Golf 4 1.6 SR synchornizator??
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam wszystkich urzytkowników forum
Na wstępie powiem że jestem tutaj nowy dlatego prosze o wyrozumiałość jeśli chodzi o nazewnictwo i slang
Zanim przejdę do mojego problemu powiem że w miare możliwości przeszukalem forum w poszukiwaniu interesującej mnie wiadomości ale niestety nic nie znalazłem.
Jestem szczęśliwym posiadaczem Golfa 4 z 99 roku z silnikiem 1.6 SR. całkime przyjemnie się prowadzi. Przyjemny elastyczny silnik dla kierowcy mojego pokroju nie szaleje nie wsciekam się nie piszcze na każdych światłach ale jak wyprzedzam lubie miec zapas pod stopą. Ale nie o tym tu mowa.
Chodzi o podany w temacie synchronizator 3 biegu. Poprostu chodzi o to że przy wrzucaniu biegu 3 słysze charakterystyczne zgrzytanie natomiast przy redukcji z 4 na 3 zgrzytanie zamienia się w bardzo drażniące zgrzytanie :/ i teraz tak odnośnie tej kwesti znzlazłem kilka rózych wypowiedzi odnośnie starszych modeli ( golf 3). Iniestety nie udało mi się dotrzeć do jakiej kolwiek informacji na temat synchronizatora w golfie 4 :/ chciałbym się dowidzieć czy jest to w ogóle do naprawienia czy niestety czeka mnie wymiana skrzyni ? i generalnie jakie moga byc to koszta jeśli wymiana samego synchronizatora wchodzi w grę. Na koniec powiem że sprzęgło po remoncie olej w skrzyni wymieniony.
Pozdrawiam i poprsze o jak najwięcej odpowiedzi.
Na wstępie powiem że jestem tutaj nowy dlatego prosze o wyrozumiałość jeśli chodzi o nazewnictwo i slang
Zanim przejdę do mojego problemu powiem że w miare możliwości przeszukalem forum w poszukiwaniu interesującej mnie wiadomości ale niestety nic nie znalazłem.
Jestem szczęśliwym posiadaczem Golfa 4 z 99 roku z silnikiem 1.6 SR. całkime przyjemnie się prowadzi. Przyjemny elastyczny silnik dla kierowcy mojego pokroju nie szaleje nie wsciekam się nie piszcze na każdych światłach ale jak wyprzedzam lubie miec zapas pod stopą. Ale nie o tym tu mowa.
Chodzi o podany w temacie synchronizator 3 biegu. Poprostu chodzi o to że przy wrzucaniu biegu 3 słysze charakterystyczne zgrzytanie natomiast przy redukcji z 4 na 3 zgrzytanie zamienia się w bardzo drażniące zgrzytanie :/ i teraz tak odnośnie tej kwesti znzlazłem kilka rózych wypowiedzi odnośnie starszych modeli ( golf 3). Iniestety nie udało mi się dotrzeć do jakiej kolwiek informacji na temat synchronizatora w golfie 4 :/ chciałbym się dowidzieć czy jest to w ogóle do naprawienia czy niestety czeka mnie wymiana skrzyni ? i generalnie jakie moga byc to koszta jeśli wymiana samego synchronizatora wchodzi w grę. Na koniec powiem że sprzęgło po remoncie olej w skrzyni wymieniony.
Pozdrawiam i poprsze o jak najwięcej odpowiedzi.
Witam,kiedyś przechodziłem przez coś podobnego.Pomogła wymiana mechanizmu wybieraka i linek .Wyczuwasz jakikolwiek luz na drążku zmiany biegów ?
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Raczej twój opis wskazuje na uszkodzony synchronizator.Można go wymienić nie trzeba wymieniać całej skrzyni ale w obu przypadkach to są dość duże koszty.
-
- Nowicjusz
Re: Golf 4 1.6 SR synchornizator??
luz ... ja wiem raczej nie. na pewno jesli jest to luz to nie jakis okrutnie strasszny. A co do kosztów to jak duże moga one być? wiem ze wyjęcie skrzyni ok 200 zł.. ale interesuje mnie głownie cena tego synchronizatora a nie moge nigdzie znaleźc informacji na ten temat. pozdrawiam i proszę o dalsze pomysły
-
- Nowicjusz
no więc jestem już po wymieniae synchronizatora 3 biegu i generalnie wszystko jest fajnie jak redukuje nie zgrzyta. a wczesniej zgrzyt był taki ze mi całym samochodem trzęsło:/ ale jak się niestety okiazuje problem do końca nie znikł.... jak mam golfa na wyższych obrotach nawet 3-4 tys.. i zmieniam bieg to wtedy lubi se zgrzytnąć na prawie każdym biegu... może nie jakos zajebiscie ale troszke drażniąco... i sie zastanawiam czy może te wybieraki i jakies tam napinacze... drogi to deal ? poza tym dodam jeszcze ze wymieniłem olej w skrzyni .. tylko kurde nie pamietam jaki. robił mi to pewny mechanik wiec zrobione jest dobrze. mam nadzieje ;] ale może napiszecie cos wiecej o tych wybierakach i napinaczach co to robi i czy cieżko sie wymienia ? pozdrawiam i z góry dziekuje za odpowiedź.
Jeżeli masz zgrzyt na każdym biegu to może to byc związane ze sprzegłem/dociskiem - nie w pełni rozłaczą napęd.
-
- Nowicjusz
sprzęgło jest wymienione. a zgrzyty nie pojawią się zawsze. najcześciej jak troszke golfa wkręce na obroty wyższe...
-
- Nowicjusz
Wiem ze temat stary. ale kurde nei daje mi to spokoju :/ te skrzynie golfach 1.6 nic dobrego teraz juz to wiem. cały czas meczy mnie ten mechanizm wybieraka i linek. bo faktycznie jak dokłądnie wszystko obserwuje to gałka do zmiany biegów ma luz. jak rozmawiałem z mechanikiem który rbił mi ta skrzynie powiedział ze to moze być wina wodzików. ale ze ich nie da sie wymienić. jak sie odnieść do tego ?
-
- Nowicjusz
no i jeszcze tak myśle czy regulacja wodzika mogła by to jakos poprawić ? Napisze mi ktos cos wiecej na ten temat ? jakis człowiek z pojęciem najlepiej
Re: Golf 4 1.6 SR synchornizator??
Wymień wszystkie wodziki, sprawdź poduszki silnika i skrzyni, wymień olej. Jak to nic nie da dopiero wtedy wymieniaj synchronizator.
-
- Nowicjusz
synchronizator juz dawno zrobiony teraz mnie tylko *#cenzura#* ale zauważyłem ze mam małe luzy na gałce na włączonym biegu. wiec własnie myśle teraz nad tym wodzikiem. wkurza mnie świadomość że ta skrzynia i tak jest naznaczona znamieniem awarii. ale mimo wszystko chce zeby grało bo ładny mi sie trafił golfina i ma cykać:d pozdro i dziekuje za odpowiedzi.... ale pewnie jeszcze cos mnie bedzie meczyło ;]