Zbyt niski pedał hamulca
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Zbyt niski pedał hamulca
Witam,
Jestem posiadaczem VW Golfa IV (TDI 90 KM ALH z 1999r). W ostatnim czasie wymiany wymagały klocki hamulcowe wraz z tarczami, co też uczyniłem. Przy okazji wymieniony został równiez płyn hamulcowy.
Po wymianie tych elementów siła hamowania jest poprawna, jednak pedał hamulca nie "bierze" już tak wysoko jak wcześniej pomimo kilku prób odpowietrzenia (układ odpowietrzony), co powoduje uczucie słabszego hamowania mimo zastosowania tarcz i klocków firmy ATE.
Proszę o porady jak po rozszczelnieniu i odpowietrzeniu układu hamulcowego przywrócić mu dawną świetność by pedał hamulca jak wcześniej tuż po dotknięciu powodował natychmiastową reakcję hamowania.
Z góry dziękuję za pomoc i Pozdrawiam fachowców w tej dziedzinie
Jestem posiadaczem VW Golfa IV (TDI 90 KM ALH z 1999r). W ostatnim czasie wymiany wymagały klocki hamulcowe wraz z tarczami, co też uczyniłem. Przy okazji wymieniony został równiez płyn hamulcowy.
Po wymianie tych elementów siła hamowania jest poprawna, jednak pedał hamulca nie "bierze" już tak wysoko jak wcześniej pomimo kilku prób odpowietrzenia (układ odpowietrzony), co powoduje uczucie słabszego hamowania mimo zastosowania tarcz i klocków firmy ATE.
Proszę o porady jak po rozszczelnieniu i odpowietrzeniu układu hamulcowego przywrócić mu dawną świetność by pedał hamulca jak wcześniej tuż po dotknięciu powodował natychmiastową reakcję hamowania.
Z góry dziękuję za pomoc i Pozdrawiam fachowców w tej dziedzinie
Rakun1
Zbyt niski pedał hamulca
a jaki nowy płyn hamulcowy zalałeś?
SPRZEDAM RADIO GAMMA V + ODTWARZACZ CD STAN BDB + kostka na wyjście do wzmacniacza
Sprzedam Tanio : BRA Golf IV Boczki czarne bez elektryki 5d stan idealny
Sprzedam Tanio : BRA Golf IV Boczki czarne bez elektryki 5d stan idealny
Zbyt niski pedał hamulca
Układ hamulcowy jest wciąż zapowietrzony. Odpowietrzaj aż do skutku.
cinquecento 700>cinquecento sporting>A4>prelude>bandit>saxo>civic>thundercat>fazer1000>golf mk4>golf mk3 vr6>golf mk2
cdn...
cdn...
Zbyt niski pedał hamulca
Moze odpowietrz pompe ABS za pomocą VAG
VW GOLF IV 1.9 TDI AXR 101KM <seria> -> 130KM <jest> CDN....
Zbyt niski pedał hamulca
Płyn hamulcowy BOSCH o specyfikacji DOT-4. Wydaje się, że naprawdę powietrza już w układzie nie ma a ciagle to nie to..Ciekaw jestem na ile może być pomocne odpowietrzenie pompy ABS za pomocą Vaga.
Rakun1
Re: Zbyt niski pedał hamulca
jakim sposobem zmieniłeś ten płyn ?rakun1 pisze:Płyn hamulcowy BOSCH o specyfikacji DOT-4. Wydaje się, że naprawdę powietrza już w układzie nie ma a ciagle to nie to..Ciekaw jestem na ile może być pomocne odpowietrzenie pompy ABS za pomocą Vaga.
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
Zbyt niski pedał hamulca
Kolega wymieniał, sądzę, że zrobił to najprostszym sposobem.. A jak to powinno wyglądać???? Z resztą najważniejsza kwestia to taka co by należało teraz zrobić skoro stało się jak się stało..
Rakun1
Zbyt niski pedał hamulca
Jeżeli zbiorniczek płynu hamulcowego masz po prawej stronie komory to odpowietrzasz najpierw lewe tylne koło potem prawe tylne koło lewe przednie a na końcu prawe przednie.
cinquecento 700>cinquecento sporting>A4>prelude>bandit>saxo>civic>thundercat>fazer1000>golf mk4>golf mk3 vr6>golf mk2
cdn...
cdn...
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Zbyt niski pedał hamulca
Jeżeli płyn był spuszczony i wlany nowy to teraz czeka Cię to: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=212343" onclick="window.open(this.href);return false;
nie wiem czy to masz na myśli...ja kiedyś jak nie miałem akurat VAGa pod ręką, to spuszczałem stary płyn a nowy się zaciągał z butelki poprzez wężyk (jak wino np) - układ się nie zapowietrzył.norek111 pisze:jakim sposobem zmieniłeś ten płyn ?
Zbyt niski pedał hamulca
Zbiorniczek płynu hamulcowego jest po prawej stronie po podniesueniu maski (lewa strona komory silnika).
Dzieki koledzy za wszystkie porady, najbardziej mnie teraz interesuje odpowietrzenie pompy ABS i jestem ciekaw efektu tego zabiegu.
Pozdrawiam
Dzieki koledzy za wszystkie porady, najbardziej mnie teraz interesuje odpowietrzenie pompy ABS i jestem ciekaw efektu tego zabiegu.
Pozdrawiam
Rakun1
Zbyt niski pedał hamulca
Odpowietrzenie pompy to chwila. Samochód musi być w górze a komputer robi wszystko za Ciebie musisz jedynie wcisnąć pedał we wskazanym momencie.
VW GOLF IV 1.9 TDI AXR 101KM <seria> -> 130KM <jest> CDN....
Zbyt niski pedał hamulca
Dzieki wielkie koledzy za porady, oby to odpowietrzenie coś wniosło..
Rakun1
Zbyt niski pedał hamulca
Jak masz z tyłu bębny - sprawdź działanie samo-regulatorów.
U mnie się notorycznie zacinają - efekt taki jak opisałeś w pierwszym poście. Hamulce są ale 10cm od podłogi dopiero...
Odblokuję samo-regulatory - skok pedału to 5cm i "dęba staje".
U mnie się notorycznie zacinają - efekt taki jak opisałeś w pierwszym poście. Hamulce są ale 10cm od podłogi dopiero...
Odblokuję samo-regulatory - skok pedału to 5cm i "dęba staje".
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128