[mk2] Łożysko wiatraka chłodnicy???

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
blue
Nowicjusz
Nowicjusz

[mk2] Łożysko wiatraka chłodnicy???

Post autor: blue » pn cze 12, 2006 22:43

Mam pytanie czy wymienia sie jakieś lozyska w silniku wiatraka czy moze caly wiatrak, zaczyna mi cos piszczec jak sie kreci i tak jakby lozysko juz siadalo?? Jakie przyblizone koszty?? Silnik NZ

....

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn cze 12, 2006 22:57

60-80 złotych za używany silnik . Łożyska sa ślizgowe, oczywiście jak ktoś ma możliwość wytoczenia łozyska to idzie silnik rozebrać, ale normalnie się tego nie robi.
Ostatnio zmieniony pn lip 24, 2006 15:48 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Flont Kazimierz
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Flont Kazimierz » pn lip 24, 2006 11:58

Ja kupiłem 2 lata temu w sklepie internetowym AutoMotoSklep nowy silnik z wiatraczkiem za niecałe 130 pln. Dziś zajrzałem do sklepu i cena kompletu - 104 pln. Budowa silniczka przynajmniej teoretycznie nie nadaje się do naprawy. Ale zawsze można próbować.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn lip 24, 2006 15:48

Właśnie jestem po wymianie silnika (wziąłem ze szrotu za 60 zł). No i z ciekawości od razu rozebrałem stary, żeby zobaczyć czemu takie luzy po 2 mm sa na ośce. Byłem przekonany że na łożyskach jest luz. A tu guzik. Samo łożysko ślizgowe w stanie idealnym, natomiast jego mocowanie się poluzowało i łożysko latało razem z ośką. Wystarczyło to zaklepać i po problemie. Teraz zrobie sobie wentylator do pokoju z tego silnika.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » pn lip 24, 2006 18:30

ale co ? zaklepałeś jak tam są specjałne zabezpieczenia łożysk ślizgowych takie koronkowe napisz bo sam zrobiłbym sobie wentylator do chałpy

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn lip 24, 2006 19:26

No tak troszkę ordynarnie. Ta pokrywkę przyklepałem ale centryczność utrzymałem. Spręzyna koronowa została. Przy okazji przymierzyłem i nieźle spasowało by tam łożysko kulkowe od silnika odkurzacza sławnej marki Zelmer.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”