mk3 Czy w zimę klimatyzacja może się nie włączać?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Razal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Re: klima

Post autor: Razal » sob gru 03, 2005 08:03

matti7k pisze:Słyszy się i czyta, że klimę należy raz w tygodniu włączyć tak profilaktycznie. Więc pytam jak ją włączyć skoro poniżej 5 stopni się nie włącza? Po to chciałem go podgrzać, żeby poczuł, że jest cieplej niż 5 stopni i pozwolił włączyć klimę. Poza tym u mnie w garażu jest tak zimno jak na powietrzu.
NICZYM NIE PODGRZEWAJ a już wogóle zapomnij o ognisku pod samochodem :hmm: - gdyby wzrosła temperatura, tak jak to czasami u nas w zimie jest to wtedy możesz włączyć, a teraz jest ponizej 0 więc temat jest na potem.

Ja co roku na wiosne w ramach obsługi jade sprawdzić stan gazu, naciąg pasków, poprawność działania kompresora (czy nie ma np. szumu łożysk), wymiana filtrów + czyszczenie (odgrzybianie) - a w lecie jest b.przyjemnie w samochodzie :hehe:

Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V

BartekC
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: BartekC » sob gru 03, 2005 08:34

Razal pisze:
matti7k pisze:Słyszy się i czyta, że klimę należy raz w tygodniu włączyć tak profilaktycznie. Więc pytam jak ją włączyć skoro poniżej 5 stopni się nie włącza? Po to chciałem go podgrzać, żeby poczuł, że jest cieplej niż 5 stopni i pozwolił włączyć klimę. Poza tym u mnie w garażu jest tak zimno jak na powietrzu.
NICZYM NIE PODGRZEWAJ a już wogóle zapomnij o ognisku pod samochodem :hmm: - gdyby wzrosła temperatura, tak jak to czasami u nas w zimie jest to wtedy możesz włączyć, a teraz jest ponizej 0 więc temat jest na potem.

Ja co roku na wiosne w ramach obsługi jade sprawdzić stan gazu, naciąg pasków, poprawność działania kompresora (czy nie ma np. szumu łożysk), wymiana filtrów + czyszczenie (odgrzybianie) - a w lecie jest b.przyjemnie w samochodzie :hehe:[/quoa

a jakie są koszty takiego przeglądu?

Awatar użytkownika
Razal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Razal » sob gru 03, 2005 09:43

BartekC pisze:a jakie są koszty takiego przeglądu?

Ja z wymianą filtra pyłkowego mieszczę się w okolicy 100 - 150zł (gdyby trzeba było dobic większą ilość gazu i zrobic jakieś czynności naprawcze to oczywiście koszty ida w górę)

W marcu 2005 wymieniałem osuszacz razem z czujnikiem załączenia kompresora (310zł) + wymieniałem cały gaz + filter + czyszczenie klimy + kontrola szczelności układu + nowy pasek = w sumie zapłaciłem ok 600zł ( w tym w/w :gora: 310zł)

Teraz napewno będzie kosztowało wszystko nioe więcej jak 1/3 czyli ok. 200zł

Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V

Awatar użytkownika
yogipati
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: yogipati » czw mar 30, 2006 17:27

Razal, czyli jeżeli kompresor mi sie nie załącza to na 100% czujnik załączania?

Awatar użytkownika
Razal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Razal » czw mar 30, 2006 22:43

yogipati pisze:Razal, czyli jeżeli kompresor mi sie nie załącza to na 100% czujnik załączania?
Nie musi to być na 100% czujnik, różne mogą być przyczyny niezałącznia się kompresora ... Na PW Ci opisałem więcej

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » czw sie 03, 2006 19:32

Koledzy ja mam III TDI z klimatyzacją i da się załączyć klimę po około 15-30 minutowym postoju z nagrzanym silnikiem. Wzrośnie tempetarura w okolicy czujnika. Wystarczy jedna minutka żeby układ rozruszać. Gry ruszymy z miejsca, ochłodzi się wnęka błotnika i klima się wyłączy. Także myslałem ze jest zepsuta, bo nie było jakiejkolwiek reakcji w zimie po włączeniu A/C, ale przez przypadek włączyłem i zadziałała- usłyszałem sprzęgiełko zmieniły się obroty. Działa do dziś:)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”