Amenitaliano_83 pisze:A lanie Full syntetycznego oleju za taki hajs uważam za bezpodstawne biorąc pod uwagę wiek naszych aut ... Nic to już silnikowi nie pomoże, a i tak wymiana co 15kkm ... więc lepiej skrócić interwał do 12kkm i lać "normalny" olej.
Jaki olej?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jaki olej?
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Jaki olej?
Moim skromnym zdaniem olej powinien być taki żeby nie "szlamił" mało go brało a na dodatek żeby silnik nie grzał się mocno w lato.
PS. I dość cicho chodził o ile to możliwe. Szukam tej cudownej mazi i nie mogę znaleźć.
PS. I dość cicho chodził o ile to możliwe. Szukam tej cudownej mazi i nie mogę znaleźć.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Jaki olej?
Ja leje od początku Elf 5w40 - nie szlami, wciąga 0.4-0.7l na dolewki w ciągu 12-15kkm, jeździłem na nim w DE na autobanie przelotem 160-170 i jakoś się nie zagotował, mimo że auto jest po tuning.
Wlewam Elfa i tłukę km - po 30-35kkm w rok, po trzech latach lania tego "kiepskiego" wg, wielu użytkowników forum oleju którego by do kosiarki nie zalali i przekulaniu wielu kkm po autostradach w NL i DE silnik swoje wypluł na hamowni. Więc lepiej lać co zaleca producent i wymieniać zawczasu jak bulić kasę na darmo - oczywiście jeśli ktoś ma taką potrzebę/ochotę to jego kasa, proszę bardzo. Tyle, że w seryjnym silniku a nawet takim lekko dłubnięntym softem, nie ma to uzasadnienia. Teraz przechodzę na LM 5w40, dlaczego, bo jest tani/dobry i łatwy w zakupie w NL.
To nie od oleju w większości zależy, jak popychacze już zmęczone to będzie klekotał, kąt wtrysku też ma znaczeni im bardziej przyspieszony tym "głośniej" .RemixSub pisze:PS. I dość cicho chodził o ile to możliwe
Takie jest moje podejście, moim zdaniem zdroworozsądkowe, jak silnik kibel to mu olej za 300zł nie pomoże.Piasek pisze:Amen
Wlewam Elfa i tłukę km - po 30-35kkm w rok, po trzech latach lania tego "kiepskiego" wg, wielu użytkowników forum oleju którego by do kosiarki nie zalali i przekulaniu wielu kkm po autostradach w NL i DE silnik swoje wypluł na hamowni. Więc lepiej lać co zaleca producent i wymieniać zawczasu jak bulić kasę na darmo - oczywiście jeśli ktoś ma taką potrzebę/ochotę to jego kasa, proszę bardzo. Tyle, że w seryjnym silniku a nawet takim lekko dłubnięntym softem, nie ma to uzasadnienia. Teraz przechodzę na LM 5w40, dlaczego, bo jest tani/dobry i łatwy w zakupie w NL.
Jaki olej?
Ja miałem LM w silniku w czasie zakupu, ale nie wiedziałem jakiej gęstości i czy full syn. Obawiałem się, że te uszczelniacze puszczą i zmieszają się oleje i w ogóle silnik padnie tak mi naopowiadali. Wlałem od razu full syn 5w40 i nie było żadnych problemów. Też może zmienie na LM bo wydaje mi się, że to bardzo dobry olej. A, że mam możliwość kupna w DE. Bo w Polsce z allegro już raczej nie kupie.
Jaki olej?
Ja do firmówki zgodnie z obiecankami zalałem teraz Lotos 5W-40.
Jak na razie silnik przyjemnie miękko pracuje i rano przy rozruchu jak i po powrocie ze 100km trasy.
Zobaczymy jak będzie się sprawował w miarę nawijania kolejnych km.
Jak na razie silnik przyjemnie miękko pracuje i rano przy rozruchu jak i po powrocie ze 100km trasy.
Zobaczymy jak będzie się sprawował w miarę nawijania kolejnych km.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Jaki olej?
1. A dokładnie to jaki masz silnikJefferson pisze:Ile oleju wchodzi do mojego silnika dokładnie???
2. Olej silnikowy: 3,5l (1.4l, 1.6l benzyna), 4,3l (2.0 16v), 5,5l (VR6), 3,8l (pozostałe benzynowe, 4,5l (pozostałe diesle)
Czytaj wiecej: http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/vw-golf-mk3/" onclick="window.open(this.href);return false;
3. W praktyce lejesz i patrzysz na wskazania na miarce, zależy od dokładności wymiany i od tego czy lejesz do połowy miarki czy w okolice max.
Jaki olej?
do 1Z wchodzi 3,8Litaliano_83 pisze:4,5l (pozostałe diesle)
Re: Jaki olej?
Piasek pisze:do 1Z wchodzi 3,8Litaliano_83 pisze:4,5l (pozostałe diesle)
Czyli nie potrzebnie kupuję baniak 5l?
Re: Jaki olej?
Wiesz co to znaczy upaprana odma?RemixSub pisze:Zawsze musisz mieć ten 0,5L/1L na dolewki. Chyba ze znasz silnik i nie trzeba dolewać.
- KamilP
- DieseL PoweR
Jaki olej?
Zaraz, na poprzedniej stronie była mowa o oleju Orlen Platinum Classic, i Kolega RemixSub napisał że nie zalał by do skutera, z kolei Piasek mówi coś zupełnie innego. Wiem mój silnik wiekowy klekocik 1y ale staram się o niego jak i o całe auto dbać więc jak to jest tak na prawdę z tym olejem? Mowa o Orlen Platinum Classic 10w40 I jak nie ten to który dobrze by było zalać, mowa oczywiście o 10w40 tutaj to w większości mówicie o silniczkach TDi.. U siebie najpierw dwa razy zalałem Mobil 15w40, teraz właśnie na Platinum przeszedłem, chociaż niby rzadszy ale i cena prawie jednakowa albo i Platinum tańszy.. To mnie trochę zastanawia. Oleju bierze mało chyba dolewki nie robiłem przez jakieś 5 tyś. Lekko na bagnecie spadło ale to chyba po ostatniej trasie gdzie i 140 nie raz się pędziło to swoje obroty miał
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
Jaki olej?
Temu silnikowi może zaszkodzić najwyżej niewymienianie oleju, motorownia w tej technologii polata bardzo długo nawet na 15w40 jak będzie eksploatowana z głową Ja bym zalał Mobila 10w40, dobry olej, widywałem go w mk2 1.6td jak też w oplu z 2005 roku wiele pokoleń aut obsłużyłKamilP pisze: Wiem mój silnik wiekowy klekocik 1y ale staram się o niego jak i o całe auto dbać więc jak to jest tak na prawdę z tym olejem?
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
Jaki olej?
No ale jak to jest z tym Platinum? skąd tak niska cena? Chciałbym spróbować oleju http://allegro.pl/total-quartz-9000-ene ... 55539.html" onclick="window.open(this.href);return false; zamiast 10W40 który mam teraz zalany. Oleju mi nie spala tylko mam trochę walnięta uszczelkę pod pokrywą zaworów i z odmy trochę leci.... Co wy na to? Nie zaszkodzi mu 5W40 w takim stanie silnika jaki jest?