Pytanie o fabryczny immobilizer
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam. Chciałbym zapytać o fabryczny immobilizer w moim świeżo kupionym mk4 1.9 TDI Highline. Otóż posiadam do niego dwa kluczyki: 1) w tym kluczyku jest pastylka, 2) w tym kluczyku nie ma pastylki (jest miejsce ale puste) do tego klucza dołączony jest taki czarny prostokącik z układem scalonym w środku z wysówaną końcówką na której są 3 metalowe styki i którą wkłada się w to gniazdo z mrugającą czerwoną diodą na desce koło stacyjki. Teraz tak: jak wsiadam do auta dioda czerwona miga. Wkładam kluczyk 1, przekręcam i giną wszystkie lampki w liczniku i normalnie odpalam auto i tak jeżdżę do dziś ale dioda czerwona cały czas miga bez przerwy. Jak wezmę kluczyk 2 i przytknę ten czarny wichajster do immo to dioda gaśnie ale po przekręceniu klucza lampki gasną tylko pozostaje taka żółta z kluczem i miga i auta nie idzie odpalić. Po chwili czy to próbuję odpalić tym kluczem auto, czy nic nie ruszam tylko przekręcę zapłon dioda zaczyna migać na nowo. Na vagu nie ma błędów podczas używania klucza 1 tylko po użyciu klucza 2 (próbie odpalenia) wyskakuje błąd sporadyczny dotyczący immo nie pamiętam już jaki. Podejrzewam, że trzeba jakoś zakodować drugi kluczyk lub dołożyć i zakodować pastylkę tylko proszę o porady jak i co zrobić i żebym sobie jeszcze przypadkiem nie rozkodował klucza 1 bo czytałem, że podobno te pastyki są jednokrotnego zapisu.
Hmm to by wygladalo ze masz nieaktywna to dolozona blokade. Pierwszy kluczyk dziala bo masz pestke w nim, drugi nie dziala bo pestki brak, normalny objaw. Te dolozone ustrojstwo mozesz wyrzucic z auta, bo nic nie daje, a zakoduj sobie druga pestke w kluczyku ktory jej nie ma zebys na zapasie mial klucz w razie zgubienia pierwszego
Tam gdzie kończą się pomysły, ja zaczynam tworzyć
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Nie da sie rozkodowac transpondera, mozesz go kodowac nawet 100 razy bez wzgledu na typ immo jezeli pochodzi on z tego auta.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
To powiedzcie jaką i z kąd (Allegro?) mam kupić tą pastylkę i jak ją zakodować? Przy pomocy vaga? Mam vaga i polskiego vaga.
Jeśli nie posiadasz pinu immobilisera to nie dopiszesz transpondera .
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Dzięki norek111 za porady. Kupiłem Vagtacho i zczytałem sobie pin do immo. Tylko teraz jest mały problem. Pin na pewno jest ok, bo gdy wchodzę Vag Comem w 17/11/10 normalnie się loguje tym pinem i da się odczytywać komórki w 10 a jak wejdę w 25 (działo się tak zawsze odkąd mam ten samochód) to po połączeniu zamiast normalnych napisów w VAG Number i Component jest dziwny napis:
Jak wejdę w 11 i podam pin to pisze że pin jest błędny. Coś się chyba stało z modułem immo. Napiszcie co z tym fantem zrobić.
EDIT: Znalazłem częściowe rozwiązanie. Ten napis to nie błąd tylko mam wchodzić do immo przez 17 (Instrumentals). Pytanie mam jeszcze na jakim kanale i jak dokładnie w sekcji 17 mam zaprogramować nowe transpondery?
Jak wejdę w 11 i podam pin to pisze że pin jest błędny. Coś się chyba stało z modułem immo. Napiszcie co z tym fantem zrobić.
EDIT: Znalazłem częściowe rozwiązanie. Ten napis to nie błąd tylko mam wchodzić do immo przez 17 (Instrumentals). Pytanie mam jeszcze na jakim kanale i jak dokładnie w sekcji 17 mam zaprogramować nowe transpondery?
kanał 21 vag -tacho i jedziesz z koksem
transpondery dopiszesz tacholem tak samo jak odczytałeś pin
transpondery dopiszesz tacholem tak samo jak odczytałeś pin
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Wchodzisz w licznik, logujesz sie, adapatcja, kanal 21, wprowadzasz wartosc 0, test, zapisz, licznik przyjmuje wartosc 0, wpisujesz liczbe kluczy, test, zapisz, wkladasz po kolei nastepne kluczyki w stacyjke i wlaczasz nimi zaplon.