Golf mk2 wg. Michała - ARL 315KM/615Nm + CLIMATRONIC i inne wodotryski.
Moderator: G0 Karcio
- koVWal
- Golf Uzależnia
- Kontakt:
Golf drugi Michała-1,9 GTD/AAZ
Jestem pełen podziwu w włożoną pracę Silnik wygląda znakomicie! A jeszcze lepiej się sprawuje pewnie Kawał dobrej roboty!
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt:
Zawsze ciekawilo mnie rozwiązanie z tą beczułką po piwie, jak rozwiązałeś dopływ powietrza? i pewno filtr stożkowy?
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
koVWal,
piotrekgal,stożek na wcisk do beczki i ssanie powietrza z podłużnicy.Ze stożka wychodzi metalowa rura i wędruje z dwoma przełamaniami do suszarki.Łączy się z suszarką za pomocą kawałka gumowego węża i dwóch opasek.
Ogarnąłem temat obrotomierza.Szczegóły tutaj (w dole tematu) http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=35&t=474721" onclick="window.open(this.href);return false;
Przy okazji pozbyłem się manometru z ramki przy radio...
...i umieściłem go w lepszym miejscu
piotrekgal,stożek na wcisk do beczki i ssanie powietrza z podłużnicy.Ze stożka wychodzi metalowa rura i wędruje z dwoma przełamaniami do suszarki.Łączy się z suszarką za pomocą kawałka gumowego węża i dwóch opasek.
Ogarnąłem temat obrotomierza.Szczegóły tutaj (w dole tematu) http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=35&t=474721" onclick="window.open(this.href);return false;
Przy okazji pozbyłem się manometru z ramki przy radio...
...i umieściłem go w lepszym miejscu
- KamilP
- DieseL PoweR
Super to wygląda Jak zresztą całe auto I jak wrażenia jak na razie po SWAPie? Czy może jeszcze za wcześnie żeby o tym mówić?Michał_1977 pisze:...i umieściłem go w lepszym miejscu
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Zapieprza jak głupi,ale nie chcę go od razu męczyć,ze względu na nowe panewki.KamilP pisze: I jak wrażenia jak na razie po SWAPie?
Niech się stopniowo przyzwyczaja
Jak tam sprężara?
Moja gwiżdże aż się ludzie oglądają
Najbardziej denerwuje mnie lag po znianie biegu. Najgożej jest przy przejściu z 1-2 i 2-3 - zmieniasz bieg, nic, nic, jedzie, zmieniasz bieg, nic, czarna chmura, jedzie.
Pomiędzy 3 a 4 i 4, 5 nie mam problemów, ale moja skrzynia ma małe odstępy pomiędzy przełożeniami.
Jak spisuje się ASD pod tym względem?
Moja gwiżdże aż się ludzie oglądają
Najbardziej denerwuje mnie lag po znianie biegu. Najgożej jest przy przejściu z 1-2 i 2-3 - zmieniasz bieg, nic, nic, jedzie, zmieniasz bieg, nic, czarna chmura, jedzie.
Pomiędzy 3 a 4 i 4, 5 nie mam problemów, ale moja skrzynia ma małe odstępy pomiędzy przełożeniami.
Jak spisuje się ASD pod tym względem?
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
t0mal, wszystko jest na +.
Suszarka o dziwo daje lepiej niż K-24!
Na początku kiepsko jechał,ale pobawiłem się jeszcze kątem wtrysku,dawka o 3/4 obr. poszła w górę i zaczął całkiem przyjemnie zbierać się,ale było dużo dymu za mną.Obróciłem pina o 180* (na minimum) i auto zaczęło jeszcze lepiej jechać,a przy doładowaniu 0,8bara,nie ma już za mną dymu!
Na takim doładowaniu lepiej jedzie,niż wcześniej na 1,6-1,8bara w K-24.
Fakt,między biegami 1-2,2-3 puszcza czasami solidnego bąka,ale na krótko.
Co do ASD,to czasami muszę zamieszać wajchą dojeżdżając do skrzyżowania,tzn. z dwójki na jedynkę muszę zredukować,żeby się ładnie zebrał,a tak poza tym,to skrzynia jest super.
Muszę jeszcze zdobyć rurki wtryskowe od 1Y,bo te z 1V są za krótkie i musiałem je uwolnić z opasek i trochę popodginać.Z AAZ nie podejdą,bo są za długie...
Podmienię je w MK3
Suszarka o dziwo daje lepiej niż K-24!
