Jaka turbosprężarka w AAZ??
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- bialy1471
- Mały gagatek
no fajnie to brzmi ale ciężka sprawa samemu bo az takiego pojęcia to nie mam jak juz to bym brał ta t3
bialy1471 pisze:o fajnie to brzmi ale ciężka sprawa samemu bo az takiego pojęcia to nie mam
to tylko strasznie brzmi, a jest dość nieskomplikowane.
- bialy1471
- Mały gagatek
a moze wiesz gdzie jest opisane jak to robic krok po kroku z jakimiś fotami to by było 50 % lepiej sie zabrac do tego
jest dużo na forum o swapowaniu turbin.
jeśli masz te części które wcześniej wymieniłem to podmiana to sama przyjemność. jedyny "schodek" to przerobienie przewodu spływu oleju, ale tam nie masz ciśnienia tylko swobodnie olej spływa więc to nie jest problem.
jeśli masz te części które wcześniej wymieniłem to podmiana to sama przyjemność. jedyny "schodek" to przerobienie przewodu spływu oleju, ale tam nie masz ciśnienia tylko swobodnie olej spływa więc to nie jest problem.
jak masz wszystkie graty to sam sobie poradzisz przy minimum umiejętności manualnych
Podepnę się pod temat.
Moja aktualna turbina k14 ma już wirnik w kiepskim stanie
Mimo to dalej ładnie trzyma serię, ale boję się że w końcu rzygnie olejem, więc chce ją wymienić.
Zastanawiam się nad 3 turbami:
k14 - bo najprościej by było
garrett T2 - podobnie jeździ jak k14 ale moim zdaniem ma lepiej wykonany WG, czy będzie pasowała w miejsce k14 bez żadnych modyfikacji? Wydaje mi się że downpipe ma inny ale pewny nie jestem.
garrett t3 - trochę martwi mnie lag bo golf z modów to będzie miał w przyszłości ic z tdi i boost pin z opla omegi, doładowanie seria (0,8 bar). Podobno te turbiny są wytrzymałe i tanie a chce żeby autko minimum 2 -3 lata jeszcze posłużyło.
Wiem że potrzebuje kolektor z golfa 2 i downpipe chyba też. Czy ta turbina ma większy wylot po stronie zimnej niż k14 bo nie mam narazie ic i będzie podłączona rurą gumową od k14 do kolektora ssącego.
O k24 nie pytam bo nie wiem nawet jak ta turbina wygląda a na allegro jest dość droga.
Generalnie moc jaka mnie interesuje to około 90 - 100 km aby autko było dalej oszczędne i fajnie wyprzedzało, sporo jeżdżę, często trasy do 50 km czasami coś dłuższego, a na codzień do pracy 10 km w zabudowanym także mocy wtedy nie trzeba.
Z góry dziękuje za informacje
Moja aktualna turbina k14 ma już wirnik w kiepskim stanie
Mimo to dalej ładnie trzyma serię, ale boję się że w końcu rzygnie olejem, więc chce ją wymienić.
Zastanawiam się nad 3 turbami:
k14 - bo najprościej by było
garrett T2 - podobnie jeździ jak k14 ale moim zdaniem ma lepiej wykonany WG, czy będzie pasowała w miejsce k14 bez żadnych modyfikacji? Wydaje mi się że downpipe ma inny ale pewny nie jestem.
garrett t3 - trochę martwi mnie lag bo golf z modów to będzie miał w przyszłości ic z tdi i boost pin z opla omegi, doładowanie seria (0,8 bar). Podobno te turbiny są wytrzymałe i tanie a chce żeby autko minimum 2 -3 lata jeszcze posłużyło.
Wiem że potrzebuje kolektor z golfa 2 i downpipe chyba też. Czy ta turbina ma większy wylot po stronie zimnej niż k14 bo nie mam narazie ic i będzie podłączona rurą gumową od k14 do kolektora ssącego.
O k24 nie pytam bo nie wiem nawet jak ta turbina wygląda a na allegro jest dość droga.
Generalnie moc jaka mnie interesuje to około 90 - 100 km aby autko było dalej oszczędne i fajnie wyprzedzało, sporo jeżdżę, często trasy do 50 km czasami coś dłuższego, a na codzień do pracy 10 km w zabudowanym także mocy wtedy nie trzeba.
Z góry dziękuje za informacje
Ostatnio zmieniony pt paź 12, 2012 11:53 przez Matiuas, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeszcze jedno pytanko czy dopływ oleju do wszystkich tych turbin będzie pasował seryjny z k14?
Spoko tylko że to jest jej maks a ja chce w miarę bez awaryjnie jeździć. Raz wyciągałem WG z tej turbiny bo się zapiekło, to była masakra, dlatego zastanawiam się nad garrettem T2/T3 ze względu na to że do WG jest dobry dostęp i w razie zablokowania łatwa naprawa.t0mal pisze:K14 wystarcza do około 110 - 115 km