Nie chore pomysly,tylko zaradnosc.Wiekszosc tych osob co jada robic zgrzewe/ciecie sprezyn nie zarabiaja pieniedzy a rodzice nie sa tak bardzo skorzy siegac do portfela na jakies sprezyny ktore zrobia auto nizsze.Z braku gotowki zbiera sie troche grosza i jedzie do mechanika.Sproboj wytlumaczyc starym ze potrzebojesz 200zl na 4 sprezyny(uzywane) bo maja obnizyc samochod.Zaraz pada seria pytan a po co obnizac??zle ci tak??nie jezdzi??itp itd.Jezeli masz rodzicow ktorzy potrafia Cie pod tym wzgledem zrozumiec to ciesz sie, bo wiekszosc tak nie ma.Jak w wielu postach sie przewinelo, jest to srodek DORAŹNYorzel12 pisze:ojj... chlopaki chlopaki plakac sie chce na te wasze opowiesci
nie zycze wam zle ale pomyslcie jeszcze nad tym co chcecie robic z tymi springami obcinac zgrzewac sprzezac rozprezac same chore pomysly
Utwardzenie/obniżenie zawieszenia.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
pogprszysz właściwości jezdne obcinając, zgrzewając itp auto stanie się nieprzewidywalne. na seryjne amortyzatory można założyc spręzyny do -40mm. a tego faceta co zgrzewa te spreżyny i obcina to powinni wsadzic do paki!marceliii pisze:No powiedzmy że ja bym się zdecydował na kupno nowych sprężyn,ale czy faktycznie to nie pogorsz właściwości jezdnych,jeśli nie zamontuje też innych amorków?
Oczywiście mam na mysli obniżenie o 30/40 mm,zreszta jak stopnieja śniegi i założe alu to pokaże fotki jak wygląda,a z czasem i tak będe wymieniał na amorki al-ko żółte,ale dopiero jak te pójdą się .......
Osobiscie mialem juz dwa wynalazki na obcinanych springach ) moim zdaniem jest to głupota z kilku powodów !!
1) w znaczący sposób obnizają komfort jazdy !! naprawde znaczący bardzo czesto zawieszenie zaczyna mowiąc kolokwialnie dobijać co ma bardzo nie kożystny wpływ na amory i wszelkiego rodzaju połączenia gumo stalowe
2) auto prócz wmiare fajnego wyglądu nie zyskuje nic na osiągach w zakrecie, daje tylko złudne poczucie bezpieczeństwa ze względu na obniżenie środka cieżkosci G !!
3) po takim zabiegu w znaczący sposób obnizycie trwałośc całego zawieszenia a nawet samochodu !!!
4) Ciente spreżyny lubia pekac !!
Proponuje zastosować sportowe spreżyny H&R
1) orginalne spręzyny mają czesto charakterystykę liniową a mianowicie proporcjonalnie do obciążenia następuje ugiecie sprezynki, spreżyny sportowe progresywne zachowują sie tylko w pewnym przedziale tak jak liniowe !! a przy wiekszych obciązeniach nie uginają sie !!
Zamiast obcinac spreżyne proponuje w naj lepszym przypadku zastosowac zamiennik sportowy, ale dla oszczędnych mam pewną koncepcje !!
- zadajemy obciązenie na spreżynę Około 200 kg a następnie podgrzewamy dolny zwoj palnikiem acetylenowo-tlenowym !! tak by sie zszcedł z poprzednim !!
Ale dla moją radą nabytą z doświadczenia !!
NA POLSKIE DROGI TYLKO SERYJNE ZAWIESZENIA !!!! wszelkiego rodzaju utwardzanie przyniesie wiencej szkody niż pozytku !!!
1) w znaczący sposób obnizają komfort jazdy !! naprawde znaczący bardzo czesto zawieszenie zaczyna mowiąc kolokwialnie dobijać co ma bardzo nie kożystny wpływ na amory i wszelkiego rodzaju połączenia gumo stalowe
2) auto prócz wmiare fajnego wyglądu nie zyskuje nic na osiągach w zakrecie, daje tylko złudne poczucie bezpieczeństwa ze względu na obniżenie środka cieżkosci G !!
3) po takim zabiegu w znaczący sposób obnizycie trwałośc całego zawieszenia a nawet samochodu !!!
4) Ciente spreżyny lubia pekac !!
Proponuje zastosować sportowe spreżyny H&R
1) orginalne spręzyny mają czesto charakterystykę liniową a mianowicie proporcjonalnie do obciążenia następuje ugiecie sprezynki, spreżyny sportowe progresywne zachowują sie tylko w pewnym przedziale tak jak liniowe !! a przy wiekszych obciązeniach nie uginają sie !!
Zamiast obcinac spreżyne proponuje w naj lepszym przypadku zastosowac zamiennik sportowy, ale dla oszczędnych mam pewną koncepcje !!
- zadajemy obciązenie na spreżynę Około 200 kg a następnie podgrzewamy dolny zwoj palnikiem acetylenowo-tlenowym !! tak by sie zszcedł z poprzednim !!
Ale dla moją radą nabytą z doświadczenia !!
NA POLSKIE DROGI TYLKO SERYJNE ZAWIESZENIA !!!! wszelkiego rodzaju utwardzanie przyniesie wiencej szkody niż pozytku !!!
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
No ja tak chyba zrobie jak kolega mówił,sportowe troszke krótsze sprężynki a z czasem amorki krótsze al-ko żółte,bo i tak czytałem na innym forum tunnigowym że przy obniżeniu nawet o te 30mm auto dostaje po dubie,tzn.amoryt i na dziurach m agorsze właściwości jezdne na standarodowych amorach,więc trzeba uważać na deszczu,ale coś za coś.
No cóż , na sprzedaż
:(
:(