Sterowanie VNT za pomocą uC
Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
arwam, kombinujesz... jak już idzie się w elektronikę to montuje się wszystkie klocki, jedzie do tunera i robi program. Minusem jest to, że... jakaś zmiana turbo czy wtrysków i już znów trzeba by robić korektę programu. Jest jeszcze inne wyjście... zacząć pisać samemu softy . Taki kontroler VNT dobry jest przy mechanicznych pompach, ale jak już się ma w aucie elektronikę to nie widzę sensu jego montażu. Z tego co mi się wydaje nastawnik ma właśnie sygnał PWM-a
[youtube][/youtube]
Tak wiem program kosztuje, ale kombinacje z jakimiś dodatkowymi pierdami też nie są za darmo. Tu jeszcze chodzi o coś innego... arwam pewnie by białej gorączki dostał jakby przy aucie nie mógł czegoś zmodzić .
[youtube][/youtube]
Tak wiem program kosztuje, ale kombinacje z jakimiś dodatkowymi pierdami też nie są za darmo. Tu jeszcze chodzi o coś innego... arwam pewnie by białej gorączki dostał jakby przy aucie nie mógł czegoś zmodzić .
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jeśli to PWM to pupa zbita. Można by kombinować z filtrem RC, ale do tego kompensować dryft temperaturowy-bez sensu. A zliczanie szerokości wypełniania impulsów to już w ogóle ciężki temat.
o ile nie myli mnie pamięć to nastawnik jest zasilany stałym napięciem, a szerokością wypełnienia impulsu jest sterowane N-108. ale taki system sterowania dawałby nam możliwość naprawdę dobrego zestrojenia układu paliwowego z turbosprężarką.
marcinas1983, a ciekawe kto mi napisze program pod TD uzbrojone w elektronikę?
marcinas1983 pisze:arwam, kombinujesz... jak już idzie się w elektronikę to montuje się wszystkie klocki, jedzie do tunera i robi program.
marcinas1983, a ciekawe kto mi napisze program pod TD uzbrojone w elektronikę?
to jest absolutny fakt.marcinas1983 pisze:Tu jeszcze chodzi o coś innego... arwam pewnie by białej gorączki dostał jakby przy aucie nie mógł czegoś zmodzić .
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
no to może inaczej... załóż wszystko do TD od BMW E36 1.8 TDS'a i jedź z tym na program . Przecież są diesle na komorach wirowych, które miały już elektronikę.arwam pisze: a ciekawe kto mi napisze program pod TD uzbrojone w elektronikę?
nie dzięęęęęki. już wole ise pomęczyć i samemu zbudować sterowanie a jak nei to nauczyć się pisania softów.
Q_mac, jak idą prace nad uC? Chcę niebawem zakładać gt20 do swojego M-TDI, ale nie mam czym go wysterować. Twoje urządzenie mogłoby mnie uratować
Golf mk2 "PANZERWAGEN" Off-Road Swap SYNCRO - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 3#p6148733" onclick="window.open(this.href);return false;.
Audi 80 B4 1,9 M-TDI 1Z
Audi 80 B4 1,9 M-TDI 1Z
Orzeł_01, to co kolega wymyślił jest zarysem urządzenia o bardzo dobrych własciwaościach ale jeszcze trzeba je proacować trochę,
możesz przetestować takie sterowanko jak moje, Zapytaj sie Kanclerz'a jak sie na nim jeździ...
możesz przetestować takie sterowanko jak moje, Zapytaj sie Kanclerz'a jak sie na nim jeździ...
- Kanclerz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
dokładnie sterowanie Arwam-a jest w zupełności wystarczające do wwysterowania gt20 i innych turbin z vnt ....
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=368812
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Auto dziś wyjeżdża z garażu po miesięcznej przerwie (naprawianie po godzinach pracy). Rozpoczynają się intensywne prace nad sterownikiem po miesiącu różnych przemyśleń. Tyle mogę na razie powiedzieć
arwam, Kanclerz, zrobię tak jak piszecie. A jak Q_mac, dopracuje uC, to zrobię podmianę
Golf mk2 "PANZERWAGEN" Off-Road Swap SYNCRO - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 3#p6148733" onclick="window.open(this.href);return false;.
Audi 80 B4 1,9 M-TDI 1Z
Audi 80 B4 1,9 M-TDI 1Z
- Kanclerz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Sterowanie VNT za pomocą uC
myślę że będziesz zadowolony bo ja narzekać nie mogę jak już ponad 4mce na sterowaniu Arwama śmigam i działa pięknieOrzeł_01 pisze:arwam, Kanclerz, zrobię tak jak piszecie. A jak Q_mac, dopracuje uC, to zrobię podmianę
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=368812
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt: