Citizen Band
Citizen Band
To radio wymaga podpięcia mikrofonu by był odsłuch. Bez tego sygnał nie jest wypuszczany na głośnik.
Najlepsze przy kołku w serce jest to, że działa nie tylko na wampiry.
- k0nr4d
- _
- Auto: GSXR/A8
- Silnik: R4V8
- Kontakt:
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Citizen Band
Byłem dla pewności sprawdzić SWR miarką. Założona nowa antena i SWR poleciał w kosmos. Najlepsze jest to, ze gdy podłącze się z SWR i nacisnę nadawanie to na radiu chociaż wskaźnik wskakuje na czerwone pole. Wystarczy tylko odpiąć się SWRem i już nie ma nadawania. W mikrofonie końcowki poskracałem i powinno być ok. Obstawiam winny kabel od anteny.
- BartekGib
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Citizen Band
To skoro wysoki SWR to narazie nie kombinuj z reflektometrem i nie naciskaj gruchy bo jeszcze radyjko poleci ...
U mnie zmiana kabla na H155 + między RoadKing 1/4 a Valerym wpadnie EuroCB PA-150P czyli witaminka
U mnie zmiana kabla na H155 + między RoadKing 1/4 a Valerym wpadnie EuroCB PA-150P czyli witaminka
64 [i]KM[/i]
124 [i]Nm[/i]
[b]Nie wstydzę się tych wyników 8)[/b] ! ! Nowe Photo's - Poniżej ! !
[url=http://www.polskajazda.pl/Samochody/Volkswagen/Golf/68446][img]http://img228.imageshack.us/img228/2356/wstaw.jpg[/img][/url]
124 [i]Nm[/i]
[b]Nie wstydzę się tych wyników 8)[/b] ! ! Nowe Photo's - Poniżej ! !
[url=http://www.polskajazda.pl/Samochody/Volkswagen/Golf/68446][img]http://img228.imageshack.us/img228/2356/wstaw.jpg[/img][/url]
- k0nr4d
- _
- Kontakt:
Citizen Band
Ciężko będzie przerobić to na PL, no i Turbina dość ciężka jest do tego mocowania. Nie lepiej przyklejaną antenę FM na szybę kupić?
- k0nr4d
- _
- Kontakt:
Citizen Band
Ten magnes to przerost formy nad treścią, ale skoro masz dostęp w UK do takiego, to bierz. Pomysł z podłączeniem go do główki w Twin Carze bardzo ciekawy.
Citizen Band
T5000 jest bardzo wymagająca jeśli chodzi o magnes. Ja mam taki, który sobie poradzie, ale nie jest już oferowany. Ten, który wybrałeś jest dobrą opcją.
Z tego co pamiętam, w Łodzi robią takie magnesy w oparciu o małe neodymy. Wygląda to delikatniej, ładniej i działa prawdopdobnie lepiej.
Mikrofony ze wzmocnieniem... tu można dużo napisać.
Dobry mikrofon ze wzmocnieniem GRZMI w eterze. Wyobraź sobie, że słuchasz #19 i nagle ktoś jest 2-3 razy głośniejszy od innych. Można się założyć, że ma dobry mikrofon ze wzmocnieniem. Jeśli do tego ładnie brzmi, to znaczy, że dobrze dobrał ten mikrofon.
Są mikrofony z samym wzmocnieniem, są mikrofony ze wzmocnieniem i echem, są i takie, które mają zmianę kanałów. Nie spotakałem się z takim, który miałby opcję załączania ASC i jeżeli radio nie ma oryginalnie wyprowadzenia tego załączenia w gnieździe mikrofonowym, to marne szanse bez grubej przeróbki.
Jaki mikrofon wybrać? Tu jest kolejny problem. Żeby to działało dobrze, to trzeba by przetestować kilka mikrofonów. Muszą się zgrać z Twoją modulacją (głosem) i radiem. Możesz wywalić kupę kasy na jakąś Sadletę, a może się okazać, że nie da się tego słuchać. Nie jest łatwo.
