wymiana alternatora

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

dement
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

wymiana alternatora

Post autor: dement » ndz gru 25, 2011 21:06

Zbiżam się wielkimi krokami do wymiany alternatora. Już od dawna rzęzi ale ostatnio do tego stopnia że wydaje się ze się rozsypie. Trochę przekopałem tematy i wątki w necie głównie o wymianie stabilizatora napięcia ale ten akurat mam w porządku. altek który mam wmontowany to Valeo 70A 030903023E. Tu zwracam się do ludzi obytych w temacie...
Czy ten model był montowany w jakiś nowszych autach?(żeby kupić w miarę nową używkę) Jaki ewentualnie inny model mógł bym zamontować P&P? Czy może lepiej pokusić się o jakiś zamiennik? np. http://www.aqt24.eu/pwCustomSearchFrontend/list" onclick="window.open(this.href);return false;

edytuje bo widzę że link nie działa jak powinien. chodzi o golfa mk3 2.0 8v gti 2E

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

wymiana alternatora

Post autor: Paweł Marek » ndz gru 25, 2011 22:07

dowolny z każdego mk3, Vento, i innych aut z grupy z tych lat. Każdy pasuje tylko kup ze zwykłym kółkiem pasowym bez tłumika drgań wtedy pędzie p&p, lepszy(do ew. naprawy w przyszłości) będzie Bosch, moc taka sama lub 90.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

dement
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Re: wymiana alternatora

Post autor: dement » ndz gru 25, 2011 22:57

No właśnie to są dość odlegle lata i nie ma gwarancji jak długo taka używka pociągnie. To że bosch jest bardziej podatny na na renowacje też gdzieś wyczytałem. (że z Valeo już tak łatwo nie jest.) Tylko czy oby na pewno bosch mi podejdzie?? Ten Valeo jest wypychany przez sprężynę od spodu i w ten sposób napina pasek a bosch chyba ma napinacz osobno i inny uchwyt? i czy ktoś miał do czynienia z zamiennikiem z linku? (ewentualnie z jakimś innym zamiennikiem)

ps. Tak się teraz przyjrzałem na alternatory z linku... pisze że producent Lauber ale na fotkach na pokrywach plastikowych jest wytłoczone "Valeo" ?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

wymiana alternatora

Post autor: Paweł Marek » ndz gru 25, 2011 23:21

dement, pytasz o prostą rzecz, poruszaną milion razy na forum, odpowiedziałem w prosty sposób. Któżby wydawał kasę na zamienniki skoro szroty są pełne używek, chyba również w tej hiszpani się tak bardziej opłaca. Kup dowolny alternator używany z gwarancją rozruchową z dowolnego golfa III i po krzyku, różnice o których piszesz nie dotyczą budowy samego alternatora tylko jego mocowania w zależności od typu silnika oraz obecności lub braku klimatyzacji. W PL koszt używanego altka z gwarancją rozruchową to 100-200 zeta. Przekładka trwa 15 minut, dla osoby z wprawą 5.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

dement
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

wymiana alternatora

Post autor: dement » ndz gru 25, 2011 23:51

No właśnie nie wiem ile mi tu zawołają za używkę ale podejrzewam że od 50e w górę. Dowiem się, raczej dopiero po nowym roku. Puki co dziękuje z zainteresowanie tematem. pozdrawiam i wesołych świąt.

Awatar użytkownika
Mavrick
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

wymiana alternatora

Post autor: Mavrick » pn gru 26, 2011 11:01

Na ebay.es uzywka do golfa (ale 4) kosztuje 60 e + przesylka.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

wymiana alternatora

Post autor: Paweł Marek » pn gru 26, 2011 13:45

na ebay ceny do mk3 od 20 euro, a czy w Hiszpani niema szrotów?

dement
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

wymiana alternatora

Post autor: dement » pn gru 26, 2011 14:19

Oczywiście że są, pisałem że "ogarnę" po nowym roku. W tutejszych ogłoszeniach znalazłem takie coś: bosch
0 123 320 007
kc-> 14v 90A
028 903 025 Q
z ibizy 1.4
podejdzie?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

wymiana alternatora

Post autor: Paweł Marek » pn gru 26, 2011 22:58

na 100 procent nie wiem, wg ETKI to jest od Cady, po prostu jeśli podjedziesz to obejrzyj, przymierz. Zmiana altka to prosta sprawa, dwie śruby, problem największy z nałożeniem paska może być ale przecież chyba na miejscu pomogą

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”