ADZ problem z odpalaniem na mrozie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, ostatnio mam problem z moim ADZ. Na pewno nie jest to wina aku bo jak odłącze zapłon albo pompę paliwa to rozrusznik kręci żwawo a jak jest wszystko podłączone to ma się wrażenie jakby wybuch mieszanki hamował silnik zamiast go popychać. Zapłon ustawiony lampą na 6 stopni, czujniki temperatury sprawdzone VAG-iem (odchyłka 2 stopnie chyba nie robi różnicy)
jedyne co mnie zastanowiło to kąt wyprzedzenia zapłonu ustalony przez ECU na około 25 stopni - czy to nie za dużo? Jeśli to jest nie tak to chyba tylko wchodzi w grę wymiana ECU?
Auto ma gaz, ale opisana sytuacja ma miejsce nawet po resecie
jedyne co mnie zastanowiło to kąt wyprzedzenia zapłonu ustalony przez ECU na około 25 stopni - czy to nie za dużo? Jeśli to jest nie tak to chyba tylko wchodzi w grę wymiana ECU?
Auto ma gaz, ale opisana sytuacja ma miejsce nawet po resecie
MK3 ADZ->AGU
kolego sprobój sciagnac wtyczke od czujnika płynu i zapalic jak bedzie zimny... ja miałem taki przypadek ze był ten czujnik walniety a on steruje ssaniem...
Czujnik został sprawdzony Vagiem - jak już napisałem wyżej i pokazuje w miarę dobrą temperaturę. Podmieniałem czujnik na inny i efekt był taki sam
W tym silniku nie ma takiego czegoś jak "ssanie"
W tym silniku nie ma takiego czegoś jak "ssanie"
MK3 ADZ->AGU
a co to niby jest jak auto chodzi na poczatku na 1200 obrotow ? chyba wieksza dawka paliwa nie. sproboj sciagnac klemy, zresetuje sie komputer moze mu pomorze. ja sciagłem ino kostke z czujnika i od razu zapali ...
Re: ADZ problem z odpalaniem na mrozie
Większa dawka paliwa ≠ ssanie.mka 3 pisze:a co to niby jest jak auto chodzi na poczatku na 1200 obrotow ? chyba wieksza dawka paliwa nie.
kolego czytaj ze zrozumieniem;sproboj sciagnac klemy, zresetuje sie komputer
ssarna1 pisze:opisana sytuacja ma miejsce nawet po resecie
Niestety ja ze Śląska.mka 3 pisze:pomorze
MK3 ADZ->AGU
probuje ci ino pomuc jak ja miałem... a jesli posprawdzałes zaplon ,wtrysk, ECU ,kable inne zeczy jakze sa dobre to tu sie jedna zecz nasowa.. Silnik nadaje sie na złom bo zuzyty juz jest ... pozdro
Silnik ma przejechane 90 tysięcy, ale dzięki za radę, obawiam się że nie możesz mi "pomuc".
MK3 ADZ->AGU
jak sodzisz ze ma tylko przejechane 90 tysiecy ,to sprawdz mu kompresje to bedziesz wiedział w jakiej jest kondycji
Panowie mam to samo tylko w 1,6 AEE.
wymienione: kopułka, palec, czujnik temp, zregenerowany rozrusznik, nowy aku, nowe przewody WN.
wymienione: kopułka, palec, czujnik temp, zregenerowany rozrusznik, nowy aku, nowe przewody WN.
zapraszam do oceny mojego golfika:
[url]http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=159996[/url]
[b]Kupię ciemne kierunki w zderzak ori FER lub HELLA[/b]
Nie mam takiej potrzeby.mka 3 pisze:jak sodzisz ze ma tylko przejechane 90 tysiecy ,to sprawdz mu kompresje to bedziesz wiedział w jakiej jest kondycji
danioo ustawiałeś zapłon?
MK3 ADZ->AGU
ustawiłem, z tym, że jeden dzień odpali przy temp -7 normalnie. A na drugi dzień przy -5 ma problemy.
zapraszam do oceny mojego golfika:
Więc nie rozumiem dlaczego ustawiając lampą wszystko wygląda dobrze, cecha na kole zamachowym zbiega się ze znakiem na korpusie kiedy na lampie mam 6 stopni
dlatego podejrzewam że ECU świruje
dlatego podejrzewam że ECU świruje
MK3 ADZ->AGU
- Paweł Marek
- V.I.P.
ssarna1, skasowałem to co napisałem bo nie doczytałem że masz na 6 stopni. No więc jeśli masz na 6 stopni to do tego ECU dodaje 25 pod obciązeniem wszystko jest ok. Przy 3 tysiącach ma być około 40 w sumie. Sprawdź tylko rozrzad czy niema gdzieś pomyłki na znakach, oraz sprawdź czy nie zerwał się klina na kole zebatym wały, rzadka awaria ale się zdarza, poznajesz po tym że znak OT na kole zamachiowym rozjeżdza się ze znakiem na kole pasowym, nie w tym samym momencie sa u góry. Jesli to będzie ok to masz jednak słaby aku lub słaby rorusznik, kable itp i nic więcej nie znajdziesz. Rozrusznik ma tulejki, przekładnie planetrna - to soę zużywa.
Jeszcze jedna uwaga - tanie lampy sa kompletnie niewiarygodne jesli chodzi o kąt, ustaw ją na 0 i świec na znak do zapłonu nie na OT. A jesli miałes ustawioną na -6 i świeciłeś na znak do zapłonu to ustwiłeś na -12 - też może to tłumaczyć problem bo to juz sporo
Jeszcze jedna uwaga - tanie lampy sa kompletnie niewiarygodne jesli chodzi o kąt, ustaw ją na 0 i świec na znak do zapłonu nie na OT. A jesli miałes ustawioną na -6 i świeciłeś na znak do zapłonu to ustwiłeś na -12 - też może to tłumaczyć problem bo to juz sporo
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Ale ja mówię o jałowych, na jałowych jest 25
myślałem że uniknę grzebania w rozrządzie ale niestety jak widać.. ok, dzięki za podpowiedź jak się za to zabiorę to dam znać
aku roczny, rozrusznik był rozbierany i jest jak nowy
lampa jest holenderska, nie wiem czy tania była ale wygląda solidnie
myślałem że uniknę grzebania w rozrządzie ale niestety jak widać.. ok, dzięki za podpowiedź jak się za to zabiorę to dam znać
aku roczny, rozrusznik był rozbierany i jest jak nowy
ustawiałem 6 na znak zapłonu, przestawiłem na 0 i wyszło równo na znak rorządu - chyba to miałeś na myśliPaweł Marek pisze:Jeszcze jedna uwaga - tanie lampy sa kompletnie niewiarygodne jesli chodzi o kąt, ustaw ją na 0 i świec na znak do zapłonu nie na OT. A jesli miałes ustawioną na -6 i świeciłeś na znak do zapłonu to ustwiłeś na -12 - też może to tłumaczyć problem bo to juz sporo
lampa jest holenderska, nie wiem czy tania była ale wygląda solidnie
Ostatnio zmieniony czw gru 13, 2012 20:34 przez ssarna1, łącznie zmieniany 1 raz.
MK3 ADZ->AGU