Wymiana oleju Golf IV - przez bagnet czy dołem ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam serdecznie, byłem dzisiaj wymienić olej w jednym z dużych zakładów tym się sławiących w Czestochowie ale chcieli mi go wyssać bagnetem, zapytałem o tradycyjne spuszczenie dołem ale szefostwo odmówiło. Najpierw tłumaczyli, że taki jest wymóg UE i wolno im tylko wyssać bagnetem a potem gdy oczekiwałem konkretnej odpowiedzi TAK czy NIE to zaczęli straszyć, ze w golfie IV jest miska aluminiowa i przy odkręcaniu korka może popękać miska lub ukręcić się śruba/korek i jest to niebezpieczne.
Nie wiem czy rozchodziło się o odkręcenie kilku śrubek i zdjęcie obudowy pod silnikiem czy faktycznie jest ryzyko tego popękania lub ukręcenia śruby.
Koledzy jaka jest różnica miedzy spuszczaniem dołem a wysysaniem przez bagnet? czy przez bagnet jest gorzej, nie wydobędzie się wszystkich opiłków albo ciśnienie odczepi zbyt dużo nagaru ze ścianek który potem pozapycha kanały olejowe?
Jak wymieniacie olej w swoich MK4 ?
Z góry dzięki za pomoc i sugestie.
Nie wiem czy rozchodziło się o odkręcenie kilku śrubek i zdjęcie obudowy pod silnikiem czy faktycznie jest ryzyko tego popękania lub ukręcenia śruby.
Koledzy jaka jest różnica miedzy spuszczaniem dołem a wysysaniem przez bagnet? czy przez bagnet jest gorzej, nie wydobędzie się wszystkich opiłków albo ciśnienie odczepi zbyt dużo nagaru ze ścianek który potem pozapycha kanały olejowe?
Jak wymieniacie olej w swoich MK4 ?
Z góry dzięki za pomoc i sugestie.
ja zawsze wymieniam olej poprzez odkrecenie korka spustowego w misce, minusem tego rozwiazania jest koniecznosc odkrecania podlogi pod silnikiem (o ile sie ją posiada)
bagnetem jest szybciej i wygodniej dla warsztatu ale nie ma pewnosci ze caly olej zostanie 'wyssany' ale tak na prawde nie powinno miec to wplywu na zywotnosc silnika
bagnetem jest szybciej i wygodniej dla warsztatu ale nie ma pewnosci ze caly olej zostanie 'wyssany' ale tak na prawde nie powinno miec to wplywu na zywotnosc silnika
Mój GTI: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=499693
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Samochód jest dopiero mocny, kiedy boisz się do niego wsiąść i przekręcić kluczyk"
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Samochód jest dopiero mocny, kiedy boisz się do niego wsiąść i przekręcić kluczyk"
-
- Gadatliwa bestia
Re: Wymiana oleju Golf IV - przez bagnet czy dołem ?
wytnij małe okienko w osłonie przy korku spustowym , ja u siebie tak mam i nie zwalam jej za kazdym razem
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Przez odsysanie oczyścisz lepiej silnik jak spuszczając olej tradycyjnie prze korek, wiem i robiłem to obiema metodami i zawsze po odessaniu wchodziło więcej oleju niż po spuszczeniu z korka, wniosek nasuwa się sam, choć dobre oczyszczenie miski trochę trwa.szpieg pisze:bagnetem jest szybciej i wygodniej dla warsztatu ale nie ma pewnosci ze caly olej zostanie 'wyssany' ale tak na prawde nie powinno miec to wplywu na zywotnosc silnika
Poza tym odsysając można odessać olej z bocznych ścianek obudowy filtra oleju, ktoś kto wymieniał sam olej dobrze wie o tym, że on tam pozostaje
Wszystko zależy od tego kto to robi, jak patałach jakiś który robi na przerób, to bez względu na sposób wymiany zrobi to źle.mikan10 pisze:Koledzy jaka jest różnica miedzy spuszczaniem dołem a wysysaniem przez bagnet? czy przez bagnet jest gorzej, nie wydobędzie się wszystkich opiłków albo ciśnienie odczepi zbyt dużo nagaru ze ścianek który potem pozapycha kanały olejowe?
Rozgrzej silnik, odkręć korek w misce - klucz 19 - ostrożnie, nie szarp bo miska jest aluminiowa - poleci gwint i będzie problem, jednostajnym ruchem się odkręca. Olej sam ścieknie wcześniej odkręcasz korek od wlewu oleju i wyciągasz miarkę. Potem odkręcasz specjalnym kluczem 76mm/14 kantów wieko obudowy filtra oleju, wyciągasz filtr i z tej obudowy też spłynie oleju trochę. Filtr montujesz zgodnie z napisem na filtrze - wymieniasz dwa oringi jeden mały drugi duży, duży na wieku filtra oleju, mały na tym plastikowym ( patyku ) na który nakłada się filtr oleju.
