Cykanie po starcie w MK4 1.9 TDI ALH
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- damian88120
- Mały gagatek
Koledzy muszę się was o coś poradzić sprawa wygląda następująco. Gdy uruchamiam samochód np. po nocnym postoju w garażu po zapeleniu da się przez jakieś 2-3 sekundy usłyszeć delikatne cykanie, które po tym czasie ustaje i jest wogóle nie wyczówalne. Po jeździe gdy silnik się nagrzeje gdy go ponownie zapalam cykania nie ma. Dzieje się tak tylko po dłuższym postoju np. postoju w grażu. Olej jaki "leje" do mojego MK4 to Castrol 5W-40 Magnatec Diesel Pełen Syntetyk. Myślicie, że to może zależeć od oleju? Chyba, że to jest normalne w tym silniku?
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Z opisu wygląda że to hydraulika zaworowa ci się odzywa nic groźnego skoro w momencie cichnie.
- damian88120
- Mały gagatek
Myślicie, że zmiana z obecnego oleju Castrol 5W-40 Full syntetyk na Mobil Diesel 10W-40 półsyntetyk będzie dobra dla mojego silnika?
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Wrzuć jakieś nagranie z rozruchu to użytkownicy ocenią czy warto już odkładać pieniądze na wymianę "szklanek" czy nie.
Im rzadszy olej tym szybciej dopłynie do hydrauliki więc teoretycznie ten który masz powinien spełniać swoje zadanie, choć różnie to bywa,jedne oleje szybciej drugie wolniej wyciszają hydraulikę.damian88120 pisze:na Mobil Diesel 10W-40 półsyntetyk
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Re: Cykanie po starcie w MK4 1.9 TDI ALH
Ja bym został przy obecnym.damian88120 pisze:Myślicie, że zmiana z obecnego oleju Castrol 5W-40 Full syntetyk na Mobil Diesel 10W-40 półsyntetyk będzie dobra dla mojego silnika?
- damian88120
- Mały gagatek
Dzięki chłopaki za odpowiedź myślę, że co do wymiany szklanek to jeszcze odległy teamt w przypadku mojego silnika wydaje mi się, że poprostu po rozruchu jak auto postoi to popychacze muszą mieć ze 2 sekundy na ustawienie luzu dlatego to specyficzne cykanie. Choć np. dziś przy starcie było prawie niesłyszalne co mnie ucieszyło.Jęśli by szklanki były walnięte to na ciepłym silniku by było słychać, a tu odpukać wszystko jest jak należy. Kiedyś słyszałem jak kumpel palił TDIka i było to samo u niego. Być może tak mają te silniki. A tak na marginiesie możliwy jest fakt, że zawór EGR może stukać?