wyciek oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Damien
- Użytkownik
- Kontakt:
wyciek oleju
juz od jakiegos czasu nie moge uporac sie z wyciekiem oleju z silnika. na poczatku myslalem ze olej wycieka z miski olejowej (2 razy wymienialem uszczelke, za drugim razem juz nawet polozylen na sylikon) poniewaz zawsze ten wciek prowadzil jakby od miski. naprawde nie wiem z kad jeszcze moze leciec ten olej.blok silnika jest suchy... kude doradzcie cos bo ja juz nie mam glowy do tego
Ostatnio zmieniony śr paź 17, 2007 17:44 przez Damien, łącznie zmieniany 1 raz.
ja też nie mogłem kieryś zczaić gdzie mi cieknie-plama była na misie olejowej, zaraz przy alternatorze, najpierw myślałem że to uszczelka misy, ale po bliższym przyjrzeniu zauważyłem że plama zaczyna sie pod osłoną paska rozrządu-myśle sobie - uszczelnienie wału, wziąłem laterke, świece, zaglądam ale wyżej jest też tłusto (?)
...i co sie okazało? - olej wyciekał przez czujnik ciśnienia oleju-umieszczony w bloku zapaz poniżej pokrywy zaworów, i to nawet nie ciekło wkoło czujnika, tylko z samego styku gdzie dołączony jest kabel-pomiędzy stykiem i plastikiem!
wymieniłem czujnik (15 zeta) i wszystko już jest prawie suche )
...i co sie okazało? - olej wyciekał przez czujnik ciśnienia oleju-umieszczony w bloku zapaz poniżej pokrywy zaworów, i to nawet nie ciekło wkoło czujnika, tylko z samego styku gdzie dołączony jest kabel-pomiędzy stykiem i plastikiem!
wymieniłem czujnik (15 zeta) i wszystko już jest prawie suche )
U mnie dokładnie tak samo to wyglądało, olej uciekał w ogromnych ilościach przez styk czujnika ciśnienia... Do tej pory przed blokiem jest 'scieżka' oleju zostawionego przez mojego dinozaura .łyssy pisze:olej wyciekał przez czujnik ciśnienia oleju-umieszczony w bloku zapaz poniżej pokrywy zaworów, i to nawet nie ciekło wkoło czujnika, tylko z samego styku gdzie dołączony jest kabel-pomiędzy stykiem i plastikiem!
- Damien
- Użytkownik
- Kontakt:
TAZ pisze:Przeważnie pada siemering uszczelniający wał. Jak jest ten wyciek od strony rozrządu to wymień wszystkie trzy uszczelniacze (9zł/szt), a jak wyciek jest od strony skrzyni to ten uszczelniacz kosztuje od 26zł i chcący go wymienić trzeba skrzynie wyjąć.
no wlasnie boje sie ze to ten od skrzyni... bo od rozrzadu jest sucho.
ile moze mnie to kosztowac w zakladze naprawczym?
-
- Nowicjusz
TAZ napisał/a:
Przeważnie pada siemering uszczelniający wał. Jak jest ten wyciek od strony rozrządu to wymień wszystkie trzy uszczelniacze (9zł/szt), a jak wyciek jest od strony skrzyni to ten uszczelniacz kosztuje od 26zł i chcący go wymienić trzeba skrzynie wyjąć.
miałem też wyciek jak powyżej opisujecie, tylko bardziej było to spowodowane tym że ten dekielek (czy jak to się nazywa) w którym jest siemering miał zerwane gwinty w których wkręca się śróby od miski olejowej, naprawa kosztowała mnie 200 pln + części ok 50 pln (3 lata temu), po roku znowu mi cieknie z tego miejsca ,Damien pisze: no wlasnie boje sie ze to ten od skrzyni... bo od rozrzadu jest sucho.
ile moze mnie to kosztowac w zakladze naprawczym?