AUDI S3 1.9 TDI ARL 240/450! Powrót! Prezent pod Choinkę! :)
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, jhosef, Stalu, VIP
Witam wszystkich
Audi 8l S3 limitowana wersja 1.9 TDI ARL ! To jest seryjne S3 tylko został wrzucony silnik 1.9 TDI. Rok produkcji 2001. Pierwsza rejestracja 2002. Auto kupiłem z polecenia więc wiem co mam. Wyposażenie nie będe wypisywał bo opcja jest full full oprócz szyberdachu.
Auto robione i strojone przez Rogala. Auto posiada profesjonalne Car Audio + DVD w schowku.
Silnik:
1.9 TDI ARL seria 150 koni.
Turbo: Gt2260v
Wydech: Od początku do końca 3 cale przelotowy na 2 tłumikach.
Intercooler: Customowy Największy jaki tylko wszedł
Wtryski: Oryginalne popmpki + koncówki wtrysków DSS
Wałek: Niemieckiej firmy trój nitrowany
Brak Przepływomierza
Układ Dolotowy z kwasówki + stożek Simota.
Brak EGR
Odma wywalona na zewnątrz.
Zawieszenie:
Seria
Hamulce:
Tak jak w S3 + nawiercane tarcze przód i tył
Linki w stalowym oplocie
Klocki red stuff
Sprzęgło:
Sprzęgło półspiekowo na 6 ząbkach przerabiane przez Radzikowskiego
Dwumas od Sharana
Skrzynia:
6 biegowa + short shifter
Wnętrze:
Kierownica + Gałka S3 8P
DVD w schowku
3 bostery
Z zewnątrz:
Oryginalne Felgi 18 + Opony goodyear Eagle 235/40/18
Dystanse Przód i Tył 30mm
Przyciemnione Przednie i Tylne szyby
Brak tylnej wycieraczki
Czarne środki lamp + LEDY (które wywalę jak będzie cieplej)
Tylne Lampy Dymione
Napęd:
4x4 haldex + jakiś setup (musze się dowiedzieć)
MOC 240koni i 450nm Auto nie ma mocnego dołu aby nie posypać sprzęgła i dwumasa.
Plany:
-Wystroić go tak jak należy.
- Wypolerować Felgi
- Podnieść trochę moc
Pora na zdjęcia
Audi 8l S3 limitowana wersja 1.9 TDI ARL ! To jest seryjne S3 tylko został wrzucony silnik 1.9 TDI. Rok produkcji 2001. Pierwsza rejestracja 2002. Auto kupiłem z polecenia więc wiem co mam. Wyposażenie nie będe wypisywał bo opcja jest full full oprócz szyberdachu.
Auto robione i strojone przez Rogala. Auto posiada profesjonalne Car Audio + DVD w schowku.
Silnik:
1.9 TDI ARL seria 150 koni.
Turbo: Gt2260v
Wydech: Od początku do końca 3 cale przelotowy na 2 tłumikach.
Intercooler: Customowy Największy jaki tylko wszedł
Wtryski: Oryginalne popmpki + koncówki wtrysków DSS
Wałek: Niemieckiej firmy trój nitrowany
Brak Przepływomierza
Układ Dolotowy z kwasówki + stożek Simota.
Brak EGR
Odma wywalona na zewnątrz.
Zawieszenie:
Seria
Hamulce:
Tak jak w S3 + nawiercane tarcze przód i tył
Linki w stalowym oplocie
Klocki red stuff
Sprzęgło:
Sprzęgło półspiekowo na 6 ząbkach przerabiane przez Radzikowskiego
Dwumas od Sharana
Skrzynia:
6 biegowa + short shifter
Wnętrze:
Kierownica + Gałka S3 8P
DVD w schowku
3 bostery
Z zewnątrz:
Oryginalne Felgi 18 + Opony goodyear Eagle 235/40/18
Dystanse Przód i Tył 30mm
Przyciemnione Przednie i Tylne szyby
Brak tylnej wycieraczki
Czarne środki lamp + LEDY (które wywalę jak będzie cieplej)
Tylne Lampy Dymione
Napęd:
4x4 haldex + jakiś setup (musze się dowiedzieć)
MOC 240koni i 450nm Auto nie ma mocnego dołu aby nie posypać sprzęgła i dwumasa.
