Brak ssania golf II 1.8 KAt na jednopunktowym wtrysku

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

virus24
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Brak ssania golf II 1.8 KAt na jednopunktowym wtrysku

Post autor: virus24 » pn lip 31, 2006 22:42

Witam wszystkich. Chciałe m zasięgnąć porady. Mam golfa II 1.8 KAt z elektronicznym wtryskiem paliwa. I mam taki problem. Gdyż od jakiegoś czasu nie ma w nim ssania tzn rano gdy zapalam samochód to nie wlącza się ssanie obroty spadają do 500-600 obrotów aż nawet gaśnie. I to czy na benzynie czy na gazie dzieje się tak samo jak wyżej napisałem. Później podczas jazdy na poczatku auto przerywa (nie zawsze) zanim się zbierze. Dalej dzieje się również nie zawsze coś takiego że silnik nagrzany dojeżdzam do skzyżowania i auto potrafi mi zgasnąć. Zapalam przełączam na benzynę gazuje do 3000 obrotów i potem spowrotem na gaz i czasem jest juz dobrze a czasem procedurę muszę powtórzyc kilka razy by zaczął chodzić normalnie. I jeszcz dzieje się znim coś takiego żę czasem wpada w wysokie obroty podczas jazdy raz 2000 obrotów raz 900. ALe sprawdzałem silniczek krokowy i jest dobry więc to odpada. Nie wiem co jest z tym ssaniem prosze o poradę. Czy dochodzi gdzieś jakieś lewe powietrze?? Czy uszczelka pod głowicą do wymiany?? Czy coś z elektroniką w tym elektroncznm gaźniku?? Nie wiem już nie mam pomysłu co to może być. Bylem u mechanika od gazu i powiedział że wszystko z gazem jest w porządku. Więc teraz już zgłupiałem... Czekam na wasze podpowiedzi.

Jak się nie ma co się lubi to sie lubi co się ma

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn lip 31, 2006 22:47

zacznij od określenia jaki masz wtrysk. Albo podaj literowy typ silnika. Jeśli to mono-motronic to poszukaj na forum bo ten temat powtarza się średnio ze dwa razy na dobę.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

eidos
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: eidos » pn lip 31, 2006 22:52

Czy to jest silnik o oznaczeniu RP? Jeśli tak to za ssanie odpowiada czujnik temperatury założony na plastikowej rurce przy silniku. Tam są trzy czujniki, ale od ssania jest ten koloru niebieskiego. W zależności od temp silnika załącza ssanie lub je wyłącza. Przed wymianą tego czujnika można jeszcze zresetować komputer.

Awatar użytkownika
SToRM
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: SToRM » pn lip 31, 2006 22:52

Niebieski czujnik temperatury do wymiany

virus24
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: virus24 » pn lip 31, 2006 22:53

Dokładnie jest to silnik RP

[ Dodano: 31 Lip 2006 22:54 ]
Ale jeszcze proszę powiedzieć jak zresetować komputer?? SZorry za moją niewiedze ale jakbym wszystko wiedział to bym nie pytał na tym forum i thx za odpowiedzi

eidos
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: eidos » pn lip 31, 2006 22:57

wystarczy kleme z akumulatora zdjąć na parę minut

virus24
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: virus24 » pn lip 31, 2006 23:01

Ok w porządku zaraz jutro wymienie ten czyujnik to juz srawa ssania wytłumaczona a co powiecie na temat tego gazu ?? Czemu auto gaśnie czasem na skrzyżowaniu?? Najgorsze jest to że byłem u mechaników z gazem i wszystko OK jezeli chodzi o samo ustawienie. I instalacja ma 2 lata i nie była z najnizszej półki.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn lip 31, 2006 23:07

virus24 pisze:I instalacja ma 2 lata i nie była z najnizszej półki.
słów mechaników w tym przypadku nie traktował bym jako pewnik, zwłaszcza jeśli to ci sami co zakładali instalkę. Ale od czegoś trzeba zacząć więc rób jak koledzy wyżej radzą.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

virus24
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: virus24 » pn lip 31, 2006 23:29

Nie no nie wiem ten gaz dopóki działał to działał ale odkąd zaczęło się z tym gaśnięciem to zaczęło mnie to już drażnić. Ale powiedżcie sami czy po wymianie tego czujmika auto przestanie mi wariować z spadkiewm i wzrostem obrotów (co jest to bardzo żadkie, ale zdaża się)?? A jeszcze prosze powiedzieć w jaki sposób sprawdzić sondę lambda ??

eidos
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: eidos » pn lip 31, 2006 23:34

lambdę sprawdzą na komputerze u gazownika. Chyba że ma się taki specjalny przyrząd do sprawdzania sondy. Miernikiem jest raczej ciężko sprawdzić jej działanie.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”