Fotoporada, jak skorygować średnie spalanie
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
-
- Forum Master
Witam, w niektórych samochodach koncernu vag występuje przekłamanie w spalaniu rzeczywistym, a tym co pokazuje komputer pokładowy MFA. Zależy to w dużej mierze od rozmiaru opon jakie zamontujemy, jak również od ewentualnie zmiany wtrysków na większe.
Niektórzy twierdzą, że po zmianie wtrysków komputer pokazuje spalanie również dokładnie jak przed zmianą wtrysków.
W moim przypadku jednak, po zmianie wtrysków komputer zaczął zaniżać o 0,5l/100km względem tego co zalałem do baku.
W związku z tym stworzyłem tą poradę, żeby i inni mogli sobie ewentualnie skalibrować MFA.
Potrzebne narzędzia to: dostęp do programu Vag.
Kiedy już mamy wszystko to podłączamy się do samochodu i uruchamiamy program vag, a następnie klikamy w SELEKT
Następnie wchodzimy w 17-Instruments
Następnie wchodzimyAdaptation-10
Następnie pokazuje nam się strona z podświetlonym na Channel Number 00
W to podświetlone miejsce wpisujemy 03 i klikamy Read tak jak tu zrobiłem
Pojawia się nam
w okienku zaznaczonym na czerwono pojawia się liczba 100, takie jest ustawienie fabryczne.
Jeśli nasz komputer zaniża spalanie to ustawiamy na np. 105 i klikamy testuj, a jeżeli zawyża to wpisujemy np. 95
W moim przypadku zaniżał o 0,5l/100km, więc ja zmieniłem ze 100tu, na 110. Jednak, czy akurat ustawiłem po prawnie dowiem się po wyjeżdżeniu całego zbiornika paliwa i ponownym zatankowaniu do pełna i przeliczeniu spalania.
pokaże nam się na zielono z prawej strony tabelki to co wpisaliśmy w okienko w naszym przypadku 105
na sam koniec pokaże się taki widok
klikamy tak.
Wychodzimy z programu i testujemy wszystko, jeżdżąc do następnego tankowania.
Jeśli by jeszcze coś się nie zgadzało to zmieniamy z naszych 105, na np. 110 i znów testujemy, aż do skutku.
Gdzieś przeczytałem, że można zmieniać o 5%, czyli co 5.
Np. z startowych 100, na 105, 110, 115, 120 i w drugą stronę ze 100, za 95, 90, 85, gdyby nasz komputer zawyżał spalanie.
Jednak przy najbliższej okazji sprawdzę czy nie można zmieniać co 1%, czyli 100, 101, 102 itd.
Myślę, że może komuś się przyda ta porada.
Życzę miłego kalibrowania ustawień komputera pokładowego.
Pozdrawiam.
Niektórzy twierdzą, że po zmianie wtrysków komputer pokazuje spalanie również dokładnie jak przed zmianą wtrysków.
W moim przypadku jednak, po zmianie wtrysków komputer zaczął zaniżać o 0,5l/100km względem tego co zalałem do baku.
W związku z tym stworzyłem tą poradę, żeby i inni mogli sobie ewentualnie skalibrować MFA.
Potrzebne narzędzia to: dostęp do programu Vag.
Kiedy już mamy wszystko to podłączamy się do samochodu i uruchamiamy program vag, a następnie klikamy w SELEKT
Następnie wchodzimy w 17-Instruments
Następnie wchodzimyAdaptation-10
Następnie pokazuje nam się strona z podświetlonym na Channel Number 00
W to podświetlone miejsce wpisujemy 03 i klikamy Read tak jak tu zrobiłem
Pojawia się nam
w okienku zaznaczonym na czerwono pojawia się liczba 100, takie jest ustawienie fabryczne.
Jeśli nasz komputer zaniża spalanie to ustawiamy na np. 105 i klikamy testuj, a jeżeli zawyża to wpisujemy np. 95
W moim przypadku zaniżał o 0,5l/100km, więc ja zmieniłem ze 100tu, na 110. Jednak, czy akurat ustawiłem po prawnie dowiem się po wyjeżdżeniu całego zbiornika paliwa i ponownym zatankowaniu do pełna i przeliczeniu spalania.
pokaże nam się na zielono z prawej strony tabelki to co wpisaliśmy w okienko w naszym przypadku 105
na sam koniec pokaże się taki widok
klikamy tak.
Wychodzimy z programu i testujemy wszystko, jeżdżąc do następnego tankowania.
