Czy taki licznik będzie pasował?/ przeróbka licznika 2 wtyki
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, mam najpeawdopodobniej licznik na 2 wtyki, silnik 1.3 z roku 87.
Czy ten licznik będzie pasował nie patrząc na indeks
.
Niestety nie mam teraz możliwości sprawdzenia w swoim samochodzie.
Czy ten licznik będzie pasował nie patrząc na indeks
.
Niestety nie mam teraz możliwości sprawdzenia w swoim samochodzie.
Ostatnio zmieniony ndz gru 09, 2012 20:47 przez MarBum, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Czy taki licznik będzie pasował?
Czy jeśli będzie inny indeks to obroty będą wskazywane poprawnie ?
Czy taki licznik będzie pasował?
Jeśli indeks się nie zgadza to obroty będą pokazywane normalnie
tylko prędkościomierz będzie przekłamywał (może pokazywać za dużo lub za mało)
porównaj indeksy prędkościomierzy (tu masz 975) jeśli będą się różnic to poprostu przełóż prędkościomierz ze starego licznika
trzyma się na czterech śrubach więc nie będziesz miał z tym problemów
tylko to jest chyba licznik wymagający komputera MFA (pokazuje spalanie i różne bajery)
więc niektóre kontrolki mogą Ci nie działać
tylko prędkościomierz będzie przekłamywał (może pokazywać za dużo lub za mało)
porównaj indeksy prędkościomierzy (tu masz 975) jeśli będą się różnic to poprostu przełóż prędkościomierz ze starego licznika
trzyma się na czterech śrubach więc nie będziesz miał z tym problemów
tylko to jest chyba licznik wymagający komputera MFA (pokazuje spalanie i różne bajery)
- Maniek20080
- Diesel Power
Re: Czy taki licznik będzie pasował?
Nie jest to licznik z MFA, wyświetlacz to zegarek, a u góry ekonomizer.nawias123 pisze:tylko to jest chyba licznik wymagający komputera MFA (pokazuje spalanie i różne bajery)
Musisz zobaczyć u siebie jakie masz kostki, bo ta pod obrotomierzem jakaś mniejsza jest, wychodzi na to że były dwa rodzaje zegarów na dwie kostki.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Ten licznik faktycznie jest jakiś dziwny - bo wtyczka po prawej patrząc od przodu jest jakaś inna. Pomijając to, to nie będzie działał Tobie ekonomizer - wymaga on innej skrzyni biegów, poza tym nie jest dopasowany do Twojego silnika.
Co do indeksu licznika - indeks oznacza ile obrotów musi wykonać linka aby nabić 1km. Czyli przy indeksie 950 po 950 obrotach przebieg dzienny zmieni się o 1km. porównywałem kiedyś dwa liczniki (935 i 950) i jak dla mnie wychodzi, że różnica jest tylko w liczniku przebiegu/liczniku dziennym). Prędkościomierz pokazuje prędkość z tym samym błędem.
Co do indeksu licznika - indeks oznacza ile obrotów musi wykonać linka aby nabić 1km. Czyli przy indeksie 950 po 950 obrotach przebieg dzienny zmieni się o 1km. porównywałem kiedyś dwa liczniki (935 i 950) i jak dla mnie wychodzi, że różnica jest tylko w liczniku przebiegu/liczniku dziennym). Prędkościomierz pokazuje prędkość z tym samym błędem.
Przyszedł do mnie mój nowy licznik
I niestety coś jest nie tak z tymi złączami bo jak mnie pamięć nie myli to ja mam 2 szerokie.
A tu jest 1 wąskie i jedno szerokie. Pierwszy raz się z czymś taki spotykam. Zanim zacznę i będę wymontowywał stary licznik to chciałbym uzyskać pomoc od was.
Dodam tutaj więcej zdjęć.
Opis żył w złączach.
lewej dłuższa opis:
1: 58
2: Masse
3: Tanc
4: Temp
5: KL.1
6: UMR
7: Fernl
8: -
9: Oel 1.8
10: CAT VORGL.OXS
11: OEL 0.3
12: 61
13: 49a
14: 15
Prawa krótka:
1: D3
2: D2
3: D1
4: SA
5: SPERRE
5: SSA
1) Czy w ogóle jest możliwość zainstalowania tego licznika w moim aucie?
2) Jeśli tak to w jaki sposób to podłączyć?
3) Chciałbym przynajmniej prędkościomierz + obrotomierz + poprawne działanie wszystkich kontrolek(wskaźnik paliwa i temp)
4) Dodatkowo chciałbym uruchomić zegarek elektroniczny oraz ekonomizer, z tego co czytałem to jest możliwość uruchomienia go bez tej skrzyni z czujnikiem tylko trzeba go odpowiednio przerobić czy wiecie jak dokładnie żeby nic nie zepsuć?
I niestety coś jest nie tak z tymi złączami bo jak mnie pamięć nie myli to ja mam 2 szerokie.
A tu jest 1 wąskie i jedno szerokie. Pierwszy raz się z czymś taki spotykam. Zanim zacznę i będę wymontowywał stary licznik to chciałbym uzyskać pomoc od was.
Dodam tutaj więcej zdjęć.
