Max zmniejszenie spalania
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- MaSa_Golf
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Max zmniejszenie spalania
Wybieram sie niedlugo nad morze, i chcialbym na te podroz maxymalnie zmniejszyc spalanie mojego dieselka (JP)
Moje pytanie brzmi : co odkrecic, podkrecic wyregulowac zeby jak najmniej spalil??
Po powrocie chce wrocic do tego co mam teraz czyli spalanie 5-6litrow ON i dobre osiagi (jak na JP)
czy kombinowac z dawka paliwa?? czy jeszcze cos moge zrobic, chodzi mi o najlepiej zerowy koszt takich modyfikacji...
Moje pytanie brzmi : co odkrecic, podkrecic wyregulowac zeby jak najmniej spalil??
Po powrocie chce wrocic do tego co mam teraz czyli spalanie 5-6litrow ON i dobre osiagi (jak na JP)
czy kombinowac z dawka paliwa?? czy jeszcze cos moge zrobic, chodzi mi o najlepiej zerowy koszt takich modyfikacji...
Nic.Ten klekot w trasie spali spokojnie do 5 litrów.A jak chcesz obniżyć to sprawdz ciśnienie w kołach,zdemontuj bagażnik dachowy jak masz,unikaj jazdy z otwartymi oknami.i to wystarczy.Jak silnik dobrze chodzi to nie kombinuj bo se kwasu narobisz.Soczek pisze:Moje pytanie brzmi : co odkrecic, podkrecic wyregulowac zeby jak najmniej spalil??
Ostatnio zmieniony ndz sie 06, 2006 00:56 przez bongo, łącznie zmieniany 1 raz.
- anton:-)
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Zgadzam sie nic nie krec bo jak zaczniesz dłubac to juz bedziesz cały czas dłubałpiter13 pisze:dokładnie ,nic tam nie kombinuj z silnikiem bo i tak jest on oszczedny, chcesz jak najmnie spalic to kulaj sie 90 nad morze a nie 120
Ostatnio jezdziłem do Wawy 270km od mojej miejscowosci(włodawa) i nie spieszyło mi sie i jadac 90km/h - 100km/h wyszło mi 4,6l na 100km wiec nic w nim nie krece i pali jak dziecko, a z tymi szybami to jest to duzy wpływ na zuzycie paliwa sam to sprawdziłem
G R U P A L U B E L S K A
Przy dieslu nie ma co kręcić przy pompie żeby zmniejszyć zużycie, to nie instalacja gazowa. Ważne sprawne wtryskiwacze, cisnienie w kołach , sprawne zaciski hamulcowe (opory toczenia) oraz opory powietrza czyli bagaznik dachowy otwarte szyby itp. Najwazniejsza jest zasada : płynna jazda , im mniej deptasz pedał tym lepiej i obroty 2000-2500. Niestety na naszych drogach najtrudniej uzyskac ta płynna jazdę , co kawałek trzeba zwalniać do tych 50km/h bo ciężarówka , bo korek, potem trzeba ostro butować auto żeby powyprzedzać zawalidrogi i tak w kółko, najfajniej byłoby rozbujać auto do 100 i tak jechać non stop przez 500km, wtedy zszedłbyć może nawet poniżej 4 litrów, ale to u nas niemozliwe.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]