Problem z adaptacją kluczyków oraz immo w A3 8L
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- owieczka
- Ma gadane
- Auto: Audi A3 8L
- Silnik: AGR
Panowie mam taki problem: Mam samochód Audi A3 8L 1.9 TDI AGR z lipca 97 roku. Były w nim zegary 8L0 919 860 z 7/97 r. Wymieniłem je na licznik z pełnym fisem 8L0 919 880 D z 11/97 r
Do obu liczników posiadam PIN. Niestety tylko do mojego mogę się zalogować.
Po podłączeniu drugiego licznika wchodzę w [17 - Instruments][Login - 11]wpisuje pin poprzedzając go zerem[Do It!] i wyskakuje coś takiego:
Próbowałem już wszystkich możliwych programów (vag com 311.2, vag com 409.1, vcds lite, polski vag 4.9, vw tool). Sprawdziłem na dwóch kablach usb vag KKL (jeden od viakena). Niestety mam 2 laptopy ale z win 7. Jeden ma wersję 64 bit drugi 32 bit. Nie wiem czy to ma jakiś wpływ, ale do starego licznika mogę się zalogować z obydwu.
Kodowanie nowego licznika ustawiłem takie samo jak na starym czyli 00040. Próbowałem najpierw zalogować się kodem 13861 dopiero potem PINem. Też nic nie pomaga. Wyświetla się powyższy komunikat a na liczniku pokazuje się zamiast kilometrów dziennych napis FAIL:
Licznik po podłączeniu wywala takie błędy:
Można je skasować ale to też nic nie pomaga. Wiem już że ten drugi licznik ma prawdopodobnie immo 2:
Czy to może być przyczyną, że nie mogę się zalogować do niego?
Dzisiaj kupiłem vag k+can commander 1.4 od viaken.pl sprawdziłem jeszcze raz piny i są ok. Mogę się z jednym i drugim licznikiem połączyć zaczytać pin i przebieg - dowolnie go zmieniać. Jedyne co mnie zastanawia, że nie mogę się połączyć z silnikiem. Czytałem na elektrodzie że sterowniki od VP tak mają.
Powiedzcie mi czy jak kupie transpondery crypto48 to przez k+can commandera 1.4 wchodząc w key learning zakoduję klucze? Czy jest jeszcze jakiś inny sposób na zakodowanie kluczy? Może coś robię źle?
PROSZĘ O POMOC
Do obu liczników posiadam PIN. Niestety tylko do mojego mogę się zalogować.
Po podłączeniu drugiego licznika wchodzę w [17 - Instruments][Login - 11]wpisuje pin poprzedzając go zerem[Do It!] i wyskakuje coś takiego:
Próbowałem już wszystkich możliwych programów (vag com 311.2, vag com 409.1, vcds lite, polski vag 4.9, vw tool). Sprawdziłem na dwóch kablach usb vag KKL (jeden od viakena). Niestety mam 2 laptopy ale z win 7. Jeden ma wersję 64 bit drugi 32 bit. Nie wiem czy to ma jakiś wpływ, ale do starego licznika mogę się zalogować z obydwu.
Kodowanie nowego licznika ustawiłem takie samo jak na starym czyli 00040. Próbowałem najpierw zalogować się kodem 13861 dopiero potem PINem. Też nic nie pomaga. Wyświetla się powyższy komunikat a na liczniku pokazuje się zamiast kilometrów dziennych napis FAIL:
Licznik po podłączeniu wywala takie błędy:
Można je skasować ale to też nic nie pomaga. Wiem już że ten drugi licznik ma prawdopodobnie immo 2:
Czy to może być przyczyną, że nie mogę się zalogować do niego?
Dzisiaj kupiłem vag k+can commander 1.4 od viaken.pl sprawdziłem jeszcze raz piny i są ok. Mogę się z jednym i drugim licznikiem połączyć zaczytać pin i przebieg - dowolnie go zmieniać. Jedyne co mnie zastanawia, że nie mogę się połączyć z silnikiem. Czytałem na elektrodzie że sterowniki od VP tak mają.
Powiedzcie mi czy jak kupie transpondery crypto48 to przez k+can commandera 1.4 wchodząc w key learning zakoduję klucze? Czy jest jeszcze jakiś inny sposób na zakodowanie kluczy? Może coś robię źle?
PROSZĘ O POMOC
Re: Problem z adaptacją kluczyków oraz immo w A3 8L
albo licznik uwalonyagrala pisze:Wychodzi na to ze masz zly PIN.
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
- owieczka
- Ma gadane
Re: Problem z adaptacją kluczyków oraz immo w A3 8L
Jak odpale silnik i potem podmienie zegary to wszystko działa aż miło. Tylko wiadomo miga kontrolka immonorek111 pisze:albo licznik uwalony
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Ewentulanie sprobuj jeszcze zalogowac sie za pomoca innego kabla.
Nie wiem czy da rade zgrac licznik immo 2 z ECU immo1.
Na 100% transpondery do wymiany.
Nie wiem czy da rade zgrac licznik immo 2 z ECU immo1.
Na 100% transpondery do wymiany.
- owieczka
- Ma gadane
Mam taki sterownik silnika:
Transpondery to nie problem tylko jak się w ogóle do niego zalogować?
Chciałbym zostawić immo i narazie go nie wyłączać. Wyłączenie immo to już w ostateczności.
Transpondery to nie problem tylko jak się w ogóle do niego zalogować?
Chciałbym zostawić immo i narazie go nie wyłączać. Wyłączenie immo to już w ostateczności.
- owieczka
- Ma gadane
Tak się zastanawiałem jakbym wsadził inny sterownik silnika z immo2 to pewnie byłoby po kłopocie? Tylko jaki numer sterownika by mi podszedł?
- owieczka
- Ma gadane
Kupiłem crypto48 w wartosciach mirzonych, w grupie 22 jest już w pozycji 3 ---> 1. Próbowałem vag k+can zakodować kluczyki przez key learning i wyświetla się, że wszystko ok a na liczniku dalej pokazuje FAIL. Macie jeszcze jakieś pomysły?
no to parę rzeczy się wyjaśniło - w nowym licnziku został edytowany wsad i.. przerobiony z immo 2 na immo1. Pierwsze słyszę że to będzie działać - to tak jakby ktoś przerabiał wsad licznika passata FL immo 3 na immo 2
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
przerabiałem coś takiego i niema szans aby to zagadałogrg474 pisze:Pierwsze słyszę że to będzie działać - to tak jakby ktoś przerabiał wsad licznika passata FL immo 3 na immo 2
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
kazałem - sorki zaproponowałem wgrać stary wsad taki jaki był oryginalnie i zrobić zgodnie z regułami, myślę że zadziała - jutro dowiemy się o wynikach
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
- owieczka
- Ma gadane
Dzięki wszystkim za pomoc. Problem rozwiązany temat do zamknięcia
może opiszesz jakowieczka pisze:Dzięki wszystkim za pomoc. Problem rozwiązany temat do zamknięcia
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Kolega dostal odpowiednio zrobiony wsad do tego licznika.