Witam problem dotyczy golfa 3 1.8kat ben+lpg 93 rok
ostatnio wymieniany był silnik krokowy, poniewaz auto nie miało wolnych obrotów. samo wkrecało sie w obroty i one nie spadały.
Po wymianie silniczka krokowego problem ustapił, natomiast jest inny przy niskiej temp silnika obroty są za niskie poniezej 800... problem ustepuje przy temp powyzej 60 stopni C.
Przy odpalaniu na zimnym motorze nie działa ssanie, obroty spadaja siulnik gasnie. Gaz chodzi wyłacznie przy wysokiej temp, przy nieskiej auto gasnie.
W czym problem panowie?
za niskie obroty przy niskiej temp silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- jjaworskyy
- Użytkownik
wyjąłem aku do domu wziałem, włączyłem z rana odpaliłem ssanie działało wszytsko ok... benzyna i gaz tak samo. dzisiaj problem sie ponawia...
nawet jak temp 70 stopni, potrafia obroty falować być za niskie, na gazie kicha gaśnie
nawet jak temp 70 stopni, potrafia obroty falować być za niskie, na gazie kicha gaśnie
- jjaworskyy
- Użytkownik
- Paweł Marek
- V.I.P.
skoro wyjęcia aku czyli reset sterownika silnika pomógł, to nie wykluczone że od samego początku nie krokowiec był winien tylko błędy łapane od LPG. Wówczas rozwiązanie to zmiana emulacji sondy lub zamiana stałego plusa do sterownika silnika na plus po zapłonie, dla osiągnięci każdorazowego resetu sterownika po wyłączeniu zapłonu - szczegóły o tym są na forum. Pisz typ instalacji gazowej na przyszłość
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- jjaworskyy
- Użytkownik
Paweł Marek, a powiedz mi jedno bo zamierzaam zamontować przekażnik dzięki któremu po zgaszeniu auta nastąpi reset, czyli tak: po zgaszeniu nastepuje reset, tak samo jak po zdjęciu klem, i trzeba czekać az silnik sie rozgrzeje na benzynie do 90 stopni nie dotykając gazu?