Plany:
-Wystroić go tak jak należy.
- Wypolerować Felgi
- Podnieść trochę moc
Pora na zdjęcia
Ostatnio zmieniony śr gru 26, 2012 14:30 przez Uzieblo, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: AUDI S3 1.9 TDI ARL 240/450!
Piękna A3 i piękny wypas ma. Zwłaszcza ta navi z radiem 2din mi się podoba. U mnie w Golfie by się taki zestaw przydał. Gratulacje i powodzenia
meine Golf LW5Z 3D AJM http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=442730" onclick="window.open(this.href);return false;
piekna s3 mialem takie ale 2.0 TFSI 265 KM QUATTRO pieknie sie jezdzilo zaluje ze sprzedalem powodzenia a na ile kucy chcesz ja robić ?
sprzedam silnik z instalacja osprzętem do toledo I silnik 1.8 monowtrysk 90km ze skrzynią super cena
AUDI S3 1.9 TDI ARL 240/450!
mocne audi robi robote po calosci ale te zegary mogles dac na slupek chyba troszke lepiej byto wygladało
Dobry egzemplarz silnik swapowany ale już po wypuszczeniu z fabryki ?
kwestia gustu Ja też bym wolał na kokpicie a nie na słupku~A~r~O~ pisze: ale te zegary mogles dac na slupek chyba troszke lepiej byto wygladało
http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/4C6j
Mati1490 Magiczne 300 chciałbym osiągnąć A wiem ze to jest baardzo możliwe z niedużym wkładem pieniężnym
PELE Wykresu brak na chwile obecna. Auto stroił oczywiście Rogal 3-4 lata temu
Ap ropo wskaźników gdzie, kto takie coś może mi wykonać?
PELE Wykresu brak na chwile obecna. Auto stroił oczywiście Rogal 3-4 lata temu
Ap ropo wskaźników gdzie, kto takie coś może mi wykonać?
Bardzo nietuzinkowy egzemplarz S3, mody pod maską jak wyposażenie na duży plus
Co do niedużego nakładu pieniężnego w drodze do 300 hp pozwolę się niezgodzić
Uzieblo pisze:Magiczne 300 chciałbym osiągnąć A wiem ze to jest baardzo możliwe z niedużym wkładem pieniężnym
Co do niedużego nakładu pieniężnego w drodze do 300 hp pozwolę się niezgodzić
Ibiza FL z ARL, GTB, Big pompki viewtopic.php?f=91&t=526381&p=6300378#p6300378" onclick="window.open(this.href);return false; ARL po raz trzeci
Dalsze mody
20.02.2012
Wymiana oleju + dwu siarczan molibdenu , filtrów
Następna wymiana za 8000 km.
31.08.2012
Pora na kolejna wymianę filtrów i oleju. Podsumowując 8 000 bezawaryjne, poza skrzynią która niedawno uległa awarii i czeka w kolejce na naprawę,
Ale to niestety moja wina ( Za często podczas zmiany zjawiał się dentysta ^^ )
Olej Motul 5W40
Filtry Mana
Dwusiarczek Molibdenu + srodek czyszczący wtryski
Do tego postanowiłem wymienić płyn hamulcowy na Motul RBF 660
Następnie pokusiłem się o dokładne wyczyszczenie stożka.
Tutaj już po skręceniu gotowy do montażu:
I na koniec mała pierdołka, która mam nadzieje poprawi wygląd auta. Podziękowania dla ArturaAHH a leon klubu za sprzedaż dokładeczki w śmiesznych pieniądzach.
Jak tylko założę zrobię zdjęcie.