Na początku kiepsko jechał,ale pobawiłem się jeszcze kątem wtrysku,dawka o 3/4 obr. poszła w górę i zaczął całkiem przyjemnie zbierać się,ale było dużo dymu za mną.Obróciłem pina o 180* (na minimum) i auto zaczęło jeszcze lepiej jechać,a przy doładowaniu 0,8bara,nie ma już za mną dymu!
Na takim doładowaniu lepiej jedzie,niż wcześniej na 1,6-1,8bara w K-24.
Fakt,między biegami 1-2,2-3 puszcza czasami solidnego bąka,ale na krótko.
Co do ASD,to czasami muszę zamieszać wajchą dojeżdżając do skrzyżowania,tzn. z dwójki na jedynkę muszę zredukować,żeby się ładnie zebrał,a tak poza tym,to skrzynia jest super.
Muszę jeszcze zdobyć rurki wtryskowe od 1Y,bo te z 1V są za krótkie i musiałem je uwolnić z opasek i trochę popodginać.Z AAZ nie podejdą,bo są za długie...
Podmienię je w MK3
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
co w tym dziwnego?? K24 w serii dmucha 0.8 bara, Ty dmuchałeś z niej 1.6-1.8 bara czyli 2 razy więcej a turbo nie jest stworzone do tego więc wyjeżdżałeś sporo po za sprawność turbo . Ja na k24 jeżdżę z doładowaniem 1.1 - 1.2 bara max a i tak pewnie to jest dla niej za dużo .Michał_1977 pisze:Na takim doładowaniu lepiej jedzie,niż wcześniej na 1,6-1,8bara w K-24.
jak lałeś paliwo jak z wiadra to się nie ma co dziwić, że dymił a nie jechał. Trzeba tak dobrać dawkę na pompie, a moc uzyskać z pina, zrobiłeś odwrotnie, z pompy dałeś więcej ropy a pina ograniczyłeś, czyli jak pojawi się ciśnienie doładowania to praktycznie dawki nic nie zwiększa... każdy robi inaczej .Michał_1977 pisze:Na początku kiepsko jechał,ale pobawiłem się jeszcze kątem wtrysku,dawka o 3/4 obr. poszła w górę i zaczął całkiem przyjemnie zbierać się,ale było dużo dymu za mną.Obróciłem pina o 180* (na minimum) i auto zaczęło jeszcze lepiej jechać,a przy doładowaniu 0,8bara,nie ma już za mną dymu!
Tylko nie zapomnij ich pozakładać, bo inaczej rurki popękają.Michał_1977 pisze:musiałem je uwolnić z opasek
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Panie,przecież ja nigdzie nie napisałem,że to już koniecmarcinas1983 pisze: każdy robi inaczej
Silnik musi trochę pojeździć,żeby graty w nim się podocierały,a później zaczną się testy itd.
Puki co wszystko jest tak ustawione,że nie ma za mną dymu,auto nieźle zapina z dołu w górze,więc mam powody do zadowolenia
Te z 1Y przełożę oczywiście razem z opaskami.t0mal pisze:Tylko nie zapomnij ich pozakładać, bo inaczej rurki popękają
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Nie lepiej Ci zrobić pina który wykorzysta cały ruch rysika ? Mocno ograniczysz dym z dołu, a jak dobrze dobierzesz dawkę to wcale nie powiększysz turbodziury. Dostęp do tokarza dobrego masz więc nawet materiał nie powinien stanowić problemu. Ściągnij wymiary ze starego pina (tam gdzie jest rysa) i u dołu pełny wymiar i góry najbardziej wąsko jak się da. Możesz zrobić nawet wykładniczy ruch- ja mam zrobiony tak że na początku skos jest łagodny do środka, a później ostrzejszy-zanim moje malutkie turbo się bujnie to nic dymku nie puści Seryjnie obracanie pina wygląda jak zmiana dawki-skos z każdej strony jest taki sam-wytaczany jest mimośrodowo, a nie asymetrycznie! Mierzyłem, sprawdzałem-nie ma czegoś takiego jak agresywna (w sensie z większym skosem) strona. Przynajmniej w mojej pompie.
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
Q_mac, coś takiego by mu się przydało...
pin pochodzi z opla omegi 2.3TD, dół jest na równi ze stopką zaś góra wcięta dość znacznie względem ori pina z 1.6TD.
pin pochodzi z opla omegi 2.3TD, dół jest na równi ze stopką zaś góra wcięta dość znacznie względem ori pina z 1.6TD.