Fala tłokorozdzielacza 11mm
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
-
- Forum Master
fala tłokorozdzielacza 11mm
Witam, co mogło się stać z pompa wtryskową?
Sytuacja wygladała w ten sposób, że w zeszłym tygodniu, wyjeżdżając z domu na zimnym silniku, przycisnąłem maksymalnie. Na jedynce poszedł, wrzuciłem 2 i stracił moc, silnik zaczął chodzić jak traktor i zjechałem na chodnik. Zgasiłem samochód, żeby uruchomić go ponownie, ale za drugim odpaleniem, zaczął już trochę kopcić na biało. Poza tym dalej nie miał mocy. Zostawilem samochód mechanikowi, on następnego dnia palił go i działał normalnie, jednak ponownie przy dużych i szybkich zmainach na obrotomierzu działo się to samo(silnik chodził jak traktor i trochę dymił). Samochodem dało się jeździć, ale trzeba było jeździć spokojnie. Korzystałem z samochodu normalnie, dopóki mechanik nie załatwił mi nowej pompy.
Proszę o sugestie, dodam, że to nie ja tak załatwiłem tą pompę, tylko znajomy, a ja się zastanawiam, czy warto kupić ją na przeróbkę na 11tkę???
Z góry dzięki za zainteresowanie.
Pozdrawiam.
Sytuacja wygladała w ten sposób, że w zeszłym tygodniu, wyjeżdżając z domu na zimnym silniku, przycisnąłem maksymalnie. Na jedynce poszedł, wrzuciłem 2 i stracił moc, silnik zaczął chodzić jak traktor i zjechałem na chodnik. Zgasiłem samochód, żeby uruchomić go ponownie, ale za drugim odpaleniem, zaczął już trochę kopcić na biało. Poza tym dalej nie miał mocy. Zostawilem samochód mechanikowi, on następnego dnia palił go i działał normalnie, jednak ponownie przy dużych i szybkich zmainach na obrotomierzu działo się to samo(silnik chodził jak traktor i trochę dymił). Samochodem dało się jeździć, ale trzeba było jeździć spokojnie. Korzystałem z samochodu normalnie, dopóki mechanik nie załatwił mi nowej pompy.
Proszę o sugestie, dodam, że to nie ja tak załatwiłem tą pompę, tylko znajomy, a ja się zastanawiam, czy warto kupić ją na przeróbkę na 11tkę???
Z góry dzięki za zainteresowanie.
Pozdrawiam.
Tomek
-
- Forum Master
- Kontakt:
Re: fala tłokorozdzielacza 11mm
Max na zimnym silniku gratuluje ... glupoty, prawdopodobnie zawiesza sie kosz przestawiacza kata wtrysku, bedzie to spowodowane opilkami lub cienka ropa z woda.
Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213
-
- Forum Master
spawacz, czy jeśli porozbieram tę pompę i wszystko wyczyszczę, bo i tak będę wkładał tłokorozdzielacz 11tkę, to czy warto kupić taka pompę, czy lepiej dać sobie spokój?
Co o tym sądzisz?
Pozdrawiam.
Co o tym sądzisz?
Pozdrawiam.
Tomek
Panowie mam pytanie czy jest sens i opcja przerobić pompę z 1Z na 11tkę? Jeśli tak to kto robi takie mody w PL(podjechać, zrobić, zapłacić, zabrać)?
-
- Forum Master
- Kontakt:
Tomek jest szansa ze jak to wypluczesz rozbierzesz kosz i ew. zlikwidujesz ryske to bedzie latac, a przerobka jak najbardziej ma sens nawet na 1Z , tylko cisnienie trzeba podbic a jesli chodzi juz o sama przerobke to jaks paru na tym forum ktorzy sie tym zajmuja, jezeli mieszkasz na podkarpaciu lub wzglednie nie daleko zapraszam do siebie.
Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213
-
- Forum Master
witam, dzięki spawacz, za odpowiedź. jeszcze
Pozdrawiam.
jakbyś troszkę mnie oświecił, jaką rysę masz na myśli???spawacz pisze:Tomek jest szansa ze jak to wypluczesz rozbierzesz kosz i ew. zlikwidujesz ryske to bedzie latac,
Pozdrawiam.
Tomek
-
- Forum Master
- Kontakt:
Jak wyciagniesz tlokorozdzielacz bedziesz mial kosz z rolkami po kotrym pracuje fala, ten kosz przestrawia sie w prawo lub lewo zalezy jak ma katem zasterowac, i tam musialo cos podejsc miedzy obudowe a owy kosz, musisz pompe rozebrac praktycznie w czesci 1-e , jest tez mozliwosc ze przytkalo kanal do zaworu regulacji kąta i nie potrafi przyspieszyc bo nie ma na tyle ropy- a konkretnie cisnienia kotrym przyspiesza.
-
- Forum Master
- Kontakt:
Nie ma sprawy
-
- Forum Master
Witam, panowie jeszcze chciałem zapytać o to
Co o tym sądzicie?
Czy może tak być?
Pozdrawiam.
Ja mam taką pompę http://allegro.pl/pompa-wtryskowa-audi- ... 44514.html" onclick="window.open(this.href);return false; i ręką bez klucza nie obrócę, jak założę krótki klucz, mniej więcej średnicy koła pasowego pompy to obrócę z dużym oporem, nie słychać, żadnego metalicznego stuku, oporu.Daron7 pisze: arwam, ale jeśli koło pompy na stole obracam sobie swobodnie rękoma (nie stawia jakiegoś mega oporu, nie potrzeba klucza, rękoma spokojnie się obkręca) to jest ok ?
Po czym poznać, że pompa stawia za duże opory po zmianie tłokorozdzielacza, fali, sprężyn, podsadzenia ?
Z góry dzięki za info.
u mnie jest opór, ale jak założę klucz długości-średnicy koła pasowego, to z oporem, ale obrócę pompę.arwan pisze:a pompa 11m czy 12mm musi stawiać spory opór na sprężynach bo inaczej fala dosć szybko się "odklei" od rolek i będziesz miał taki widok w pompie jak u nie ostatnio przyczynami było właśnie to że fala odlkeiła sięod rolek ponieważ na skutek zbyt dużyhc obrotów sprężyny nie zdążyły z powrotem wypchnąć tłoczka z falę i tłoczek wyskoczył z gniazda
Co o tym sądzicie?
Czy może tak być?
Pozdrawiam.
Tomek
-
- Forum Master
Witam,
Teraz znów zacząłem czytać ten temat i znów mam mętlik w głowie, co z tym obracaniem pompy w rękach?
Pozdrawiam.
przekładka tłokorozdzielacza z 10tki na 11tkę, fala została DE110, sprężyny z 10tki, bo są lekko miększe i minimalnie krótsze (niższe) o 0,15mm i grubość drutu jest o 0,2mm mniejsza.arwan pisze:tomek08, a co w pompie było grzebane?
Teraz znów zacząłem czytać ten temat i znów mam mętlik w głowie, co z tym obracaniem pompy w rękach?
Pozdrawiam.
Tomek
-
- Forum Master
Tzn. jest opór, ale jak sprawdzić czy nie do przesady?
Jeśli po zamontowaniu koła pasowego obrócę ją w rekach, nawet ze sporym oporem, ale w rękach to będzie ok?
Jeśli po zamontowaniu koła pasowego obrócę ją w rekach, nawet ze sporym oporem, ale w rękach to będzie ok?
Tomek