Proszę o pomoc ze sprzęgłem w moim Golfie 2 1.3
Pojawiło się to dopiero dzisiaj.
Nie mogę wbić żadnego biegu a sprzęgło mam wciśnięte do dechy. Jak chcę dać wsteczny to nie mogę bo mimo wciśniętego sprzęgła zębatki trą jak tylko zbliżam lewarek na miejsce wstecznego. A co do biegów "przednich":
Bieg 1 - w ogóle nie wchodzi
Bieg 2 - w ogóle nie wchodzi
Bieg 3 - z trudem ale wchodzi
Bieg 4 - w ogóle
Bieg 5 -prawie brak problemu, lekko haczy
Oczywiście na wyłączonym silniku wbijam każdy bieg jednym palcem.
Pierwszy raz zdarzyło mi się to na światłach jak jechałem dzisiaj z pracy i ku wkurzeniu kierowców za mną jakoś udało mi się ruszyć z 3 biegu (niezłe osiągnięcie jak na 55km i lpg hehe) ale pewnie moje sprzęgło mocno na tym ucierpiało.
Ponadto poprosiłem dziewczynę aby wcisnęła sprzęgło jak patrzyłem po maskę bo chciałem znaleźć jakieś anomalia i co zauważyłem, że wciskanie i puszczanie sprzęgła powoduje taki dziwny cichy zgrzyt pod maską.
Sprzęgło, nie mogę wbijać biegów
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
-
- Nowicjusz
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedź. Ale proszę mi powiedzieć taką rzecz bo zanim zadałem te pytanie to pogooglowałem trochę i na różnych forach znalazłem opisane podobne objawy i często padała odpowiedź "wysprzęglik". Niem ma pojęcia co to jest ale chyba jak rozumiem nie wchodzi to w skład zestawu tarcza+docisk+łożysko? Bo taki zestaw już chciałem kupić ale boję się, że niepotrzebnie kupię a okaże się, że to ten cały wysprzęglik?
Golf 2, 1989r, 1.3Kat, gaźnik 40KW/55KM + LPG
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Mógłby mi ktoś odpowiedzieć? Chciałbym mieć pewność aby nie wyrzucać kasy w błoto
Golf 2, 1989r, 1.3Kat, gaźnik 40KW/55KM + LPG
-
- Nowicjusz