Z mojego doświadczenia wiem, że taki najbardziej uniwersalny jest Astatic 575 M6. Ma regulację tonów i wzmocnienia. Porządny ceramik. Niestety, nówki praktycznie nie kupisz. Ostatnio była jedna sztuka w USA i poszła za 170 USD.
Echo w mikrofonie... Niektórzy lubią delikatny pogłos i faktycznie fajnie to działa, ale mi do szczęścia nie jest potrzebne. Trochę pomaga przy dalszych łącznościach poprawiając czytelność.
No i żeby mikrofon działał w pełni, to prawdopodonie trzeba będzie się pozbyć w radiu ogranicznika modulacji. Bez tego będzie prawdopodobnie czuć, że coś go trzyma w ryzach.
Z tego co pamiętam, w Łodzi robią takie magnesy w oparciu o małe neodymy. Wygląda to delikatniej, ładniej i działa prawdopdobnie lepiej.
Mikrofony ze wzmocnieniem... tu można dużo napisać.
Dobry mikrofon ze wzmocnieniem GRZMI w eterze. Wyobraź sobie, że słuchasz #19 i nagle ktoś jest 2-3 razy głośniejszy od innych. Można się założyć, że ma dobry mikrofon ze wzmocnieniem. Jeśli do tego ładnie brzmi, to znaczy, że dobrze dobrał ten mikrofon.
Są mikrofony z samym wzmocnieniem, są mikrofony ze wzmocnieniem i echem, są i takie, które mają zmianę kanałów. Nie spotakałem się z takim, który miałby opcję załączania ASC i jeżeli radio nie ma oryginalnie wyprowadzenia tego załączenia w gnieździe mikrofonowym, to marne szanse bez grubej przeróbki.
Jaki mikrofon wybrać? Tu jest kolejny problem. Żeby to działało dobrze, to trzeba by przetestować kilka mikrofonów. Muszą się zgrać z Twoją modulacją (głosem) i radiem. Możesz wywalić kupę kasy na jakąś Sadletę, a może się okazać, że nie da się tego słuchać. Nie jest łatwo.
Z mojego doświadczenia wiem, że taki najbardziej uniwersalny jest Astatic 575 M6. Ma regulację tonów i wzmocnienia. Porządny ceramik. Niestety, nówki praktycznie nie kupisz. Ostatnio była jedna sztuka w USA i poszła za 170 USD.
Echo w mikrofonie... Niektórzy lubią delikatny pogłos i faktycznie fajnie to działa, ale mi do szczęścia nie jest potrzebne. Trochę pomaga przy dalszych łącznościach poprawiając czytelność.
No i żeby mikrofon działał w pełni, to prawdopodonie trzeba będzie się pozbyć w radiu ogranicznika modulacji. Bez tego będzie prawdopodobnie czuć, że coś go trzyma w ryzach.
Citizen Band
A ktoś mówił, że będzie łatwo? Gorzej będzie jak Ci antena 2m przestanie wystarczać. Potem lepsze radio się zamarzy... Qrcze, Ty nawet nie wiesz jakie fajne rzeczy tam w UK możesz sobie sprawić.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Citizen Band
Widzę że nastała cisza w internetowym eterze. Mój poczciwy Alan 18 zainstalowany w ciężarówce z antenką Lemm'a. Do wymiany była cała instalacja, dlatego SWR leciał w kosmos. Mikrofon naprawiony - w miejscu zgięcia przetarły się wewnątrz kabelki i trzeba było skrócić przewód. Przyszedł czas na zmianę przewodu antenowego bo stary chyba raczej był już przegniły po 2 latach i dlatego SWR leciał kosmicznie. Po zamontowaniu wszystkiego - pach - pomiar. SWR świetnie na #20 mimo dziwnego montażu za kabiną pokazywał wartość 1,3. Na skrajnych po 1,5. Przy dobrej pogodzie idzie złapać ładny zasięg do 7 - 10 km, ale na spokojnie przy wykręconym SQL w 18 daje rade na 5km i nie męczy cały dzien.
