Nie odpala-wina czujnika temp. cieczy?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
witam. Tak jak w temacie mam sporadyczny problem z porannym odpaleniem auta. Problem występuje przeważnie przy odpalaniu zimnego silnika i zdarza sie mniej wiecej 1 raz na 5 odpaleń auta. Przeważnie przy problemie tym kręci sam rozrusznik tak jakby brakowało paliwa lub iskry nie chce załapać, i tak trzeba pokrecić ze 2 lub 3 razy zeby odpalił i przeważnie odpala tak jak czołg bardzo nierówno startuje.. ale jak załapie to równo chodzi bez zadnych przerywań. I teraz moje pytanie czy powodem tego problemu moze być sporadczny bląd czujnika cieczy chłodzącej , który po skasowaniu sie ponownie pojawia. Obiło mi sie gdzies o uszy ze ten czujnik steruje dawką paliwa przy rozruchu?? zauwazyłem również ze po takim cięzkim odpaleniu chodzi tak jakby bez ssania na ok 900 obr i przy szybszym (nie mówie gwałtownym) dodaniu gazu tak jakby sie dusił i obroty spadaja a gdy odpali normalnie za pierwszym to obroty na ssaniu trzyma ok 1000.silnik 1.6 sr akl 99r 74kw
Radzę ci dokładnie zglębić lekturę o tym silniku i jego problemach. Jest tego na forum masa. oczywiście ten czujnik może byc przyczyną problemów z zapalaniem a równięz słynne uszczelki na dolocie, sama rura dolotowa czy jest szczelna i wiele innych przyczyn, które koledzy dokładnie opisali.
-
- Mały gagatek
słynne uszczelki na dolocie były wymieniane jakies 8 miesięcy temu i gdyby dolot był nieszczelny to falowałby na obrotach ale tak jak pisałm powyżej silnik po odpalenie nie faluje!!!jedynie występuje sporadyczny problem z odpaleniem trzeba go troszke pokrecić aby odpalił...ps. nie szukam przyczyn falowania silnika takich jak przepustnica i jej czyszczenie i adaptacja,swiece kable cewka uszczelki na dolocie jak i rowniez sam dolot czy tez sonda bo falowanie nie wystepuje... jedynie wyskakuje ten nieszczsny czujnik...
-
- Mały gagatek
Re: Nie odpala-wina czujnika temp. cieczy?
obojętnie czy na zimnym czy na ciepłym?
na ciepłym silniku po odłączeniu czujnika za 1x nie odpalił a kręciłem go dosyc długo, za 2x odpalił z małymi problemami, za 3x i 4x bez problemu odpalał
na ciepłym silniku po odłączeniu czujnika za 1x nie odpalił a kręciłem go dosyc długo, za 2x odpalił z małymi problemami, za 3x i 4x bez problemu odpalał
Teoretycznie na cieplym silniku powinien mieć trudności z odpaleniem. Za to na zimnym juz nie.
-
- Mały gagatek
no to tak jak mówisz i pisałem powyżej na ciepłym były problemy natomiast na zimnym po odpięciu czujnika odpalił bez żadnego problemu i trzymał ładnie obroty w granicach ok 1000 zastanawiam sie czy czujnik od golfa 1,4 jest taki sam bo jesli tak to mam możliwość podmiany tego czujnika aby zobaczyć jak bedzie odpalać bo nowy w ASO kosztuje 130zł i chciałbym być pewny ze to właśnie wina tego czujnika
jest możliwość sprawdzenia polskim vagiem czy ten czujnik jest dobry??
jest możliwość sprawdzenia polskim vagiem czy ten czujnik jest dobry??
Wydaje mi sie ze ten czujnik jest taki sam. Zielony na 4 piny. Co do polskiego vaga to nie wiem czy sprawdzisz ale poszukaj vag com a tym to juz sprawdzisz.
Kolego wiesz może gdzie w silniku ATN 1,6 16v znajduje się ten czujnik?bo mam identyczne problemy jak radrinx01, tylko ie wiem gdzie szukać czujnika i na dodatek dostałem info że nowy w sklepie 35zł czy to możliwe?
Witam,
jest ktoś wstanie potwierdzić że zamiast czujnika 059 919 501 który był w golf IV 1.8 20V AGN można zastosować czujnik 6U0 919 501 B?
jest ktoś wstanie potwierdzić że zamiast czujnika 059 919 501 który był w golf IV 1.8 20V AGN można zastosować czujnik 6U0 919 501 B?