Jaki olej?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jaki olej?
Jeździłem na tym oleju przez rok. Co 1000 km musiałem dolewać troche oleju. Teraz, gdy jeżdżę na oleju motul silnik lepiej pracuje i nie potrzebuje dolewek oleju.
- KamilP
- DieseL PoweR
Jaki olej?
A co do tych ubytków oleju to znajomy starszy mechanik powiedział mi że im więcej auto ma oleju tym mniej go pali, szybciej jest wymiana na "nowy" z miski, nie przepala tak się itp. Prawda to? Bo tak na chłopski rozum to może i racja.
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
Re: Jaki olej?
Czyli mechanik zakłada, że jeździsz na oleju, kiedy nie ma on już swoich właściwości smarnych. Moim zdaniem, jeżeli wymieniasz olej regularnie, kiedy powinieneś to taka argumentacja nie ma sensu, bo olej ma swoje parametry i nic się nie musi wymieniać w misce. Po drugie na właściwości smarne wpływa okres od wymiany, ilość tego wszystkiego, co olej spłukał, ilość km od wymiany, ile "nagrzewania" dostał i teraz czy w silniku jest 4,5 litra czy 4,65 ma małe znaczenie ile "czynników zewnętrznych" przyjmie smarowidło. PozdroKamilP pisze:A co do tych ubytków oleju to znajomy starszy mechanik powiedział mi że im więcej auto ma oleju tym mniej go pali, szybciej jest wymiana na "nowy" z miski, nie przepala tak się itp. Prawda to? Bo tak na chłopski rozum to może i racja.
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
Jaki olej?
A co tam olej może zregenerować kiedy tam i uszczelniacz wytarty i wałek który po nim lata...Jefferson pisze:Czy ktoś testował u siebie Valvoline max life pod kątem regeneracji uszczelek? Sprawa jest taka, że poci mi się trochę silnik w rożnych miejscach- nie żeby kapało oczywiście.
To dobry olej ale nie wierzcie w bajki...
Jak się poci - trzeba nową uszczelkę/uszczelniacz założyć (ew. DIRKO)
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Ciekawe co na to producent i rzesze fanówPiasek pisze: A co tam olej może zregenerować kiedy tam i uszczelniacz wytarty i wałek który po nim lata...
Piasek pisze: Jak się poci - trzeba nową uszczelkę/uszczelniacz założyć (ew. DIRKO)
Przecież uszczelnienie silnika (robocizna) to 1/2 jego wartości
- KamilP
- DieseL PoweR
Jaki olej?
Niee to nie było o mnie mowa tylko ogólnie o samochodachkw pisze:Czyli mechanik zakłada, że jeździsz na oleju, kiedy nie ma on już swoich właściwości smarnych.
No ale np olej pracujący w górze jest bardziej gorący niż olej w misce i to o taką wymianę mi chodzi, o temperaturę oleju.kw pisze:Moim zdaniem, jeżeli wymieniasz olej regularnie, kiedy powinieneś to taka argumentacja nie ma sensu, bo olej ma swoje parametry i nic się nie musi wymieniać w misce.
Jaki olej?
Rownie dobrze mozna spuscic olej i zalac silnik ropą. Od ropy wszelka guma puchnie. Jak spuchnie to i uszczelni go. Mimo to podzielam kolegi opinie ze nie pomoze to na pewno na dlusza mete. Wymiana uszczelek czy uszczelniaczy we wlasnym zakresie o raczej nieduzy wydatek.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Jaki olej?
Jefferson pisze:Przecież uszczelnienie silnika (robocizna) to 1/2 jego wartości
Zwłaszcza do takich konstrukcji jak 1Z a uszczelniacze wałka i wału winno się zmieniać przy okazji rozrządu- wówczas nie ma problemu.wesol pisze:Wymiana uszczelek czy uszczelniaczy we wlasnym zakresie o raczej nieduzy wydatek.
Jaki olej?
Testów laboratoryjnych zapewne nikt nie przeprowadzał a cała reszta opisów będą to tylko subiektywne odczucia użytkowników absolutnie nie miarodajne gdyż każdy z nich będzie miał w innym stopniu zużyty silnik.
Jaki olej?
jaki olej wybrać do 1.9 TDI silnik o oznaczeniu ALH 90 PS> porobiony na 130. 1000 km do wymiany. obecnie Mobil 10W-40
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
------------------------------------------------
VW Golf IV. 90 kucy TDI.
------------------------------------------------
VW Golf IV. 90 kucy TDI.
Total Quartz 10W40.LoOk666 pisze:jaki olej wybrać do 1.9 TDI silnik o oznaczeniu ALH 90 PS> porobiony na 130. 1000 km do wymiany. obecnie Mobil 10W-40
Jaki olej?
LoOk666, jeżeli wykorzystujesz cały potencjał silnika jaki w nim drzemie (no bo po co innego było go wzmacniać) to sugeruję 5W-50 lub 10W-60.
[quote="Piasek" to sugeruję 5W-50 lub 10W-60.[/quote]
Przecież 10W60 stawia większy opór (grubszy film olejowy) i powoduje zwiększenie spalania.
Przecież 10W60 stawia większy opór (grubszy film olejowy) i powoduje zwiększenie spalania.