Przekładka głowicy z ABS do RP
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam.
Szykuje się wymiany uszczelki pod głowicą. Mam silnik 1.8 RP. Czy gdybym wsadził tam głowicę z mk III 1.8 ABS to zmieniłoby coś na dobre mojemu RP'kowi?
Szykuje się wymiany uszczelki pod głowicą. Mam silnik 1.8 RP. Czy gdybym wsadził tam głowicę z mk III 1.8 ABS to zmieniłoby coś na dobre mojemu RP'kowi?
-
- Nowicjusz
Re: Przekładka głowicy z ABS do RP
Aha. To znaczy, że się nie pogorszy i nie polepszy? Liczyłem, że coś jednak będzie na plus:)18rp pisze:Z tego co wiem jest inny wałek rozrządu. Reszta taka sama.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Wałek rozrządu jest taki sam, głowica też - nic to nie da. Z resztą oba silniki mają po 90KM, wiec niby co miałoby dać?
Re: Przekładka głowicy z ABS do RP
Oba silniki mają 90 koni ale rp ma sprężanie 9:1 a abs 10:1. Słyszałem że jak robi się przekładkę tłoków i wałka z abs do rp to trochę koni przybywa, do tego wydech pf/pb/2e tak samo z tłokami pf/pb + wałek + wydech do rp.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Ale tutaj numery części - głowicy i wałka są te same - skoro numery części są te same, to są to identyczne części, ich zmiana nic nie da.
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Octavia 1 '99
- Silnik: AEE
- Kontakt:
w tym przypadku to tłoki że tak powiem "robią" to większe sprężanie. Ale lepiej dać tłoki i wałek z PF/PB/2E a jeszcze lepiej swap