Alh + komputer od 110PS
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Alh + komputer od 110PS
Witam! Napiszcie mi jak zachowa się taki zestaw, silnik ALH z komputerem od silnika 110PS. Nie ukrywam iż znam golfa z takim zestawem, który jeździ i nie ma z nim żadnych problemów, tylko ciekawi mnie co się dzieje z silnikiem, i ile mniej więcej powinien mieć PS ?? Pozdrawiam Serdecznie
Alh + komputer od 110PS
jesli kompa dasz od ASV to bedzie tak samo smigac jak seryjny ALH- koni bedzie mial tez 90. AHF raczje nie podejdzie bo inna jest przeplywka i juz by byly problemy i błędy.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Alh + komputer od 110PS
Tylko z tego co znam tamten przypadek jeździ o wiele lepiej niż moja seria ALH, wtryski ori są.
Alh + komputer od 110PS
Odczucia subiektywne sa. JEsli mialaby być jakas roznica to moze ze 2-3 konie a napewno nie wiecej. Roznica miedzy tymi silnikami jest we wtrskach. Zauważ ze ludzie zakladaja wtryski 216 do ALH i jada na hamownie i wynik wychodzi bardzo zblizony jak 110 konnego ASV czyli dobre 120 kilka koni. Cisnienie na turbinie maja takie same tylko ALH ma mniej wydajne wtryski.
- Fucker
- "KAMELEON" BLACHARSTWO/LAKIERNICTWO
- Kontakt:
Alh + komputer od 110PS
wesol pisze: Roznica miedzy tymi silnikami jest we wtrskach.
I nie tylko, ale i w mapach. W 110KM ASV jest pewnie 0,1 bara doładowania więcej i dawki są też większe.
brxIII,
Odczujesz na pewno, jak zrobisz taką podmianę.
Jak wpakujesz takie ecu ze 110KM i ustawisz dawkę na nastawniku trochę większą to uzyskasz jakieś 105Km.
Ostatnio zmieniony ndz sty 01, 2012 11:22 przez Fucker, łącznie zmieniany 1 raz.
Alh + komputer od 110PS
zobacz na logi czy jest wieksze cisnienie miedzy alh a AHF. Zreszta czemu niby ASV ma nieco wiecej powietrza niż AHF a koni tyle samo i wtryski te same. Msisz ze z powietrza sie bierze moc. Bz wtryskow wiecej zbytnio mocy nie wycisniesz. A nawet w ALH masz ten problem po zmianie wtryskow na 216 ze podkapca bo odblokowanie wtryskiwaczy poprzez wiekszą sradnice powpduje ze podlewa nawet za duzo na obrotach niskich. Remap u tunera polega wlasnie wtedy nie tyle na podniesieniu nico cosnienia doładowania co zdjeciu paliwa w dolnych rejestrach a podlaniu na wysokich. To nie tak dziala ze zawsze i w wszedzie wiecej paliwa i powietrza.
- Fucker
- Kontakt:
Alh + komputer od 110PS
wesol,
Co napisał kolega? Przeczytaj...
Co napisał kolega? Przeczytaj...
A ile KM ma ALH ? Przecież 90KM, więc nie wiem co mieszasz.brxIII pisze:Napiszcie mi jak zachowa się taki zestaw, silnik ALH z komputerem od silnika 110PS
Ostatnio zmieniony ndz sty 01, 2012 11:22 przez Fucker, łącznie zmieniany 2 razy.
Alh + komputer od 110PS
ale ja to kieruje do Ciebie kolego. ALh i AHF dostaja tyle samo powietrza i sprawdzisz to w logach a jedne to 90 konny a drugi to 110 konny. Roznica jest w szprycach ktora to daje powera. Nie z powietrza jest moc. Dawke dasz na jalowych przestawiajac nastawnik. Nie podlejesz wiecej paliwa jak wcisniesz pedał gazu po przestawieniu nastawnika na pompie. Pedalem gazy ustawiasz tyle paliwa by utrzymać zadane ( wybrane przez Ciebie ) obroty co wlasnie jest wyborem twoim ile dac paliwa czyli powiedzmy 20 mg/suw. To czy nastawnik przestawisz nawwt o dwa mm to nie znaczy ze bedzie lac paliwa pompa iwecej niz jest w stanie przez waskie otworki. Silnik 90 konny ALH jest zdlawiona wersja 110 konnego silnika ASV na potrzeby rynku niemieckiego poprzez wlasnie wtryski z mniejszymi otworkami. Owszem powietrza nigdy za dużo aler tylko poto by przepalic rope. Tak czy siak diesel nie ma mieszanki stechiometrycznej czyli stałej o odpowiednich proporcjach a zawsze jest duza przewaga powietrza do paliwa. Od kielkudziesieciu razy do kilku razy zalezy jak mocno wciskasz pedał gazu i pod jekim obciążeniem.