Jako że radio przeinstalowałem, a ostatnio pewien misiak mnie ładnie mnie potraktował, przyszedł czas na nowy zakup. Auto to Passat B5 1.9 TDI. Antena narazie chwilowo to oryginał Florida ale zamiar jest na stały montaż na relingu. Pod uwagę biorę (narazie) Sirio DV 27S a później zmiana na kultową już pozycje Santiago 1200. Z radyjek polowanie na allegro na coś używanego do 250 - 300 PLN. Chyba że szefo mnie oświeci ładną premią w maju to i nawet wezmę pod uwagę coś z górnej półki.
Jako że radio przeinstalowałem, a ostatnio pewien misiak mnie ładnie mnie potraktował, przyszedł czas na nowy zakup. Auto to Passat B5 1.9 TDI. Antena narazie chwilowo to oryginał Florida ale zamiar jest na stały montaż na relingu. Pod uwagę biorę (narazie) Sirio DV 27S a później zmiana na kultową już pozycje Santiago 1200. Z radyjek polowanie na allegro na coś używanego do 250 - 300 PLN. Chyba że szefo mnie oświeci ładną premią w maju to i nawet wezmę pod uwagę coś z górnej półki.
Citizen Band
A ja się pozbyłem Golfa. Czekam na nową przeciwwagę. Chwilowo jeżdżę C-Maxem.
Z radiowych zmian to dzisiaj dotarł do mnie nowy głośnik zewnętrzny.
Z radiowych zmian to dzisiaj dotarł do mnie nowy głośnik zewnętrzny.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Citizen Band
Ja kupiłem Waleriana made in Filipiny. Jutro dojdzie paczka i główkuje nad montażem do samochodu. Narazie z nim pośmigam trochę a potem pomyśle nad wysyłką na Kobielską 15 w wiadomym celu. Chyba że najdzie mnie ochota i będe polował na coś grubszego (Galaxy?)
Wie może ktoś coś o tej firmie i/lub antenach które produkują? Warto się tym zainteresować?
http://moto.allegro.pl/antena-professio ... 33033.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Wie może ktoś coś o tej firmie i/lub antenach które produkują? Warto się tym zainteresować?
http://moto.allegro.pl/antena-professio ... 33033.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Citizen Band
Mam od nich magnes 15cm jako podstawę. W środku włożone 8 magnesów neodymowych o średnicy 2cm każdy. Trzyma jak diabli. Tanio nie było. Za tę kwotę mogliby się trochę bardziej postarać. Czarna farba z niego praktycznie całkiem zeszła. Koledzy, którzy wzięli wersję bez malowania tez musieli po zimie powalczyć z estetyką. Kwestia oczyszczenia i pomalowania porządnie.
Ja u siebie wymieniłem kabel na H155. Z tego co wiem, to inni też.
SWR Modulatora na tej podstawie wzorcowy. Analizator pokazał 1.00 w rezonansie.
Z ich antenami nie mam doświadczenia. I chyba na razie nie będę próbował bo już mam 6 sztuk.
Ja u siebie wymieniłem kabel na H155. Z tego co wiem, to inni też.
SWR Modulatora na tej podstawie wzorcowy. Analizator pokazał 1.00 w rezonansie.
Z ich antenami nie mam doświadczenia. I chyba na razie nie będę próbował bo już mam 6 sztuk.
- k0nr4d
- _
- Kontakt:
Citizen Band
Mitcom to nieźli bajeranci, ceny z kosmosu, a sprzęt marnie działa, krótkie anteny, więc nieskuteczne.
Citizen Band
Dłuższe też mają. Ale jakoś do mnie nie przemawia antena 2m co to można w nią pchnąć tylko 250W. Nie wiem jakie mają ceny na te anteny.
Wariaci sprzętowi są w stanie wydać wiele na dobry i przy okazji rzadki sprzęt.
Wariaci sprzętowi są w stanie wydać wiele na dobry i przy okazji rzadki sprzęt.