Jaki olej?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jaki olej?
Ale tu nie ma mowy o krytyce Motula. Dywagujemy sobie o olejach. Twój markim321, przykład tylko potwierdza to co zostało napisane na poprzedniej stronie że diesel dieslowi nie równy a zastosowany olej w silniku (bez względu na producenta) tej samej lepkości ma najmniejszy wpływ na jego uruchomienie.
Podstawa to dobrze "wystrojony" silnik i sprawny osprzęt.
Podstawa to dobrze "wystrojony" silnik i sprawny osprzęt.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Jaki olej?
Jest jakaś różnica między olejem Shell Helix Ultra 5W40 z napisem Diesel i bez tego napisu? Niby ten bez napisu Diesel też można stosować do diesla, ale czy coś różni te oleje czy tylko napis?
ALH + 205 + chip
Jaki olej?
Nie. Chodzi tylko i wyłącznie o zapełnienie niszy rynkowej. Podobnie jak oleje do silników zasilanych LPG.
- jasiek21
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jaki olej?
ja napiszę od siebie, właśnie minęło mi 80kkm od kiedy mam golfa, 70kkm na motulu 10w40... Od początku zero problemów, w tej chwili autku stukło 228 tysięcy. Zużycie oleju od wymiany do wymiany niezauważalne. Wśród rodziny i znajomych większość aut też zalewamy motulem i brak problemów.
[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/228972.html][img]http://images.spritmonitor.de/228972.png[/img][/url]
Jaki olej?
A ja chyba skusze się na castrola edge 5w40. Wiem że Piasek jest bardzo przeciwny castrolowi , ale w leclercu w nastepnym tygodniu bedzie za 99zł
Jaki olej?
Cieszymy się Twym szczęściem.paji pisze:Ja leje półsyntetyka mobila i jestem zadowolony
Pisanie takich postów nawet bez określenia silnika jest pozbawione sensu.
- inż. Mk2_marcin
- Golfista
Re: Jaki olej?
serio jesteś Piasek przeciwny?borek pisze:Wiem że Piasek jest bardzo przeciwny castrolowi
Re: Jaki olej?
No widzisz zapomnialemjhosef pisze:Cieszymy się Twym szczęściem.paji pisze:Ja leje półsyntetyka mobila i jestem zadowolony
Pisanie takich postów nawet bez określenia silnika jest pozbawione sensu.
silnik to 1.9tdi 1z troszke zrobiony. Przebieg na obecna chwile to 410tys a od 200tys leje sie mobil
Jaki olej?
Piasek czyli można lać Helixa Ultra bez napisu Diesel bez żadnych obaw? (Silnik ASV) Dobry to w ogóle olej?
Ciekawe czemu za olej z napisem Diesel trzeba kilka zł więcej zapłacić
Ciekawe czemu za olej z napisem Diesel trzeba kilka zł więcej zapłacić
ALH + 205 + chip
Jaki olej?
Panowie większość olejów i tak jest brana z jednej rafinerii a następnie każda firma bierze i dodaje jakieś "dodatki" od siebie tak samo jak z paliwami na naszych kochanych stacjach.Płacimy tylko za opakowanie nie znając jego zawartości.Za dużo podrobionych produktów znanych marek jest w obiegu na rynku.
Jaki olej?
Marketingliteon0 pisze:Ciekawe czemu za olej z napisem Diesel trzeba kilka zł więcej zapłacić
Można, bez żadnych obawliteon0 pisze:czyli można lać Helixa Ultra bez napisu Diesel bez żadnych obaw? (Silnik ASV)
Ja uważam że dobry, mój silnik również to stwierdzaliteon0 pisze:Dobry to w ogóle olej?
Ponieważ Magnatec zaszlamia silnik o czym miałem okazję się przekonać osobiście we własnym aucie, w które od nowości przez ok 130 tyś km lany był Magnatec 5W-40. Zaś cena EDGE jest kosmiczna i wynika z faktu iż Castrol wydaje fortunę na reklamy - po co za to płacić skoro można np kupić identyczny Petronas lub Repsol 50-80zł taniej na bańce, nie wspominając o naszych rodzimych Lotosach czy Orlenach (do tego Comma, Gulf i wiele, wiele innych) które są niezwykle atrakcyjne cenowo. Ja patrzę z perspektywy kogoś kto musi płacić za serwisy olejowe (firmowe auta + prywatne robią ponad 200 tyś km rocznie) czyli za jakieś 12 wymian olejów + filtry + robocizna.borek pisze:Wiem że Piasek jest bardzo przeciwny castrolowi
Wiesz jakie to są oszczędności w skali roku kiedy zamiast EDGE za 200zł za 5L kupuję to samo innego producenta za 120zł ? A nie mam ochoty płacić za nowe buty do piłki Ronaldo który wbiegnie w nich na boisko z uśmiechem i bańką EDGE`a w ręku...
Jaki olej?
Ciekawe czy zaszlamianie dotyczy również EDGE'a ?! Na mnie osobiście nie robi wrażenia złota bańka castrola. Moge zalać jakikolwiek olej który spełnia norme . A przy wymianach flotowych pewnie bym używał Lotosa . Do tematu EDGE przekonała mnie jedynie cena w eckleru 99zł za 4lPiasek pisze:Ponieważ Magnatec zaszlamia silnik o czym miałem okazję się przekonać osobiście we własnym aucie
- Szymon Jarosz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jaki olej?
Edge nie zaszlamia ,ale magnatec juz tak.Sam bylem swiadkiem przejscia z 5w40 magnateca na 5w40 Edge i po 2 tysiacach kilometrow ,zaczely sie cuda z braniem oleju ,dymieniem, az w koncu skonczylo sie to wymiana pierscieni :bigok:Po remoncie ,znow zalany zostal Edge i do dzisiaj jest wszystko dobrze.Oczywiscie nie reklamuje tutaj Castrola