Niebawem do auta wpadną poliuretany strongflexa na przód wraz z cały zawiasem oraz coś cieszące oko, wisieneczka na torcie Ale coś więcej na ten temat dowiecie się później.
2.09.2012
Tak jak wcześniej wspomniałem będzie wisieneczka Podziękowania dla Mariusz_ZT.tk. Banan na twarzy będzie widniał do następnego tygodnia Zestaw na zimę. Oryginalne 17tki:
25.09.2012
Z dniem dzisiejszym skrzynia dotarła do doktora Rafała "Szumi", który ma ją wskrzesić jak i wzmocnić. Tak jak się spodziewałem brązowy wodzik nie wytrzymał (bolączka tych skrzyń). Niebawem zostanie naprawiona a ja tym czasem poszukuje mocnego sprzęgła, ponieważ przez obecne sprzęgło spierdział się wodzik.
3.10.2012
Do wymiany również sprzęgło + dwumas od Radzikowskiego. Poniżej zdjęcia zużytego 6 łopatkowego spieka i docisku.
+ Nowy olej do skrzyni.
12.10.12
No i kolejna rzecz do auta Oryginalne lampki, które dotarły w tygodniu. Z dniem dzisiejszym zaś trafiły na warsztat. Czyszczenie, polerowanie itd.
Przed lampy wyglądały tak:
Po całej operacji:
Do tego zabiegu potrzebowałem 2 środków Meguiars'a:
17.10.2012
Skrzynia jest już w domu Robota wykonania bardzo profesjonalnie Pozdrawiam Rafała ,,SZUMI' i dziękuje pomoc. W skrzyni zostały wymienione synchronizatory 2 i 3 biegu, wymieniony pęknięty wodzik, łożyska, przerobione wodziki z nitów na śruby, wymienione wszystkie uszczelnienia oraz co najważniejsze właściwie "ponaciagane" łożyska wałków. Skrzynia została cała pomalowana, a śrubki oddane do chromowania, aby wszystko to wyglądało profesjonalnie
Teraz czekamy tylko na sprzęgło i składamy )
7.11.2012
Kolejne rzeczy do auta. Powoli zaczynam zbierać wszystko do kupy bo jak dobrze pójdzie to auto za 2-3 tyg będzie gotowe
Z dniem dzisiejszym sprawiłem sobie nowe oponki Toyo Snowproxes S953 w rozmiarze 225/45/17.
Czemu te?
Zasugerowałem się przede wszystkim cena oraz faktem im w poprzednim aucie (a3 8l) miałem starszy model i byłem z nich bardzo ale to bardzo zadowolony.
13.12.2012
Piękny dzień dla mnie jak i dla auta Dlaczego? Bo doszło dłuuuugo oczekiwane ,,potężne'' spzegło prosto zza oceanu od Apsika. którego pozdrawiam! Teraz cos wiecej na temat tego cudeńka:
Mówiąc krótko ... dwumas LUKa który w porównaniu do Sachsa ma tendencję do dłuższego znoszenia większych obciążeń i dlatego jest dobrym kandydatem na mocne sprzęgło 240mm.
Sprzęgło o którym mowa to zestaw LUKa od Shrana o ozn BTB ze zmodyfikowaną tarczą i wzmocnionym dociskiem. Cała akcja polega na tym, że seryjna tarcza okuwana jest karbonowo/kewlarową okładziną, a docisk wzmacniany jest bez zastosowania dodatkowego słoneczka.
Do modyfikacji potrzebna jest seryjna tarcza i docisk LUKa w stanie nowym lub używanym ALE NIE USZKODZONYM, w moim przypadku był to nowy zestaw, ponieważ nie lubie ,,drut systemu''
Czemu warto było czekać az 2 miesiące? A chociażby dlatego ze zestaw ten jest mocniejszy od Sacha Performance i zostało sprawdzone ze wytrzymuje 550nm i to jeszcze nie koniec ,co do Sachs Performance + dwumasowe koło Sachs to oficjalnie producent nie podał górnej granicy wytrzymałości zestawu. Teoretycznie jest to 450-470Nm.
