wejlantf pisze:A ja koledzy i koleżanki mam takie pytanie: czy żeby podnieść tył np. z -60 na -20 lub wyżej starczy zmienić same springi? Bo jeżeli zawias ma jeszcze ponad 80% sprawności to po co go wymieniać.
I jeszcze takie ptanie: czy jest sens zostawić sportowy przód i dać zwykły tył?
dzięki za odpowiedzi
A więc : 1. Żeby podnieść wystarczy zmienić sprężyny, pod warunkiem że masz seryjne amorki. Jeśli masz sportowe (krótszy skok) może się nie udać wrzucić do nich dłuższych sprężyn.
2. Jak ma 80% sprawności to można, jednak może się okazać, że wtedy sprawność spadnie do 60% lub mniej, a to za sprawą tego, że "się przyzwyczaił" do krótszej sprężyny. Chodzi tu oczywiście o zakres w jakim amortyzator pracował "od nowości" - im nowszy tym lepiej do tej zmiany (jak do każdej z resztą)
.
3. Moim zdaniem nie ma sensu zostawiać sportowego przodu z kilku powodów : skończy się szybciej niż komplet, auto stoi jak kaleka i nie ma przyczepności z tyłu, rzygać się chce i raczej kiepsko się siedzi mimo wszystko ( przerabiałem to jak obniżałem swojego: 10 km jadzy próbnej i założyłem do tyłu też obniżenie)
4. Przy takim pytaniu lepiej założyć nowy temat, bo jak ktoś Ci pomoże możesz dać punkt, a to nieco mobilizuje do pisania.
Pozdrawiam.