Pewnie zaraz cię zlinczują zwolennicy Motula i Valvoline..... Może to byc dobry olej - nie sądzę aby przestępcy byli tak inteligentni i podrabiali olej o egzotycznej dla Polaków nazwie MANNOLFahoo pisze:Pany słyszał ktos cos o olejach firmy MANNOL dostalem dobra oferte na te oleje ale firmy nie znam....niby germany
Jaki olej?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Jaki olej?
otóż to ! a do motula koniecznie musisz mieć kratki od bory i obrysów-ki samochodu ala usa!Jefferson pisze:Pewnie zaraz cię zlinczują zwolennicy Motula i Valvoline..... Może to byc dobry olej - nie sądzę aby przestępcy byli tak inteligentni i podrabiali olej o egzotycznej dla Polaków nazwie MANNOLFahoo pisze:Pany słyszał ktos cos o olejach firmy MANNOL dostalem dobra oferte na te oleje ale firmy nie znam....niby germany
kolega golfem 6 śmiga w TDI na olejach firmy K2 tej samej co robi polską pastę turbo( wcześniej tempo)
ja zrobiłęm 15 tyś na motulu a teraz jezdze na castrolu i różnicy nie widzę! tak że wszechcudowny motul nie jest nadzwyczajny
oswoić autyzm, http://www.michalautyzm.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
seria ALH 90 km-->>soft-->>127km-->>wtryski ASV+ ASO Damian ppp ==145km
seria ALH 90 km-->>soft-->>127km-->>wtryski ASV+ ASO Damian ppp ==145km
Jaki olej?
Dobra, użyłem dziś płukanki engine flush LM. Zalałem nowy olejek i zobaczymy...będę latał i meldował co się dzieje. Jedni mówią że warto inni straszą jakąś katastrofą, więc stwierdziłem że sam to sprawdzę
Mój silnik to 23 letni JR, więc "test" będzie miarodajny.
Mój silnik to 23 letni JR, więc "test" będzie miarodajny.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Jaki olej?
Jefferson pisze: Fahoo napisał(a):Pany słyszał ktos cos o olejach firmy MANNOL dostalem dobra oferte na te oleje ale firmy nie znam....niby germany
Pewnie zaraz cię zlinczują zwolennicy Motula i Valvoline..... Może to byc dobry olej - nie sądzę aby przestępcy byli tak inteligentni i podrabiali olej o egzotycznej dla Polaków nazwie MANNOL
Jefferson, Lampart, mogę wiedzieć po ..uj spamujecie?Lampart pisze:otóż to ! a do motula koniecznie musisz mieć kratki od bory i obrysów-ki samochodu ala usa!
Fahoo zadał pytanie,więc wypowiedzcie się o konkretach,a nie tworzycie idiotyczne komentarze.
Jaworess,jeśli coś odczujesz/zauważysz,będzie efektem placebo,bo tak jak wcześniej pisałem-płukanie silnika,to usuwanie związków chemicznych itd. więc kultura pracy silnika nie zmieni się.
Jaki olej?
Michał_1977, spoko, jestem nastawiony bardziej sceptycznie niż optymistycznie, nie oczekuję cudów. Na tą chwilę, czyli przejechane jakieś 30 km od wczoraj nie zauważam różnicy, natomiast znam silnik, wiem jak dzwięczy i jeżeli coś zauważę to napiszę.
Jaki olej?
witam posiadam vw golf 1,9 tdi 90 km z 2000r. wczesniej byl do niego lany olej mobil 10w40 pod maska pisze ze jest to silnik ALH.
Mam pytanie czy olej z tej aukcji by sie nadawal?
http://allegro.pl/mobil-super-2000-x1-1 ... 81393.html" onclick="window.open(this.href);return false;
olej ten spelnia norme 505 00
a w danych technicznych ze strony:
http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/vw-golf-mk4/" onclick="window.open(this.href);return false;
pisze ze powinienem lac do niego vw 500.00
to olej z allegro sie nada do mojego auta?
pozdrawiam
edit: pogrzebalem troche w necie i znalazlem tabelke:
Lista norm:
VW 500 00 - Oleje lekkobieżne do silników benzynowych i wolnossących silników Diesla.
VW 501 01 - Oleje silnikowe o wszechstronnym zastosowaniu bez właściwości oleju lekkobieżnego do silników benzynowych i wolnossących silników Diesla.
VW 502 00 - Oleje lekkobieżne do silników benzynowych pracujących w trudnych warunkach.
VW 503 00 - Oleje do silników benzynowych w samochodach osobowych z przedłużonym okresem między wymianami (WIV: 30 000 km, 2 lata).
VW 503 01 - Oleje do doładowanych silników benzynowych w samochodach osobowych z przedłużonym okresem między wymianami (WIV, np. Audi S3, TT).
VW 504 00 - Oleje silnikowe z systemem Longlife. Do nowych silników benzynowych FSI.
VW 505 00 - Wielosezonowy olej silnikowy do silników Diesla z i bez turbodoładowania.
VW 505 01 - Wielosezonowy olej silnikowy specjalnie dla silników Diesla z pompowtryskiwaczami.
VW 506 00 - Norma do silników Diesla z przedłużonym okresem między wymianami.
VW 506 01 - Norma dla silników Diesla z pompowtryskiwaczami z przedłużonym okresem między wymianami (WIV).
VW 507 00 - Oleje z systemem Longlife. Do silników Diesla, łącznie z silnikami Diesla z systemem cząstek stałych bez dodatku paliwa.
tak wiec do mojego samochodu olej ten powinien sie nadawac.