Pora na zdjęcia:
PS. Czerwone podobno są szybsze )
20.02.2012
Wymiana oleju + dwu siarczan molibdenu , filtrów
Następna wymiana za 8000 km.
31.08.2012
Pora na kolejna wymianę filtrów i oleju. Podsumowując 8 000 bezawaryjne, poza skrzynią która niedawno uległa awarii i czeka w kolejce na naprawę,
Ale to niestety moja wina ( Za często podczas zmiany zjawiał się dentysta ^^ )
Olej Motul 5W40
Filtry Mana
Dwusiarczek Molibdenu + srodek czyszczący wtryski
Do tego postanowiłem wymienić płyn hamulcowy na Motul RBF 660
Następnie pokusiłem się o dokładne wyczyszczenie stożka.
Tutaj już po skręceniu gotowy do montażu:
I na koniec mała pierdołka, która mam nadzieje poprawi wygląd auta. Podziękowania dla ArturaAHH a leon klubu za sprzedaż dokładeczki w śmiesznych pieniądzach.
Jak tylko założę zrobię zdjęcie.
Niebawem do auta wpadną poliuretany strongflexa na przód wraz z cały zawiasem oraz coś cieszące oko, wisieneczka na torcie Ale coś więcej na ten temat dowiecie się później.
2.09.2012
Tak jak wcześniej wspomniałem będzie wisieneczka Podziękowania dla Mariusz_ZT.tk. Banan na twarzy będzie widniał do następnego tygodnia Zestaw na zimę. Oryginalne 17tki:
25.09.2012
Z dniem dzisiejszym skrzynia dotarła do doktora Rafała "Szumi", który ma ją wskrzesić jak i wzmocnić. Tak jak się spodziewałem brązowy wodzik nie wytrzymał (bolączka tych skrzyń). Niebawem zostanie naprawiona a ja tym czasem poszukuje mocnego sprzęgła, ponieważ przez obecne sprzęgło spierdział się wodzik.
3.10.2012
Do wymiany również sprzęgło + dwumas od Radzikowskiego. Poniżej zdjęcia zużytego 6 łopatkowego spieka i docisku.
+ Nowy olej do skrzyni.
12.10.12
No i kolejna rzecz do auta Oryginalne lampki, które dotarły w tygodniu. Z dniem dzisiejszym zaś trafiły na warsztat. Czyszczenie, polerowanie itd.
Przed lampy wyglądały tak:
Po całej operacji:
Do tego zabiegu potrzebowałem 2 środków Meguiars'a:
17.10.2012
Skrzynia jest już w domu Robota wykonania bardzo profesjonalnie Pozdrawiam Rafała ,,SZUMI' i dziękuje pomoc. W skrzyni zostały wymienione synchronizatory 2 i 3 biegu, wymieniony pęknięty wodzik, łożyska, przerobione wodziki z nitów na śruby, wymienione wszystkie uszczelnienia oraz co najważniejsze właściwie "ponaciagane" łożyska wałków. Skrzynia została cała pomalowana, a śrubki oddane do chromowania, aby wszystko to wyglądało profesjonalnie
Teraz czekamy tylko na sprzęgło i składamy )
7.11.2012
Kolejne rzeczy do auta. Powoli zaczynam zbierać wszystko do kupy bo jak dobrze pójdzie to auto za 2-3 tyg będzie gotowe
Z dniem dzisiejszym sprawiłem sobie nowe oponki Toyo Snowproxes S953 w rozmiarze 225/45/17.
Czemu te?
Zasugerowałem się przede wszystkim cena oraz faktem im w poprzednim aucie (a3 8l) miałem starszy model i byłem z nich bardzo ale to bardzo zadowolony.