Czekasz aż cały olej spłynie, zakręcasz z wyczuciem śrubę w misce, zakręcasz obudowę filtra oleju i lejesz nowy olej- amen.
To czy odciągniesz olej podciśnieniowo czy go spuścisz przez korek, praktycznie nie ma znaczenia, poza tym, że olej możesz odessać z miejsca o którym wcześniej pisałem, gdyż nie spłynie z grawitacyjnie. Zaletą odsysania jest to, że nie ryzykujesz uszkodzenia aluminiowej miski i nie trzeba demontować płyty pod silnikiem, czasowo wychodzi podobnie.
-
- Nowicjusz
witam kiedyś też tak się zastanawiałem i teraz za każdym razem przez bagnet wysysam. Zrobiłem próbę odkręciłem śrubę po odessaniu oleju i wyleciały 3 kropelki. Włożyłem pręt do odsysania i zauważyłęm go w tym otworze więc pręt wchodzi w najniższe miejsce. Jeszcze robie coś takiego że dmucham powietrze ze sprężarki do wlewu oleju i po każej wymianie wchodzi prawie 4,7 litra. SIlnik 1.9 bez turbo 64km auto to seat toledo. I tak już wymieniam przez 100 tys juz.
- lukasz3001
- Ma gadane
zawsze wymienialem przez spust w misce olejowej nawet w mk4 gdzie miska jest aluminiowa wystarczy zrobic to z wyczuciem a nie zerwiesz gwintu
Nie będę się rozwodził nad uzasadnieniem . Jak zapłacisz za naprawę turbiny to się nauczysz ,że olej spuszczamy tylko przez miskę . Poczytaj też o cudownych właściwościach korka w misce . Chyba że lubicie galaretkę zamiast oleju to polecam zasysaffffkę
[img]http://images2.fotosik.pl/282/b589a89788bbbb64med.jpg[/img]
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Idąc tym tropem to już bym musiał kilka turbosprężarek wymienić, niemal "zawsze" wymieniam przez odsysanie i jeszcze moje turbo od tego nie umarło, a w rok robię 30-35kkm więc minimum trzy wymiany w rok robiępipek71 pisze:Nie będę się rozwodził nad uzasadnieniem . Jak zapłacisz za naprawę turbiny to się nauczysz ,że olej spuszczamy tylko przez miskę
Jaką galaretę I jakie cudowne właściwości korka, że jest magnetyczny, ostatnią wymianę robiłem przez korek i nic na nim nie byłopipek71 pisze:Poczytaj też o cudownych właściwościach korka w misce . Chyba że lubicie galaretkę zamiast oleju to polecam zasysaffffkę
Gorący olej jest jak woda, czy spuszczasz go przez korek czy odsysasz to wychodzi bez problemów, zobacz jak miska wygląda - jej dno, gdzie tam i co ma osiadać .. Skoro wymiana jest Twoim zdaniem gorsza, to jak wytłumaczysz fakt, że odsysając pozbywasz się z silnika więcej oleju niż przez tradycyjną wymianę przez korek ?
Podepnę się pod temat Właśnie zastanawiam się nad samodzielną wymianą oleju + filtra , kiedyś w takich fiatach zawsze sam wymieniałem , ale tam w stary filtr wbijałem śrubokręt i tak go wykręcałem w golfie mam wkład , nie posiadam też tego specjalnego klucza , chociaż widziałem filmik na YT jak odkręcali tą pokrywkę kluczem ''łańcuszkowym'' a taki akurat posiadam Jednak boję się trochę tego ''patyka'' co siedzi na nim filtr , na filmie z YT był golf tdi z silnikiem 130 konnym chyba i tam ten'' patyk'' był przy tym korku , a u mnie w sdi on chyba nie jest przymocowany do korka , chociaż mogę się mylić? Byłem dwukrotnie przy wymianie oleju w różnych warsztatach , w pierwszym jakiś pseudo mechanik nie mógł zdjąć filtra z tego patyka wkręcił więc go w imadło i mi go połamał! twierdził że przy poprzedniej wymianie oleju odwrotnie zamontowano filtr? chciał mi ten ''patyk'' kleić ale się nie zgodziłem , więc dostałem nowy. W innym warsztacie mechanik trzymając za ten patyk stuknął śrubokrętem w filtr i on zeszedł Olej chcę zmienić samodzielnie , dlatego że jestem świeżo po wymianie progów , które też w sumie poszły mi za sprawą podnośników warsztatowych , fakt że golf jest z roku 99 ale lewy próg był ok , wolał bym więc sam zmienić olej , ewentualnie na kanale a nie podnośniku - może popytam gdzie u mnie odsysają przez bagnet? ale posiadanie umiejętności jak poprawnie do tego filtra się dobrać nie zaszkodzi No i zapytam też o olej - zawsze jeździłem na mobil 1000 15w40 a w tamtym roku zaleli mi mobil 2000 10w40 że niby tamten to do traktorów! a przecież mój sdi to traktor
Seat Mii 1.O CHYA