemy osłonę która jest między kierownicą a zegarami i po lewej stronie mamy fioletowo-czarną kostkę. Wypinamy ją i do czarno-białego kabelka mocujemy jeden brązowy, a do czarno-zielonego drugi brązowy kabelek ze sterownika.
UWAGA: jeżeli od sterownia wychodzi jeden brązowy kabelek wtedy trzeba go podłączyć do jednego z wymienionych wyżej kabli z kostki następnie zrobić połączenie krótkim kabelkiem do drugiego kabla z kostki, ale z zastosowaniem diody prostowniczej, po to aby przy włączeniu kierunku prawego nie zaświeciły się oba na raz (dioda przepuszcza prąd tylko w jednym kierunku).
Pozostaje nam tylko zabezpieczyć kable: pomarańczowy ,pomarańczowo-czarny ze sterownika, gdyż one do niczego nie służą.
Można wykorzystać kable różowy jako wolny kanał np. do otwierania wlewu paliwa z pilota.
Składamy wszystko w całość i cieszymy się ze zdalnego sterowania
Kupujemy sterownik (polecam Stig) i zabieramy się do pracy (sorry za fotki, robione telefonem)
Uwaga: najlepiej wcześniej odłączyć akumulator!
1. Najpierw rozbieramy boczek drzwi kierowcy:
przy uchwycie ten plastik od środka trzeba podwadzić śrubokrętem
2. Po zdjęciu osłony należy odwinąć wiązkę kabli tak jak na zdjęciu i odnaleźć kable 0.75mm: żółto-niebieski, zielono-czerwony. Następnie usunąć z nich osłonę drutu tak aby nie rozcinać kabli (polecam do tego nóż do tapet). W moim sterowniku kabel biały odpowiada za zamknięcie zamka, więc lutujemy go z żółto-niebieskim kabelkiem z drzwi, a kabel biało-czarny (odpowiada za otwarcie) z zielono-czerwonym kabelkiem z drzwi.
UWAGA: jeżeli mamy moduł komfortu w naszym aucie i sterownik jest wyposażony w dodatkowy kabel od domykania e. szyb i szyberdachu (w moim sterowniku jest to kabelek zielony) to lutujemy go razem z żółto-niebieskim kablem z drzwi, tym co łączyliśmy z sygnałem zamykania drzwi ze sterownika.
3. Następnie łapiemy masę i +
Odkręcamy osłonę która jest nad nogami kierowcy i widzimy tam coś takiego:
Kabelki żółty, żółto-czarny, czarny ze sterownika skręcamy razem, lutujemy i przykręcamy do kawałka blachy który znajdziemy pod kierownica w kokpicie, czyli łapiemy masę, natomiast kabelek czerwony to +12V i jego przykręcamy do środkowej śrubki tak jak na zdjęciu. Dobrze dla pewności miernikiem sprawdzić gdzie mamy stałe 12V. Zaznaczam że ja tak sobie zrobiłem, możecie wg uznania łapać prąd np. z zapalniczki.
4. Pozostało nam podłączyć kabelki ze sterownika pod kierunkowskazy, aby po zablokowaniu drzwi ładnie nam to zasygnalizowały.
Od sterownika wychodzą dwa brązowe kabelki, jeden to kierunek prawy a drugi to lewy.
Zdejmujemy osłonę która jest między kierownicą a zegarami i po lewej stronie mamy fioletowo-czarną kostkę. Wypinamy ją i do czarno-białego kabelka mocujemy jeden brązowy, a do czarno-zielonego drugi brązowy kabelek ze sterownika.
UWAGA: jeżeli od sterownia wychodzi jeden brązowy kabelek wtedy trzeba go podłączyć do jednego z wymienionych wyżej kabli z kostki następnie zrobić połączenie krótkim kabelkiem do drugiego kabla z kostki, ale z zastosowaniem diody prostowniczej, po to aby przy włączeniu kierunku prawego nie zaświeciły się oba na raz (dioda przepuszcza prąd tylko w jednym kierunku).
Pozostaje nam tylko zabezpieczyć kable: pomarańczowy ,pomarańczowo-czarny ze sterownika, gdyż one do niczego nie służą.
Można wykorzystać kable różowy jako wolny kanał np. do otwierania wlewu paliwa z pilota.
Składamy wszystko w całość i cieszymy się ze zdalnego sterowania
Das Auto.
[url=http://g.imagehost.org/view/0306/06062009_004][img]http://g.imagehost.org/t/0306/06062009_004.jpg[/img][/url]
[url=http://g.imagehost.org/view/0306/06062009_004][img]http://g.imagehost.org/t/0306/06062009_004.jpg[/img][/url]
...zamek bagażnika w ori zamku w MK4 jest zamykany i otwierany równocześnie z resztą siłowników. Co do kolorów przewodów to są one różne, może zależy to od liczby drzwi i wyposażenia w aucie, u mnie sterowanie zamkiem w drzwiach kierowcy to przewody żółto-niebieski i żółto zielony natomiast kolory przewodów do kierunkowskazów są takie same mimo tego, że ja podpinałem się do instalacji w słupku przy klamce otwarcia maski... Chciałem podpiąć tam także sterowanie zamkiem, jednak w tym miejscu nic nie działało i kable były już zupełnie inne niż w drzwiach (mowa tu o kolorach i ilości) ...po spaleniu dwóch bezpieczników odpuściłem i podpiąłem się tak jak kolega wyżej, w wiązkę drzwikodix13 pisze:a co z zamkiem w bagażniku?