Jeśli by jeszcze coś się nie zgadzało to zmieniamy z naszych 105, na np. 110 i znów testujemy, aż do skutku.
Gdzieś przeczytałem, że można zmieniać o 5%, czyli co 5.
Np. z startowych 100, na 105, 110, 115, 120 i w drugą stronę ze 100, za 95, 90, 85, gdyby nasz komputer zawyżał spalanie.
Jednak przy najbliższej okazji sprawdzę czy nie można zmieniać co 1%, czyli 100, 101, 102 itd.
Myślę, że może komuś się przyda ta porada.
Życzę miłego kalibrowania ustawień komputera pokładowego.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony pt cze 15, 2012 12:32 przez tomek08, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek
- robertsobol1983
- Forum Master
małe nie dopatrzenie kolego - w silnik nie wchodzimy bo tam na pewno spalania nie skalibrujemy w MFA. Ma być kolejno (17->10->00->read->test->save)-> 17->10->03 ->korekta wskazań zużycia paliwa w krokach co 5% ale tylko w przedziale od 85% do 115% ... domyślnie parametr ustawiony na 100% - korektę wprowadza się w formie 000XX gdzie XX jest wartością rzeczywistą korekty (np 00090) -> metodą prób i błędów trafia się w punkttomek08 pisze:Następnie klikamy 01-Engine
pozdro
Ani Mazda, ani Merca gwiazda nie da Ci tyle, co VW JAZDA :)
NIE UDZIELAM PORAD I NIE ANALIZUJE LOGÓW NA PW
-
- Forum Master
Witam, tak masz kolego rację w silnik nie wchodzimy. Już poprawione.
Przepraszam za to niedopatrzenie.
Pozdrawiam.
Przepraszam za to niedopatrzenie.
Pozdrawiam.
Tomek
- robertsobol1983
- Forum Master
W VCDSach nowszych, nie wiem jak w VCDS Lite są podpowiedzi, dla tego kanału jest taka instrukcja:
A003,0,Consumption Correction
A003,5,Consumption Correction
A003,6,Standard Value: 100 %
A003,7,Display Range: 85...115 %
A003,8,Increments: 1 %
A003,9,
A003,10,Calculation based on volume per distance (e.g. l/100km):
A003,11,New Adaptation Value = Old Adaptation Value * Calculated Consumption / Old Display Value
A003,12,Calculation based on distance per volume (e.g. MPG):
A003,13,New Adaptation Value = Old Adaptation Value * Old Display Value / Calculated Consumption
czy ta foto prada odnosi się też do zegarów z fisem (1/2) bo próbuje przy pomocy 3.11-2N i wyskakuje ze gr 3 jest niemożliwa
były http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=303319" onclick="window.open(this.href);return false;
obecny http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=471027" onclick="window.open(this.href);return false;
obecny http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=471027" onclick="window.open(this.href);return false;
- robertsobol1983
- Forum Master
Ja mam również 1/2 fis i tak samo mam tą grupę nie dostępną i nic nie zrobię i kiedyś męczyłem ten temat na forum i stwierdziliśmy że na zegarach IMMO3 vagiem tego nie edytujesz. Ja mam 2001r ale model 2002 i już mam IMMO3 nie IMMO2 i zapewne ta edycja za pomocą vaga jest przez to nie możliwarolmik pisze:czy ta foto prada odnosi się też do zegarów z fisem (1/2) bo próbuje przy pomocy 3.11-2N i wyskakuje ze gr 3 jest niemożliwa
W 3 plikach do liczników z Golfa 4 jest opisane ze to kanał 03 w adaptacji.
1 6 D, to wchodzę w 17 instruments > 10 adaptation> 00 (daje read wyświetla mi sie na niebiesko ale nie ma podświetlonego test i daję tylko save ) potem daję up do03 i wywala error co może byc nie tak czy licznik czy coś innego
były http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=303319" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Forum Master
Witam, (pacz, fotka nr 4) wyświetla się 00, a Ty rolmik, musisz tam wpisać 03, następnie klikasz READ.
Przeczytaj wszystko uważnie.
Pozdrawiam.
Przeczytaj wszystko uważnie.
Pozdrawiam.
Tomek
tomek08, zrobiłem jak napisałeś 17>10>03(zamiast dawać up wpisłem ręcznie ) dałem read i dalej to samo wyskakuje błąd może przez to ze ja mam zegary z immo3
- robertsobol1983
- Forum Master
nie męcz się i tak nic nie zrobisz... a na pewno nie vagiemrolmik pisze:i dalej to samo