Jak sie zachowa ALH z kompem od ASV ( czemu nie od AHF) ?? Nic sie nie zmieni- bedzie ta sama moc. OD AHF nie podejdzie gdyz przeplywki sa inne W AHF AFN masz pierburga a w ALH i SV masz boscha- inna ilosc pinów inna charakterystyka zczytywania danych z przeplywomierza.
Jak sie zachowa ALH z kompem od ASV ( czemu nie od AHF) ?? Nic sie nie zmieni- bedzie ta sama moc. OD AHF nie podejdzie gdyz przeplywki sa inne W AHF AFN masz pierburga a w ALH i SV masz boscha- inna ilosc pinów inna charakterystyka zczytywania danych z przeplywomierza.
- Fucker
- Kontakt:
Alh + komputer od 110PS
wesol pisze:OD AHF nie podejdzie gdyz przeplywki sa inne W AHF AFN masz pierburga a w ALH i SV masz boscha- inna ilosc pinów inna charakterystyka zczytywania danych z przeplywomierza.
A mnie nie chodzi, czy podejdzie, czy też nie. Pytał co będzie jak wpakuje ecu z 110Km. Jak pyta o takie coś, to ja twierdzę, że wie jakie są różnice.
Do 1Z też nie można wpakować ze 110KM. Bo inne sterowanie jest turbiną. Ale dla chcącego nic trudnego. U kolegi wpakowałem do 1Z ze 110KM i przerobiłem sterowanie i ma teraz na ori wtryskach 105KM, wiec nie mów, że nic mu to nie da.
ALH 90KM ma doładowanie w okolicach 0,948 bara, ASV 110KM ma doładowanie dokładnie 1,040 bara. Czyżby tylko wtryskami ?wesol pisze:Silnik 90 konny ALH jest zdlawiona wersja 110 konnego silnika ASV na potrzeby rynku niemieckiego poprzez wlasnie wtryski z mniejszymi otworkami.
Ostatnio zmieniony ndz sty 01, 2012 11:32 przez Fucker, łącznie zmieniany 2 razy.
- Fucker
- Kontakt:
Alh + komputer od 110PS
wesol pisze:Dawke dasz na jalowych przestawiajac nastawnik. Nie podlejesz wiecej paliwa jak wcisniesz pedał gazu po przestawieniu nastawnika na pompie.
Jak nie ? U mnie po programie (setup jak widzisz w podpisie), był muł cholerny. Walnąłem w nastawnik i silnikowi przybyło mocy w całym zakresie obr. Dziwne twierdzenie.
- krzys-jeruzal
- Użytkownik
- Kontakt:
Re: Alh + komputer od 110PS
zapodaj komputer od 110 i wtryski 216 bedzie 130 kuni moze troszke więcej , program i bedzie ponad 140 blisko 150...brxIII pisze:czyli wtryski i komputer od 110 i będzie to samo praktycznie ??
Alh + komputer od 110PS
A sprawdzales ile np jest dladowania w AHF mimo iz to tez 110 konny silnik i wtryski ma o tej samej srednicy otworków. Poczytaj na forum ze moc nie jest z powietrza bo silnik nie chodzi na powietrze tylko na paliwo. Czemu z PD'kow wieksze przyrosty są i nawet seryjny 115 konny idzie duzo lepiej jak 110 konny VP mimo iz niby to tylko 5 koni- a bo pompowtryski mogą podlać naprawde duzo paliwa bo maja bardzo duza wydajność. Umnie w ASZ komp potrafi pokazac chwilowego nawet 60 litrow na sto jak sie pożądnie przydepnie podczas przyśpieszania.Fucker pisze:ALH 90KM ma doładowanie w okolicach 0,948 bara, ASV 110KM ma doładowanie dokładnie 1,040 bara. Czyżby tylko wtryskami ?
Odnośnie nastawnika to czy kolego wyciagales go?? Wiesz jaka pelni role?? Jak chcesz mi wmówic ze dygniecie nastawnika ma dac wiecej paliwa i zrobic z tego tuning??
Temat dotyczy ALH nie 1Z choc to nie az tak istotne.Fucker pisze:Do 1Z też nie można wpakować ze 110KM. Bo inne sterowanie jest turbiną. Ale dla chcącego nic trudnego. U kolegi wpakowałem do 1Z ze 110KM i przerobiłem sterowanie i ma teraz na ori wtryskach 105KM, wiec nie mów, że nic mu to nie da.
Nie ma roznic w kompach i jak sobie poczytasz na forum ze wymian wtryskow od ASV do ALH spowoduje ze mocy pryzbedzie wlasnie w okolice 110 koni. Dasz do ALH 216'stki i masz 120-125 koni z ALH a nawet widzisz kolega podaje ze moze i 130 KM. Roznice w programach w ECM sa oczewiscie ale w zasadzie dotycza raczej rozlozenia mocy i zachowania ekologi a nie ze komp OD 110 sprawi ze z 90 zrobi przyrost tych 20 koni.
Jeszcze jedno na forum znajdziesz ze przyrosty VPka blokuje brak paliwa a przyrosty PD'ka blokuje nadmuchanie turbiny.