! kontrola na stacji diagnostycznej
Moderatorzy: jhosef, doggie, VIP
-
- Nowicjusz
Moje pytanie brzmi jak odbywa się 1 kontrola na stacji diagnostycznej świeżo sprowadzonym samochodem , jakie dokumenty trzeba posiadać i w co jest wbijany przegląd.
Unia Europejska: Dowód rejestracyjny pojazdu z kraju poprzedniej rejestracji.
Jeśli nie ma przeglądu - 160zł
Jeśli ma ważny, dostajesz poświadczenie - 100zł
Jeśli nie ma przeglądu - 160zł
Jeśli ma ważny, dostajesz poświadczenie - 100zł
-
- Nowicjusz
A czy przy przeglądzie ma znaczenie czy auto zostało wyrejstrowane w Niemczech czy nie??
Nie wiem czy ma to znaczenie przy przeglądzie, ale musi być wyrejestrowane w ogóle żebyś mógł zarejestrować w Polsce.
-
- Nowicjusz
NIe ma znaczenia, kontrola jest standardowa. Przy czym sprawdzają też dokumenty
-
- Nowicjusz
A wiec sie dowiedzialem i na stacji diagnostycznej powiedzieli mi ze kontrola przebiega normalnie , samochod musi posiadac blachy zgodne z numerami z dowodu rejstracyjnego . I nie wbijaja pieczatki do dowodu tylko wystawiaja zaswiadczenie o odbytym przegladzie.
Dzieki za pomoc post mozna zamknac.
Dzieki za pomoc post mozna zamknac.
jest też nowy przepis od dwóch tygodni... jeśli auto przyjechało dajmy na to na lawecie bez tablic bo za granicą zostało wyrejestrowane to należy wykupić w WK tablice tymczasowe za 62zł bez tablic nie zrobią wam pierwszego przeglądu... oczywiście do tablic trzeba wykupić osobno OC... któryś mądry znów wymyślił jak trochę PLN zarobić do kasy miasta.
jak ja sprowadziłem swojego (2011 rok) to pan na przeglądzie spytał się czy ma przegląd niemiecki, ja że tak (miał na 3 tygodnie - razem z OC i czerwonymi blachami), to on że z tym do urzędu komunikacji, a pni w urzędzie wzięła dowód (europejski - nieprzetłumaczony) pokręciła, porobiła oczy i wbiła przegląd (na rok) od końcowej daty tego co był na 3 tygodnie takich wykształconych ludzi mamy po urzędach
nie sugeruj się tym, bo to co zrobili to totalna głupota dodam że nie płaciłem ani grosza za przegląd
nie sugeruj się tym, bo to co zrobili to totalna głupota dodam że nie płaciłem ani grosza za przegląd
- dawid018
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
przyjeżdżasz na stację autem które musi mieć TR albo zgodne z dowodem rejestracyjnym,albo ważne wywozowe,albo polskie czasówki,oczywiście zagraniczny DR
tryb sprawdzenia auta taki jak na przeglądzie okresowym.
koszta to już nieraz zależy od stacji bo np u nas kasujemy za BT przed I rejestracją 98 zł a gdzie indziej trzeba zapłacić 98+ chyba 60zł za DIP.
jak masz ważny przegląd niemiecki to robi się tylko ustalenie danych niezbędnych do rejestracji też chyba za ok 60zł
z tym ze np jak przegląd niemiecki wykonany był na 2 lata to w PL po upływie roku jest już nie ważny dla aut starszych niż 5 lat
koszta to już nieraz zależy od stacji bo np u nas kasujemy za BT przed I rejestracją 98 zł a gdzie indziej trzeba zapłacić 98+ chyba 60zł za DIP.
jak masz ważny przegląd niemiecki to robi się tylko ustalenie danych niezbędnych do rejestracji też chyba za ok 60zł
z tym ze np jak przegląd niemiecki wykonany był na 2 lata to w PL po upływie roku jest już nie ważny dla aut starszych niż 5 lat
obecne mkII by dawid018
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3081850#3081850
BYŁE MK2 by dawid018-wszystkie foto na I str.
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=63413
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3081850#3081850
BYŁE MK2 by dawid018-wszystkie foto na I str.
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=63413
- silent_rob
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: ! kontrola na stacji diagnostycznej
Jeśli przegląd z kraju członkowskiego ważny robimy tylko ustalenie brakujących danych wydawane na zaświadczeniu ( nie w DIPie) koszt - 60zł (blachy powinny być zgodne z dowodem zagranicznym bo idą w depozyt do WK)dawid018 pisze:przyjeżdżasz na stację autem które musi mieć TR albo zgodne z dowodem rejestracyjnym,albo ważne wywozowe,albo polskie czasówki,oczywiście zagraniczny DR
Jeśli chodzi o blachy (gdy podczas badania przegląd zagraniczny jest nieważny) jest mały bałagan aktualnie, każde starostwo sobie interpretuje jak chce jak narazie. Ogólnie większość starostów zakupiła już zapasy "czasówek" i tylko z takimi blachami w świetle nowego dziennika ustaw powinno się robić badania sprowadzanych aut. w takim przypadku koszt 98 zł za przegląd + 60 zł za uzupełnienie danych w Dipie ( np auta z francji mają bardzo mało danych w swoich dowodach)
No i oczywiście jeśli auto ma hak nie wbity w dowód rejestracyjnby kraju pochodzenia dochodzi dopłata 35 zł. A jeśli ma jeszcze gaz założony za granicą to już sątroszke inne procedury