Witam mam problem z światłami pozycyjnymi zginęły w drodze miałem podłączoną przyczepkę i myślę że to ona była winowajcą . Żarówki z tyłu dobre , z przodu nie sprawdzałem ale jedna na pewno wcześniej była dobra , bezpieczniki sprawdzone , Włącznik świateł rozbierałem i wszystko niby ok problem jest taki że mam golfa mk4 i z niego przekładałem włącznik i to samo jak przełorzę z passata do golfa są tylko dwie na krzyż nie ma też świateł przy włączonej manetce migaczy a wcześniej na pewno były , szukałem trochę i zastanawiałem się nad manetką migaczy ale czy przez nią idą światła z włącznika ??
Z przodu nie ma świateł postojowych reszta jest
Passat b5 światła pozycyne
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Podświetlenie rejestracji działa ??
Wyciągnij włącznik świateł i badaj czy jest +12V na pinie 15, kabelek czerwony
Zakładamy że napięcie jest...połącz kawałkiem kabelka (drutu, ogólnie przewodnika) pin 15 po kolei z pinem
- 13, kabelek zielono/czarny
- 14, kabelek zielono/czerwony
- 16, kabelek szary
i badaj w koło auta czy coś się zapala...
Podaj rocznik auta
Wyciągnij włącznik świateł i badaj czy jest +12V na pinie 15, kabelek czerwony
Zakładamy że napięcie jest...połącz kawałkiem kabelka (drutu, ogólnie przewodnika) pin 15 po kolei z pinem
- 13, kabelek zielono/czarny
- 14, kabelek zielono/czerwony
- 16, kabelek szary
i badaj w koło auta czy coś się zapala...
Podaj rocznik auta
rocznik 98 ok zrobię tak jak mówisz
To tak pod numerem 13 nie mam nic żadnego kabla
14 działa tylko światło pozycyjne od strony pasażera
16 włącza się tylko podświetlenie zegarów
17 też sprawdziłem i to samo co wyżej
Dodam że auto jest z Szwecji i światła włączają się od razu
To tak pod numerem 13 nie mam nic żadnego kabla
14 działa tylko światło pozycyjne od strony pasażera
16 włącza się tylko podświetlenie zegarów
17 też sprawdziłem i to samo co wyżej
Dodam że auto jest z Szwecji i światła włączają się od razu
- Qto
- _
- Kontakt:
w tym przypadku ma to spore znaczenie...bo wtedy faktycznie nie ma kabelka w pinie 13ginek15 pisze:Dodam że auto jest z Szwecji
Nie napisałeś czy podświetlenie tablicy działa...i proponuję wymianę bezpiecznika 23
Po wymianie bezpiecznika obadaj jeszcze raz te piny wyżej i dodatkowo podaj napięcie na pin 6, kabelek zielono/czerwony i zobacz co się stanie... jak nadal nie będzie opcji żeby obydwie strony świateł się zapaliły to badaj kiedy pojawia się napięcie na bezpiecznikach 22 i 23
Podświetlanie tablicy nie działa z przodu żarówki założone nowe i dalej tylko lewy pozycyjny świeci , zastanawia mnie czemu tylko on świeci i to że nie działają na manetce od migaczy , dodam jeszcze że lewy pozycyjny świeci tylko po przekręceniu zapłonu a po włączeniu normalnych świateł już nie .
- Qto
- _
- Kontakt:
ginek15 pisze:działa tylko światło pozycyjne od strony pasażera
to które w końcu działa ?ginek15 pisze:tylko lewy pozycyjny świeci
tył też gaśnie ??ginek15 pisze:dodam jeszcze że lewy pozycyjny świeci tylko po przekręceniu zapłonu a po włączeniu normalnych świateł już nie
pokićkało mi się już działało pozycyjne od strony pasażera . ogólnie jakaś szopka tam jest bo okazało się że bezpiecznik od sygnału był przepalony jak wsadziłem to pojawiły się pozycyjne jak go wyciągnę to nie ma pozycyjnych od strony kierowcy podświetlanie tablicy też już działa okazało się że nie było żarówek . Zastanawia mnie jeszcze czemu nie działają na manetce od migaczy wcześniej działały ogólnie chyba jakiś chochlik tam siedzi i robi sobie ze mnie jaja
Dzięki wielkie za pomoc światełka są okazało się że z przodu nie łączyło a to co wziąłem za bezpiecznik od sygnału to właśnie od pozycyjnych są ,trochę ta karta nie jasna , zamieszanie robił mi włącznik bo raz działał raz nie okazało się że styki się troszkę przypaliły takie czarne plamki Zastanawia mnie jeszcze czemu niema pozycyjnych na migaczach . Przewiduję że będę musiał zamontować przekaźnik bo z przyczepką będzie mi się ten styk przypalał
Dzięki wielkie za pomoc światełka są okazało się że z przodu nie łączyło a to co wziąłem za bezpiecznik od sygnału to właśnie od pozycyjnych są ,trochę ta karta nie jasna , zamieszanie robił mi włącznik bo raz działał raz nie okazało się że styki się troszkę przypaliły takie czarne plamki Zastanawia mnie jeszcze czemu niema pozycyjnych na migaczach . Przewiduję że będę musiał zamontować przekaźnik bo z przyczepką będzie mi się ten styk przypalał