needved pisze:Moja pompa którą kupiłem na głowiczkę pochodziła z silnika MKIV ASV 110KM a w niej te sprężyny były o wiele dłuższe i twardsze. Do mechanicznych pomp nie wolno wkładać innych sprężyn niż oryginalne. Po włożeniu z powrotem oryginalnych sprężyn auto chula jak trzeba.
to nie wina sprężyn... a innej budowy fali. Masz jako pompę dawcę pompę od AAZ'ta, i jeśli jest tak samo zbudowana jak pompa od 1.6TD to problem należy w napędzie krzyżak-fala. Fala w AAZ'cie między kłami ma więcej wybrany materiał niż fala z TDI, dlatego dając twardsze sprężyny z TDI bardziej się ścisnęły niż powinny przez to miałeś problemy. Na zdj. widać różnicę.
Oczywiście ta teoria ma sens jak fala z AAZ'ta wygląda tak samo jak ta lewa ze zdj. Ja kiedyś wsadziłem do swojej pompy falę od TDI i nie mogłem ukręcić pompą... zeszlifowałem ten nadmiar materiału co jest między kłami w tej do TDI i od razu wszystko pasowało.
Lepiej mi powiedzcie jak radzicie sobie z dobraniem ustawienia kąta dynamicznego wtrysku.
Jak mam w swojej 11mm ciśnienie wewnątrz pompy ustawione na serie dla SB, cały tyming seryjny to auto twardo chodzi i jakoś nie za szczególnie przyspiesza jak na 11mm. Jak zapodałem sprężynę tymingu od transita, to było lepiej, ale sprężyna ta jest dłuższa i grubsza dałem podkładki takie jak w SB i dekiel od transita bo był wyższy. Niestety było lepiej, ale to nie to. Zapodałem ostatnio sprężynę tymingu od ASV jest jeszcze dłuższa niż ta od transita, ale miekksza. Do tego dałem dekielek, który jest jeszcze wyższy niż transitowski... co ciekawe komplet podkładek z ASV miał podobną grubość jak te z SB. Auto na tym zestawie chodzi jak oryginalny TD, przyspiesza ładnie czuć ten moment obrotowy. I teraz co jest lepszym rozwiązaniem... zabawa tymingiem, czy zostawienie go seryjnego i zabawa ciśnieniem wewnątrz pompy. Jak na tymingu z ASV podniosłem ciśnienie wewnętrzne w pompie o 0.5 bara więcej niż standardowe w pompie to auto zaczęło chodzić bardziej twardo, do tego przy przyspieszaniu gwałtownym chodziło coś ala TDI, podczas normalnej jazdy chodziło jak standardowy TD. Dymiło też mocniej i spadło ciśnienie doładowania. Do tego przepala straszne ilości ON... Spalanie 8-10L to norma czy mocno czy słabo duszę... ciągle tyle samo.