Mam pytanie czy olej z tej aukcji by sie nadawal?
http://allegro.pl/mobil-super-2000-x1-1 ... 81393.html" onclick="window.open(this.href);return false;
olej ten spelnia norme 505 00
a w danych technicznych ze strony:
http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/vw-golf-mk4/" onclick="window.open(this.href);return false;
pisze ze powinienem lac do niego vw 500.00
to olej z allegro sie nada do mojego auta?
pozdrawiam
edit: pogrzebalem troche w necie i znalazlem tabelke:
Lista norm:
VW 500 00 - Oleje lekkobieżne do silników benzynowych i wolnossących silników Diesla.
VW 501 01 - Oleje silnikowe o wszechstronnym zastosowaniu bez właściwości oleju lekkobieżnego do silników benzynowych i wolnossących silników Diesla.
VW 502 00 - Oleje lekkobieżne do silników benzynowych pracujących w trudnych warunkach.
VW 503 00 - Oleje do silników benzynowych w samochodach osobowych z przedłużonym okresem między wymianami (WIV: 30 000 km, 2 lata).
VW 503 01 - Oleje do doładowanych silników benzynowych w samochodach osobowych z przedłużonym okresem między wymianami (WIV, np. Audi S3, TT).
VW 504 00 - Oleje silnikowe z systemem Longlife. Do nowych silników benzynowych FSI.
VW 505 00 - Wielosezonowy olej silnikowy do silników Diesla z i bez turbodoładowania.
VW 505 01 - Wielosezonowy olej silnikowy specjalnie dla silników Diesla z pompowtryskiwaczami.
VW 506 00 - Norma do silników Diesla z przedłużonym okresem między wymianami.
VW 506 01 - Norma dla silników Diesla z pompowtryskiwaczami z przedłużonym okresem między wymianami (WIV).
VW 507 00 - Oleje z systemem Longlife. Do silników Diesla, łącznie z silnikami Diesla z systemem cząstek stałych bez dodatku paliwa.
tak wiec do mojego samochodu olej ten powinien sie nadawac.
Witam wszystkich i zapraszam na mojego Bloga poświęconego pracy i programowaniu tokarek ze sterowaniem numerycznym Fanuca.
http://www.cnc-maniak.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.cnc-maniak.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
Jaki olej?
Nadaje się, lałem do ALH, jeździłem, jest ok, tylko kup olej w sklepie.sephitorh pisze:tak wiec do mojego samochodu olej ten powinien sie nadawac.
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
Jaki olej?
sephitorh, każdy spełniający normę 505.00 z namaszczeniem olejów 5W i 10W...
15W raczej sobie odpuść.
15W raczej sobie odpuść.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Dlaczego w sklepie? Myślisz, że lepszy jest?Nadaje się, lałem do ALH, jeździłem, jest ok, tylko kup olej w sklepie.
Ja od "kolegaberlin" już kilka razy kupowałem i zawsze byłem zadowolony. Gdy zamówiłem znajomemu Castrola do silnika PD to w warsztacie się dziwili skąd ma dostęp do niemieckiego oleju.
Za tego mobila co kolega pyta w sklepie trzeba dać ponad 100zł za 4l a tu masz za 100zł 5l oleju, który jedzie prosto z Niemiec.
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
Z zasady kupuję oleje z pewnego źródła - dlatego lubię Valvoline, bo certyfikuje odbiorców. Nie sprawdzałem ostatnich cen ale 75zł z 5l to dość tanio w detalukrzycho85 pisze:Dlaczego w sklepie? Myślisz, że lepszy jest?Nadaje się, lałem do ALH, jeździłem, jest ok, tylko kup olej w sklepie.
Ja od "kolegaberlin" już kilka razy kupowałem i zawsze byłem zadowolony. Gdy zamówiłem znajomemu Castrola do silnika PD to w warsztacie się dziwili skąd ma dostęp do niemieckiego oleju.
Za tego mobila co kolega pyta w sklepie trzeba dać ponad 100zł za 4l a tu masz za 100zł 5l oleju, który jedzie prosto z Niemiec.
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
Jaki olej?
Fenomen taniości ich produktów polega na omijaniu polskiej akcyzy ale to nadal płacenie za bańkę z logo EDGE.krzycho85 pisze:"kolegaberlin"
Za te same pieniądze konkurencja oferuje wcale nie gorsze (a może nawet i lepsze) produkty, oficjalnie na polskim rynku.
Sęk w tym że niestety z miesiąca na miesiąc mamy coraz bardziej wyprane mózgi reklamami że tylko Shell, Mobil i Castrol istnieją na rynku i jesteśmy gotowi umierać za poglądy że "Motul jest najlepszy" bo ktoś gdzieś na forum napisał...
Podobnie rzecz się ma z Valvoline. Owszem olej dobry, ale był dobry dopóki był tani - teraz jest absurdalnie drogi. Podobnie Motul.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
- checin
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf IV
- Silnik: ALH
Jaki olej?
Witam mam golfa IV 98r ALH ( olej tylko Castrol Magnatec 5W-40) obecny stan licznika 216 tys. jestem przed wyminą i chciałbym przepłukac silnik, co byście radzili dobrego?
Kupie:
- komplet spryskiwaczy lamp pod xenon
- dokładkę przednią i progi 25th
Sprzedam:
- Carbonowe dekory: listewki pionowe, panel klimatyzacji
- komplet spryskiwaczy lamp pod xenon
- dokładkę przednią i progi 25th
Sprzedam:
- Carbonowe dekory: listewki pionowe, panel klimatyzacji
Jaki olej?
coś ci tam wlało sie przez przypadek ze chcesz robic jakies plukanki??
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to