Opis żył w złączach.
lewej dłuższa opis:
1: 58
2: Masse
3: Tanc
4: Temp
5: KL.1
6: UMR
7: Fernl
8: -
9: Oel 1.8
10: CAT VORGL.OXS
11: OEL 0.3
12: 61
13: 49a
14: 15
Prawa krótka:
1: D3
2: D2
3: D1
4: SA
5: SPERRE
5: SSA
1) Czy w ogóle jest możliwość zainstalowania tego licznika w moim aucie?
2) Jeśli tak to w jaki sposób to podłączyć?
3) Chciałbym przynajmniej prędkościomierz + obrotomierz + poprawne działanie wszystkich kontrolek(wskaźnik paliwa i temp)
4) Dodatkowo chciałbym uruchomić zegarek elektroniczny oraz ekonomizer, z tego co czytałem to jest możliwość uruchomienia go bez tej skrzyni z czujnikiem tylko trzeba go odpowiednio przerobić czy wiecie jak dokładnie żeby nic nie zepsuć?
Bo to nie jest licznik od golfa
To jest licznik od Polo lub passata b2
To jest licznik od Polo lub passata b2
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
O właśnie. MarBum, podaj numery katalogowe najlepiej tego licznika i będzie wiadomo.
- marcinek84
- Forum Master
- Kontakt:
To licznik z Passata sam taki kiedyś kupiłem i przekładałem obrotomierz
1. Tak, jeśli zdobędziesz wtyczki do licznika z Passata i podłączysz pod kable z wiązki. Obudowa jest identyczna jak w golfie. Przełożysz swój prędkościomierz, podłączysz i dobrze wskazuje temperaturę i paliwo nawet ekonomizer można obejść i będzie Ci pokazywać . Po tym co pisze na foli porównaj sobie ze swoim licznikiem i zobaczysz ze większość jest tak samo podpisana.
1. Tak, jeśli zdobędziesz wtyczki do licznika z Passata i podłączysz pod kable z wiązki. Obudowa jest identyczna jak w golfie. Przełożysz swój prędkościomierz, podłączysz i dobrze wskazuje temperaturę i paliwo nawet ekonomizer można obejść i będzie Ci pokazywać . Po tym co pisze na foli porównaj sobie ze swoim licznikiem i zobaczysz ze większość jest tak samo podpisana.
Pierwsza PNka na BLOSie?
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Ma gadane
Re: Czy taki licznik będzie pasował?/ przeróbka licznika 2 w
jak to obejść? chciałem kupić sobie takie zegary ostatnio i po poszukiwaniach na forum wyszło na to że nie będzie działać bez czujnika biegu neutralnego w skrzyni?marcinek84 pisze: nawet ekonomizer można obejść i będzie Ci pokazywać .
Re: Czy taki licznik będzie pasował?/ przeróbka licznika 2 w
Oba wtyki trzeba czy ten szeroki będzie pasował z golfa?, ten wąski wtyk mam.marcinek84 pisze:To licznik z Passata sam taki kiedyś kupiłem i przekładałem obrotomierz
Czytałem tu gdzieś na forum że się da tylko trzeba jakieś kable, ścieżki połączyć i działa bez czujnika w skrzyni tylko nie zapala się lampka, ale nie wiem dokładnie które trzeba połączyćmariusz_k90 pisze:jak to obejść? chciałem kupić sobie takie zegary ostatnio i po poszukiwaniach na forum wyszło na to że nie będzie działać bez czujnika biegu neutralnego w skrzyni?marcinek84 pisze: nawet ekonomizer można obejść i będzie Ci pokazywać .
Jaki ktoś wie jak dokładnie uruchomić ten ekonomizer to proszę o odpowiedź
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Oryginalnie jest tak, że strzałka ekonomizera działa tylko na piątym biegu. Po wrzuceniu piątego biegu włącza się elektrozawór, który dostarcza podciśnienie do strzałki. Można to obejść zasilając zawór cały czas, niezależnie od wrzuconego biegu. Lampka z kolei sterowana jest przekaźnikiem, ale nie pamiętam, czy przekaźnik potrzebuje jakichś specjalnych sygnałów ze skrzyni.
- marcinek84
- Forum Master
- Kontakt:
mariusz_k90, ja zrobilem to tak: wyjąłem ekonomizer z licznika i dolutowalem przewody bezpośrednio pod cewke zaworu, wazne +/- podłączyć odpowiednio bo sie nie włączy. Zasilanie dalem z obwodu co jest + po zapłonie. W tym przypadku wystarczy podać zasilanie we wtyczce i nie grzebać w liczniku.
MarBum, trzeba miec 2 wtyczki z golfa chyba nie pasuje ale nie wiem bo moj byl uszkodzony i nie mialem jak sprawdzic. Większość jest w dużej ale i w małej sa chyba kontrolki dodatkowe. Wieczorem napisze bo w robocie jestem i nie mam rozpiski pinow tego licznika. Mam folie to zerkne.
MarBum, trzeba miec 2 wtyczki z golfa chyba nie pasuje ale nie wiem bo moj byl uszkodzony i nie mialem jak sprawdzic. Większość jest w dużej ale i w małej sa chyba kontrolki dodatkowe. Wieczorem napisze bo w robocie jestem i nie mam rozpiski pinow tego licznika. Mam folie to zerkne.
Pierwsza PNka na BLOSie?