Dystanse z rantem na piastę, wystarczy przód?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Od jakiej szerokości dystanse muszą mieć swój własny otwór centrujący? Czy 10mm powinien mieć wypustkę imitującą piastę?
Dystanse
Podpinam się pod pytanie, chciałbym jeszcze zapytać czy 10mm dystanse można załozyć na ori śrubki? zostaje mi 5mm gwintu do wkręcenia.
Mk2 ABF Open Air: viewtopic.php?f=98&t=77443&p=773176#p773176
Re: Dystanse
Z tego co rozmawiałem z kolegą to tak:Spojler pisze:Podpinam się pod pytanie, chciałbym jeszcze zapytać czy 10mm dystanse można załozyć na ori śrubki? zostaje mi 5mm gwintu do wkręcenia.
Dystanse 10mm powinny mieć już te wypustki imitujące piastę ponieważ cała piasta jest zasłonięta przez dystans i felga nie ma się na czym trzymać przez co śruby mogą się luzować i felga w drgania wpadać
A co do śrubek jak założyłem dystans 10mm to moje śrubki były dużo za krótkie. Nawet gwint się nie wkręcał Więc muszą być dłuższe W moim wypadku gwint śruby musi mieć 30mm długości
Dystanse
Hmm w sumie tak dziś myślałem i chyba trzeba wnieść poprawkę na to co powiedziałem bo jak założy się dystans 10mm to zostaje jakieś 2mm piasty więc chyba wypustka nie wchodzi w grę ;/ Bo wtedy otwór centrujący felgi musiałby być większy ;/
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Dystanse
musi musi ja mam w adapterach rozfrezowane otwory
http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Dystanse do VW Lupo 1.4 MPI AUD
żeby nie zakładać nowego tematu podczępię się pod ten, pytam ponieważ nigdy nie miałem dystansów w żadnym aucie, nie znam się na tym a mam następujący problem, kupiłem felgi od Skody Felicji o wymiarach: 13 cali, 4x100 ET38, otwór jak w VW czyli 57,1 mm do VW Lupo, tył pasuje elegancko niestety przód wchodzi na styk i felga ociera o zacisk hamulca przez co się klinuje, zaskoczyła mnie ta sytuacja ponieważ oryginalne felgi w żony Lupo mają ET 43 więc wydawałoby się że nie powinno być żadnego problemu a tu pupa blada, chcę założyć dystane 10 mm z pierścieniem centrującym tylko zastanawiam się czy wystarczy sam przód czy na tył również zakładać? W zasadzie 10 mm to nie dużo i może obeszłoby się bez tyłu? Co wy na to? Jestem otwarty na wszystkie sugestie, sprawa jest dość pilna więc pozytywne podpowiedzi będę nagradzał
przy okazji niech ktoś mi powie jaka jest długość szpilek z główką kulistą ori bo zapomniałem dziś zmierzyć,
przy okazji niech ktoś mi powie jaka jest długość szpilek z główką kulistą ori bo zapomniałem dziś zmierzyć,
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
doggie, ja mam zrobione eleganckie dystanse 10mm z pierścieniem centrującym i co? I ...leżą na półce
Okazuje się,że dystans 10mm jest za cienki,żeby zrobić tą wargę centrującą na zewnątrz. Dlaczego? A no dlatego,że z przodu piasta wystaje ponad powierzchnię styku tarcza-felga 13mm,a z tyłu przy bębnach lub tarczach jeszcze więcej,więc ratują tylko dystanse przelotowe,ale wtedy felga nie bedzie miała centralnego podparcia.
Te dystanse,które mam zrobine mają wewnątrz otwór (wiadomo) 57,1mm o głębokości 8mm i warga zewnętrzna też na 57,1mm,tak więc nie ma możliwości,żeby doszły aż do tarcz...
Okazuje się,że dystans 10mm jest za cienki,żeby zrobić tą wargę centrującą na zewnątrz. Dlaczego? A no dlatego,że z przodu piasta wystaje ponad powierzchnię styku tarcza-felga 13mm,a z tyłu przy bębnach lub tarczach jeszcze więcej,więc ratują tylko dystanse przelotowe,ale wtedy felga nie bedzie miała centralnego podparcia.
Te dystanse,które mam zrobine mają wewnątrz otwór (wiadomo) 57,1mm o głębokości 8mm i warga zewnętrzna też na 57,1mm,tak więc nie ma możliwości,żeby doszły aż do tarcz...
- doggie
- V.I.P.
Michał_1977, przyznam że mnie nie pocieszyłeś, więc co z tym fantem zrobić? dać 15mm? Koła w lupo są dośc mocno schowane więc bez problemu wejdą i 20 mm, Qrcze felgi jak nowe, srebrne nie malowane z kapslami, szkoda mi ich
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Spróbuj takiego myku jak ja-założyłem zeszłej zimy heble 280mm i wszystko ładnie,pięknie do wiosny.Na wiosnę ja do zakładanie letnich ATS-ów i tu zonk-obcierają...
Pomysł był szybki i bardzo trafny,bo wiele nie brakowało,żeby przestały obcierać.Pozbierałem stare tarcze hamulcowe i heja do tokarza.Obciął w nich wszystko co zbędne i zostawił tylko te proste powierzchnie z otworami.Stąd mam alternatywne dystanse o grubości 5,5mm
Pomysł był szybki i bardzo trafny,bo wiele nie brakowało,żeby przestały obcierać.Pozbierałem stare tarcze hamulcowe i heja do tokarza.Obciął w nich wszystko co zbędne i zostawił tylko te proste powierzchnie z otworami.Stąd mam alternatywne dystanse o grubości 5,5mm
- doggie
- V.I.P.
ale czy zakładając felgę wchodzi ona na piastę i się "centruje"?
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Oczywiście,że tak,bo 5.5mm nie stanowi zagrożenia w centrowaniu.Felga spokojnie nachodzi na pistę.doggie pisze:ale czy zakładając felgę wchodzi ona na piastę i się "centruje"?
- doggie
- V.I.P.
no to mnie pocieszyłeś trochę, czyli w zasadzie mogę śmiało dać coś takiego? http://allegro.pl/dystanse-do-kol-vw-5m ... 40107.html" onclick="window.open(this.href);return false;
a co ze szpilkami?
a co ze szpilkami?
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
nie próbowałeś kolego wyszlifować zacisk hamulcowy? jak mówisz że to nie wiele wystarczy boszką szlifnąć, nie zaszkodzi mu to.
http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;
- doggie
- V.I.P.
myślałem nad tym ale wolę dać dystans np. 5 mm i w razie czego dopiero wówczas zacisk podszlifować ze 2 mm