Rożne stany płynu w zbiorniczku
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich!
Panowie mam maly problem z moim mk2 ABF ponieważ wymieniałem plyn chłodzenia w układzie. układ z oporem ale sie odpowietrzył i zauważyłem ze mam rożne stany płynu w zbiorniczku wyrównawczym,raz jest na min a raz jest ponad max a wczoraj przy -12 stopniach na postoju zniklo mi ogrzewanie,po dodaniu gazu grzało jak należy a gdy tylko auto chodziło na wolnych obrotach znw leciało takie lekko cieple powietrze.Czy jedno z drugim ma jakiś związek? co należy sprawdzić? dziwki wielkie za porady!:pub:
Panowie mam maly problem z moim mk2 ABF ponieważ wymieniałem plyn chłodzenia w układzie. układ z oporem ale sie odpowietrzył i zauważyłem ze mam rożne stany płynu w zbiorniczku wyrównawczym,raz jest na min a raz jest ponad max a wczoraj przy -12 stopniach na postoju zniklo mi ogrzewanie,po dodaniu gazu grzało jak należy a gdy tylko auto chodziło na wolnych obrotach znw leciało takie lekko cieple powietrze.Czy jedno z drugim ma jakiś związek? co należy sprawdzić? dziwki wielkie za porady!:pub:
-
- Nowicjusz
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
O, to ja chętnie coś poradzę . Rozgrzej silnik trzymając 2500 obrotów na postoju, aż wentylator sie włączy. Sprawdź, czy cienkim wężykiem do zbiorniczka sika płyn, kiedy silnik pracuje. Sprawdź, czy węże są twardsze , kiedy silnik się rozgrzeje.classic pisze:dziwki wielkie za porady
MrPatience, wymienie na poczatku korek w zbiorniczku i zobaczymy co sie bedzie dzialo ale jesli bylby nie odpowietrzony do konca to chyba by plyn gotowalo prawda?
stonefree, wezyk zwrotny jest drozny termostat sie otwiera i wentylator zalacza.Weze faktycznie sa twardsze a przy ostrzejszej jezdzie twarde
dzieki panowie za zainteresowanie!
stonefree, wezyk zwrotny jest drozny termostat sie otwiera i wentylator zalacza.Weze faktycznie sa twardsze a przy ostrzejszej jezdzie twarde
dzieki panowie za zainteresowanie!
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Czyli wygląda, że wszystko jest ok. Może rzeczywiście po prostu się jakoś nie odpowietrzył.classic pisze:wezyk zwrotny jest drozny termostat sie otwiera i wentylator zalacza.Weze faktycznie sa twardsze a przy ostrzejszej jezdzie twarde
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Ja tam do odpowietrzania stosuję moją prawą nogę Gorki przepole bo zazwyczaj pajęczynami są zalepione
Co do różności ogrzewania. Auto grzeje mocniej gdy dodasz gazu bo pompa wody szybciej sie obraca i daje wiecej wody i tu jest dylemat. Czy pompa szwankuje i na wolnych obrotach nie daje tyle ile ma. Czy nagrzewnica szwankuje i nie jest przytkana lub częściowo zapowietrzona. Może to głupie ale spróbuj auto ustawić na wzniesieniu, podjeździe. odpal silnik i wjedz, przodem, tyłem, bokiem lewym i prawym. Punkt zapowietrzony bedzie sie przesówał tak jak oczko w poziomicy i może jakoś to przepchnie.
Co do różności ogrzewania. Auto grzeje mocniej gdy dodasz gazu bo pompa wody szybciej sie obraca i daje wiecej wody i tu jest dylemat. Czy pompa szwankuje i na wolnych obrotach nie daje tyle ile ma. Czy nagrzewnica szwankuje i nie jest przytkana lub częściowo zapowietrzona. Może to głupie ale spróbuj auto ustawić na wzniesieniu, podjeździe. odpal silnik i wjedz, przodem, tyłem, bokiem lewym i prawym. Punkt zapowietrzony bedzie sie przesówał tak jak oczko w poziomicy i może jakoś to przepchnie.
http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;
stonefree, podmienie mu jeszcze korek,zobaczymy co sie bedzie dzialo i wyprobuje metodeJohnatan, moze to cos da nadmienie jeszcze ze poczatkowo po swapie uklad byl zalany woda w celu sprawdzenia szczelnosci i wtedy bylo wszystko ok wiec moze faktycznie gdzies jeszcze delikatnie jest przypowietrzony...Dzieki panowie za pomysly bede testowal po kolei jak cos sie uda zdzialac to napisze dla potomnych;)
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Ja dziś też zauważyłem że mam wode powyżej maxa a zazwyczaj dolewam co pare miesięcy.. Nie przejmuje sie tym bo mi wsio działa a u ciebie tak jak mówie, pompa lub nagrzewnica.
http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Johnatan, Zawsze przy zalewaniu płynu pompowałem ściskając dolny wąż chłodnicy i dolewałem płynu. Rzadko kiedy po rozgrzaniu i wystudzeniu trzeba było dolewać wiecej niż 200 ml płynu...