ja jeżdżę w zakresie od 1500 do 3500 - rzadko kiedy więcej chyba że diabeł we mnie siedzi i gonię... ale ze zwględu na wzmożoną ilość fotoradarów coraz trudniej o trasę bez nich (no jedna nawet ok - Piotrków - Turek). Srednia miasto + trasa najczęściej wychodzi 5,8 chociaż ostatnio zostałem zaskoczony 5,4l/100km. W zimę było pomiędzy 6 a 7 ale tu jest tak ze na krótkie przerwy to nie gasiłem, podgrzewałem auto bo nie mam garażu, więc nie jest to adekwatne do liczby kilometrów. Przebieg 312tys. więc nie najmniej. Olej półsyntetyk mobil. Styl jazdy lekko agresywny bo średnia z Polski to ok 100km/h, z tym że szybko zmieniam biegi aby dojść do 5 biegu no chyba że są zakręty - po zakupie alusów jest pewna doza przyjemności wejść 100km w zakręcie z ograniczeniem 40km/h. Co do
lukopr, weź no sprawdź ustawienia pompy tj. czy odpowiedni moment wtrysku i odpowiednia wielkość dawki - zakładam że to drugie ma tu wpływ. Według książki przyczyny to:
1. Nieprawidłowy kierunek przepływu paliwa - sprawdzić prawidłowość połączeń przewodów wtryskowych i zasilających wg instrukcji obsługi silnika.
2.wtryskiwacz tj. uszkodzenie rozpylacza(podciekanie paliwa, zapieczona igła w korpusie, zużycie czopika, pogorszenie jakości rozpylania lub niewłaściwe ciśnienie otwarcia.
3. niewłasciwe ustawienie pompy wtryskowej tj. początku tłoczenia, nieprawidłowa dawka paliwa, rozregulowanie pompy lub regulatora, uszkodzenie pompy, nadmierne zużycie par precyzyjnych.
Jak z teo wynika wskazane sprawdzenie wtryskiwaczy + ustawienia pompy.
[ Dodano: Nie Cze 11, 2006 2:51 pm ]
lukopr, a jeszcze jedno zasadnicze pytanko który to rocznik, czy ma automat do przyspiesznika kąta czy sam wyciągasz - może on nie odpuszcza