Hamulce tył bębny [mk2]
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Hamulce tył bębny [mk2]
Witam...Szukałem na forum ale nie znalazłem interesujących mnie odpowiedzi. Otóż od dłuższego czasu mam taki problem, gdy hamuję to słyszę duże tarcie w bębnie, tak jakby blacha ocierała o bęben z powodu zużycia okładzin ciernych, lecz okładziny sprawdzałem i nie ma zużycia tak wielkiego żeby tarła blacha. Co może jeszcze być przyczyną ??
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
porzypuszczam że bęben jest już na tyle zużyty że nie daje rady dobrze docisnąć szczęki do niego.....a jak docisk jest za słaby to wtedy moze byc słychac takie tarcie......sprawdz wewnątrznąsrednice bębnów, zużycie dopuszczalne to po 0,5 mm na strone czyli jak msz bęben 180 mm to moze byc max 181 .....pozdro
A muszę ściagać bęben żeby to wyczyścić ??? Mogę jakoś wężem z wodą to wypłukać ?? Stanie się coś ??greg pisze:takRafał G2 pisze:Zauważyłem dzisiaj coś nowego, gdy podczas jazdy zaciągnę ręczny tak aby zwalniał to słychać tarcie i gdy dłużej trzymam to tarcie ustaje, czy winą może być to że w bębnach lata sobie jakiś syf, typu osad z okładzin ciernych lub piasek albo rdza ??
- Paweł Marek
- V.I.P.
Myślę że diux ma rację. I nie chodzi o ocieranie samych spręzyn, tylko szczęk o bęben, jeśli sprężyny sa od przodu i wyginają szczęki do zewnątrz, albo to co trzyma szczęki już pokorodowane.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
no wątpię żeby ci się udało - dodatkowo jak rozbierzesz to będziesz miał okazję zobaczyć co się tam dzieje i jakie jest zużycie - u mnie ostatnio jak mi piszczało to po rozebraniu się okazało że na jednym kole obie okłądziny pekły - tak ze nity wystawały i one piszczaały trąc o bęben - dobrze że szybko zainterweniowałem ...Rafał G2 pisze:Mogę jakoś wężem z wodą to wypłukać ??
- Paweł Marek
- V.I.P.
Pewnie tak. Tylko że szczęki jak solidnie siedzą na mocowaniach to trafiają za każdym hamowaniem w swoje miejsce na bębnie, a jak mają jakieś luzy to zbaczają jak pijane
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ale nawet jak siedza solidnie to sie taki rancik robi, tak samo jest przy klockach w hamulcach przednich....minimalny luz i rancik zawsze bedzie....w przednich tarczach mozna go sciac/zeszlifowac... w tylnych można by pomyslec o czyms podobnym chyba ze sa juz za bardzo zużyte a to mozesz juz sprawdzic tylko Ty....pozdro