Ostatnio zmieniony śr gru 30, 2009 01:33 przez RUMBA, łącznie zmieniany 2 razy.
a jak się dostać do kabli migaczy? tylko przez ściągniecie osłony kierownicy? nie da rady inaczej?
Re: Fotoporada: Montaż sterownika do ori c. zamka
Ja wyciągnąłem plastikową listwę w progu ,tam idzie wiązka na tył.
Witam
Kupiłem moduł 050 od Stiga, w komplecie był pilot z możliwością otwarcia bagażnika. W sterowniku jest II kanał (zielony) - czy jest możliwość wykorzystać go aby otwierał tylko klapę bagażnika bez drzwi ? Jeżeli tak, to gdzie to podłączyć?
Kupiłem moduł 050 od Stiga, w komplecie był pilot z możliwością otwarcia bagażnika. W sterowniku jest II kanał (zielony) - czy jest możliwość wykorzystać go aby otwierał tylko klapę bagażnika bez drzwi ? Jeżeli tak, to gdzie to podłączyć?
Witam. Zakupiłem sterownik zamka centralnego noxon t3 i mam problem z jego podlaczeniem. Prosze o podpowiedz ktore kolory kabli w vw golf 4 z 2002r tdi odpowiadaja za dzialanie zamka. Próbowalem tak jak wyzej ale niema u mnie koloru kabla czerwono zielonego.Bardzo dziekuje za pomoc, i prosze o nie usuwanie mojego postu.
- Jeżu
- VW Baron
- Auto: VW Golf mk1 cabrio 91
- Silnik: 2H
witam dobry ten twoj poradnik jest..ja bede prbował bez rozbierania drzwi się wpiać w okolice raczki od maski...i pytanie da sie ten kanał 2 zrobić żeby otworzyć tylnią klape bez otwierania auta ? ...pod wlew te dobry pomysł
Był vw golf Mk2 1,3 GT
Był JazzBlue 1,6 SR mk4 - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=437292" onclick="window.open(this.href);return false;
Był Passat 3BG Black Magic 1,9 TDi
Był vw Golf mk4 cabrio 1.8 GT
Był Audi A6 c5 1.9 Tdi AVG
Był a4 b6 cabrio 1.8T BFB
Jest vw tiguan 2.0 tdi 140 4 motion
Jest vw Golf mk1 cabrio 91
Był vw sirocco mk2 White scala 87 JH
Jest VW Scirocco mk2 1.600 GTI 1981
Jest new beetle 1.9 TDI 99
Był JazzBlue 1,6 SR mk4 - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=437292" onclick="window.open(this.href);return false;
jeżeli masz coś więcej niż sam centralny (czyt. elekryke szyb) to nie znajdziesz tam tego sygnału idzie on cyfrowo do modułu komfortuJeżu pisze:witam dobry ten twoj poradnik jest..ja bede prbował bez rozbierania drzwi się wpiać w okolice raczki od maski...
- Jeżu
- VW Baron
- Auto: VW Golf mk1 cabrio 91
- Silnik: 2H
michalqqr, mam elektryczne szyby z domykanie z kluczyka,lusterka podgrzewne i elektryczne...czyli nie znajde..lepiej sie pod drzwi wpiać ??
a co z tym drugim kanałem interesuje mnie jak ory alarm miał w mk4/passat b5 ze sam bagażnik otworzyć w razie w jest to wykonalne ? ?
a co z tym drugim kanałem interesuje mnie jak ory alarm miał w mk4/passat b5 ze sam bagażnik otworzyć w razie w jest to wykonalne ? ?
Był vw golf Mk2 1,3 GT
nie tyle lepiej a jedyne wyjścieJeżu pisze:lepiej sie pod drzwi wpiać ??
samo otwarcie jest wykonalne kwestia tego jak to będzie widział alarm?Jeżu pisze:a co z tym drugim kanałem interesuje mnie jak ory alarm miał w mk4/passat b5 ze sam bagażnik otworzyć w razie w jest to wykonalne ? ?
Panowie...
Mam passata b5 99r .Wszystko wiem prócz tego
jak podłączyć otwieranie samej klapy bagażnika.
Nie mam alarmu. Mam taką samą centralę jak
autor wątku.
Pozdrawiam
Mam passata b5 99r .Wszystko wiem prócz tego
jak podłączyć otwieranie samej klapy bagażnika.
Nie mam alarmu. Mam taką samą centralę jak
autor wątku.
Pozdrawiam
domykanie ok a otwieranie szyb za pomocą pilota tez bedzie tak samo jak kluczykiem mozna było?