1.6D grzeje się

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Janusz_
Nowicjusz
Nowicjusz

1.6D grzeje się

Post autor: Janusz_ » śr mar 21, 2012 12:23

Witam. Problem dotyczy VW Jetta 1.6 D. Autko spisywało się dobrze aż tu pewnego dnia silnik zaczął się grzać. Pewnego mroźnego poranka odpaliłem auto a kontrolka od chłodzenia zaczęła migać, sprawdziłem więc stan płynu i inne podstawowe rzeczy ale rzeczy ale wszytko wyglądało ok. Jednak dobrze nie jest bo silnik nawet na biegu jałowym nagrzewa się dość szybko i kwestią 15-20 minut jest to aż wskaźnik temperatury pokaże 3/4 całej skali, dłużej go nigdy nie trzymam bo z pewnością wskazówka doszłaby do końca. Silnik nagrzewa się bardzo a konkretnie blok oraz górny wąż chłodnicy, sama chłodnica jest letnia, podobnie jak wąż dolny. Pierwsze podejrzenie padło, więc na termostat. Wymontowałem go i wrzuciłem do wrzątku ale w ogóle się nie uchylił, więc chyba to jedna z przyczyn problemu - termostat do wymiany. Chodzi też jednak o to, że gdy silnik się nagrzewa to wentylator w ogóle się nie włącza. Sprawdziłem go podłączając go na ''krótko'' i działa na obu biegach. Domyślam się, że to wina czujnika w chłodnicy, wyjąłem go i nie wygląda on zbyt dobrze, ma wżery i dość okazały osad z kamienia, więc czujnik chyba też jest do wymiany. Z drugiej strony jak czujnik ma uruchomić wentylator skoro temperatura płynu w chłodnicy jest zdecydowanie niższa niż w bloku silnika? Za coś jednak musi odpowiadać kontrolka ostrzegawcza która miga już tuż po uruchomieniu silnika. Jeśli to możliwe to proszę o pomoc bo nie wiem co o tym wszystkim sądzić. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Sędzia
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

1.6D grzeje się

Post autor: Sędzia » śr mar 21, 2012 13:35

oj skasowało się co napisałem, może termostat albo sprawdź czujnik
Ostatnio zmieniony śr mar 21, 2012 15:15 przez Sędzia, łącznie zmieniany 2 razy.

48% młodzieży jest szczęśliwa, reszta nie ma na narkotyki

Jest nowy (stary) fajniejszy:)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=180376&postdays=0&postorder=asc&start=0

Awatar użytkownika
xxMAXIMxx
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

1.6D grzeje się

Post autor: xxMAXIMxx » śr mar 21, 2012 13:37

Zasadniczo odpowiedziałeś sobie na wszystkie pyania ;] kontrolka po przekręceniu kluczyka zawsze mignie parę razy dla sprawdzenia czy działa - nie ma to nic wspólnego z temperaturą. Wymień termostat.

Pozdro.

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=296391 <--- Moje RALLYE G60+

Janusz_
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: 1.6D grzeje się

Post autor: Janusz_ » śr mar 21, 2012 14:46

No tak:] Co do kontrolki to napisałem to dość zawile, chodziło o to, że miga ona cały czas, oczywiście po uruchomieniu silnika.

Awatar użytkownika
areczek0000000
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: areczek0000000 » śr mar 21, 2012 20:09

Morze być problem z czujnikiem,który jest w zbiorniczku wyrównawczym.Morze wystarczy go wykręcić i te dwie elektrody wyczyścić , są brudne.

Miarą inteligencji człowieka jest odpowiednie rozumowanie
https://auto-doctorek.jimdo.com/

Janusz_
Nowicjusz
Nowicjusz

1.6D grzeje się

Post autor: Janusz_ » czw mar 22, 2012 08:54

Rozumiem, będę działał z tym dalej. :-) Jeszcze tylko jedno pytanie. Jaki pewny termostat najlepiej kupić? Chodzi o producenta, coś solidnego.

Awatar użytkownika
xxMAXIMxx
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

1.6D grzeje się

Post autor: xxMAXIMxx » czw mar 22, 2012 09:05

Wahler ale i tak sprawdź wpierw w szklance czy się otwiera.

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=296391 <--- Moje RALLYE G60+

Janusz_
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Janusz_ » sob mar 24, 2012 11:37

Założyłem nowy termostat i już myślałem, że wszystko będzie w porządku ale niestety jednak nie. Po odpaleniu silnik rozgrzewał się dość leniwie i wydawało się, że już jest dobrze. Zrobiłem kilka kilometrów i podczas jazdy temperatura oscylowała gdzieś tak mniej więcej w połowie wskaźnika, może nieco bardziej w prawo nie wiem ile to mogło być (90 stopni?) ale wydawało się w porządku. Po powrocie do domu autko stało przez chwilę na biegu jałowym i temperatura drastycznie skoczyła, wprawdzie nie zamknął wskaźnika ale gdybym stał np w korku byłby to pewny scenariusz. Wentylator oczywiście się nie włączył. Chyba to wina czujnika w chłodnicy. Co sądzicie?

Awatar użytkownika
Szymon Jarosz
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

1.6D grzeje się

Post autor: Szymon Jarosz » sob mar 24, 2012 14:39

Pewnie ,ze wentylator.Jesli jest wszystko wporzadku z temperatura podczas jazdy to znaczy, ze jest chlodzenie pedem powietrza.Gdy tylko sie zatrzymasz ,to powietrze nie dociera do chlodnicy i wtedy z pomoca przychodzi wentylator.Sprawdz bezpiecznik od wentylatora.

ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
areczek0000000
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: areczek0000000 » sob mar 24, 2012 20:16

Nie sprawny czujnik w chłodnicy też będzie powodem nie działającego wiatraka.Wyciąg przewody z czujnika w chłodnicy i je zewrzyj wiatrak powinien działać.

Miarą inteligencji człowieka jest odpowiednie rozumowanie
https://auto-doctorek.jimdo.com/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”