13.12.2012
Piękny dzień dla mnie jak i dla auta Dlaczego? Bo doszło dłuuuugo oczekiwane ,,potężne'' spzegło prosto zza oceanu od Apsika. którego pozdrawiam! Teraz cos wiecej na temat tego cudeńka:
Mówiąc krótko ... dwumas LUKa który w porównaniu do Sachsa ma tendencję do dłuższego znoszenia większych obciążeń i dlatego jest dobrym kandydatem na mocne sprzęgło 240mm.
Sprzęgło o którym mowa to zestaw LUKa od Shrana o ozn BTB ze zmodyfikowaną tarczą i wzmocnionym dociskiem. Cała akcja polega na tym, że seryjna tarcza okuwana jest karbonowo/kewlarową okładziną, a docisk wzmacniany jest bez zastosowania dodatkowego słoneczka.
Do modyfikacji potrzebna jest seryjna tarcza i docisk LUKa w stanie nowym lub używanym ALE NIE USZKODZONYM, w moim przypadku był to nowy zestaw, ponieważ nie lubie ,,drut systemu''
Czemu warto było czekać az 2 miesiące? A chociażby dlatego ze zestaw ten jest mocniejszy od Sacha Performance i zostało sprawdzone ze wytrzymuje 550nm i to jeszcze nie koniec ,co do Sachs Performance + dwumasowe koło Sachs to oficjalnie producent nie podał górnej granicy wytrzymałości zestawu. Teoretycznie jest to 450-470Nm.
Pora na zdjęcia:
PS. Czerwone podobno są szybsze )
AUDI S3 1.9 TDI ARL 240/450! NOWE SPRZĘGŁO/SRZYNIA na 500nm+
bomba, widzę, że zegary STRI więc nawet tutaj auto po grubości zrobione
240/450 mega wynik chyba jeden z najlepszych jakie były na ARL+GTB2260vk
co do 300ps to już chyba będzie naprawdę ciężko w rozsądnych pieniążkach ciachnąć ale życzę powodzenia!
szerokości
240/450 mega wynik chyba jeden z najlepszych jakie były na ARL+GTB2260vk
co do 300ps to już chyba będzie naprawdę ciężko w rozsądnych pieniążkach ciachnąć ale życzę powodzenia!
szerokości
- moment
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
bardzo fajne autko, zycze tych 300 ps ale moze byc ciezko w drobnej kasie;) moge prosic info ile za wzmocnienie skrzyni bo mam taka do s4 do zrobienia na pw, pozdro
adptery, dystanse info PW
S4B5 2,7 biturbo--- http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=363667
S4B5 2,7 biturbo--- http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=363667
Miałem pochwalić się wcześniej ale nie było czasu i nie było odpowiedniego stanu (%%%%)
Dzień bardzo piękny dla mnie jak i dla esy Co tu będe pisał, wróciłą do domu i ma się dobrze. Po świętach trzeba ogarnąć pare szczególików aby auto było w 100% sprawne. Wpadną poliuretany, nowy olej w haldexie itd itd.
Temat: Przełożenie mocy uważam za zakończony Na wiosne lecimy z mocą i heblunkiem
I pare zdjęć: (Potrzebuje dobrego fotografa na mała sesje fotograficzną, znacie, macie, jesteście proszę o PW)
Dzień bardzo piękny dla mnie jak i dla esy Co tu będe pisał, wróciłą do domu i ma się dobrze. Po świętach trzeba ogarnąć pare szczególików aby auto było w 100% sprawne. Wpadną poliuretany, nowy olej w haldexie itd itd.
Temat: Przełożenie mocy uważam za zakończony Na wiosne lecimy z mocą i heblunkiem
I pare zdjęć: (Potrzebuje dobrego fotografa na mała sesje fotograficzną, znacie, macie, jesteście proszę o PW)
- MiChAoS
- Forum Master
- Kontakt:
Widziany ostatnio na Saskiej Kepie;) Autko przyciaga oko jadac patrze co to za killer stoi
Ladna sztuka... Powodzenia i bezawaryjnosci
Ladna sztuka... Powodzenia i bezawaryjnosci