Nadmierne spalanie rzędu 35L\100km
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Czy ktoś z Państwa wie, co się może dziać? Od niedawna golf zaczął mi palić benzyny wg MFA jakieś 35 na 100 średnio, bo dochodzi w chwilowej do 60l na 100. Czy ktoś wie co jest? Silnik 1.8 mono, plus lpg
Ale spala tyle na prawdę, czy tylko pokazuje, a ze zbiornika ubywa normalnie? Bo może coś się stało z tym wężykiem który idzie do licznika.
- kwadrat
- Forum Master
- Auto: 2x Golf
- Silnik: 2x +
Kopci z rury? Przy dużym spalaniu, jeśli chodzi w miarę normalnie (a kopci) pierwsze co do sprawdzenia sonda lambda
Mein grün GT(i) produziert in Wolfsburg
Golf II GTi 2.0 jest, Polo 9n 1.4 TDI było, Golf Plus II 2.0 TDI+ jest
Golf II GTi 2.0 jest, Polo 9n 1.4 TDI było, Golf Plus II 2.0 TDI+ jest
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Silnik ma moc? Paruje mocno z wydechu ?
http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;
- damian_piaski
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
pierwsze co to posprawdzaj przewody paliwowe jak i sam bak... czy przy padniętej sondzie auto pali aż 25 litrów więcej ?
Wrzuć na luz i spójrz na to z lotu ptaka ;)
Re: Nadmierne spalanie rzędu 35L\100km
Panowie:)
Przewodu są ok, zarówno paliwowe jak i gazowe. Spalanie sprawdziłem poprzez obliczenia km do paliwa. Sonda jest podłączona do sterownika gazu, z rury wylatuje dużo białego dymu, prawie pary. Macie pomysł co jest grane?
Przewodu są ok, zarówno paliwowe jak i gazowe. Spalanie sprawdziłem poprzez obliczenia km do paliwa. Sonda jest podłączona do sterownika gazu, z rury wylatuje dużo białego dymu, prawie pary. Macie pomysł co jest grane?
- bosssmannn
- Nowicjusz
sonda lambda - najbardziej prawdopodobne, sprawdź, jakie napięcie wychodzi z sondy po odpaleniu
a przy padniętej sondzie to auto z silnikiem 1.3 potrafi przejechać 17 km za tankowanie za 50zł;p
a przy padniętej sondzie to auto z silnikiem 1.3 potrafi przejechać 17 km za tankowanie za 50zł;p
- Caybel
- Mały gagatek
- Kontakt:
Sonda przy zimnym silniku nie działa! Można ją sprawdzić dopiero gdy silnik sie zagrzeje i to dosyc dobrze. Sonda w silniku RP ma jeden przewod plusowy a masa idzie po obudowie sondy i żeby ja sprawdzić wystarczy na cieplym silniku zmierzyć zwyklym miernikiem napiecie na tym przewodzie i masie silnika. napiecie powinno co sekunde zmieniac wartość od okolo 1V do kilku V. Szczerze mówiąc wątpie zeby sonda robila aż taka robote.
Proponuje zacząć od sprawdzenia samego wtrysku! wystarczy zdjąć z niego obudowe i odpalić. Zobaczysz wtedy czy sie nie leje jak z kranu. U mnie np lało nawet podczas jazdy na gazie.
Proponuje zacząć od sprawdzenia samego wtrysku! wystarczy zdjąć z niego obudowe i odpalić. Zobaczysz wtedy czy sie nie leje jak z kranu. U mnie np lało nawet podczas jazdy na gazie.
Ostatnio zmieniony ndz lut 19, 2012 23:41 przez Caybel, łącznie zmieniany 2 razy.
;)
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
paliwo wylatuje z rury.. Dlatego zapytałem czy z rury leci para. Kazde auto które dostaje za dużo paliwo niż potrafi spalić jest wyrzucana przez rurę.. Wątpie żeby uszkodzony układ zasilania tyle konsumował. Nawet przy ciągłym ssaniu skończy sie na 20litrach.. Sprawdzić ustawienie rozrządu i zapłonu. Jak mówiłem za dużo paliwa niż potrafi spalić a tym objawem jest wciąż pedał w podłoge, źle otwierający sie zawór paliwowy jak i wydechowy, zły zapłon paliwa, paliwo się nie spali jak to wszystko nie bedzie zgrane razem. Czy auto nagle tak zaczeło mieć apetyt? Czy po wymianie czegoś ? czy odkąd go masz tyle pali ?sadam2000 pisze:z rury wylatuje dużo białego dymu, prawie pary. Macie pomysł co jest grane?
http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie jest możliwe aby spalał 35 litrów przez prace i chodził poprawnie. Szukaj wycieku albo złodzieja paliwa:)
"paliwo wylatuje z rury.. Dlatego zapytałem czy z rury leci para. Kazde auto które dostaje za dużo paliwo niż potrafi spalić jest wyrzucana przez rurę.. Wątpie żeby uszkodzony układ zasilania tyle konsumował. Nawet przy ciągłym ssaniu skończy sie na 20litrach.. Sprawdzić ustawienie rozrządu i zapłonu. Jak mówiłem za dużo paliwa niż potrafi spalić a tym objawem jest wciąż pedał w podłoge, źle otwierający sie zawór paliwowy jak i wydechowy, zły zapłon paliwa, paliwo się nie spali jak to wszystko nie bedzie zgrane razem. Czy auto nagle tak zaczeło mieć apetyt? Czy po wymianie czegoś ? czy odkąd go masz tyle pali ?"
\Odpowiadam: zaczęło się wszystko podczas tych mrozów, bez mojej ingerencji. Ostatnio próbuję go litrażować, ale jeżdżąc na gazie. Na komputerze MFA przy 1500obr\min spalanie pokazuje w granicach 20.5 litra. Patrzyłem przewody, nic nie zauważyłem niepokojącego.
\Odpowiadam: zaczęło się wszystko podczas tych mrozów, bez mojej ingerencji. Ostatnio próbuję go litrażować, ale jeżdżąc na gazie. Na komputerze MFA przy 1500obr\min spalanie pokazuje w granicach 20.5 litra. Patrzyłem przewody, nic nie zauważyłem niepokojącego.
Panowie napięcie sondy w granicach 0.2-0.4V, czy to dobrze wróży?