[Fabia II] plus po zapłonie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Lukasz_mk2
- Forum Master
Witam w nowym roku,
Panowie zakupiłem swojej żonie zestaw głośnomówiący nokii i chciał bym go zamontować w skodzie fabii 2 tylko mam mały problem. Gdzie znajdę plus po zapłonie w tej skodzie, posiada ona już szynę CAN i z tego co wiem to nie ma możliwości zrobienia tego jak to się robiło w golfie tzn. stały plus oraz zapłon podłączało się do kabli radia i tyle - tutaj w radiu jest tylko stały plus a zapłon załatwiany jest przez kable CAN.
Proszę nie piszcie mi żebym oddał auto do elektryka bo gdzie pytam chcą za to 200zł w zwyż, a obecnie mam inne wydatki i chciał bym zrobić to samemu.
Panowie zakupiłem swojej żonie zestaw głośnomówiący nokii i chciał bym go zamontować w skodzie fabii 2 tylko mam mały problem. Gdzie znajdę plus po zapłonie w tej skodzie, posiada ona już szynę CAN i z tego co wiem to nie ma możliwości zrobienia tego jak to się robiło w golfie tzn. stały plus oraz zapłon podłączało się do kabli radia i tyle - tutaj w radiu jest tylko stały plus a zapłon załatwiany jest przez kable CAN.
Proszę nie piszcie mi żebym oddał auto do elektryka bo gdzie pytam chcą za to 200zł w zwyż, a obecnie mam inne wydatki i chciał bym zrobić to samemu.
Np włącznik świateł np ale juz nie pamiętam który pin. Później sprawdzę. Ewentualnie jak chce Ci się wyciągać skrzynkę bezpieczników to tam masz do wyboru. Moze nawet puste miejsce znajdzie się z plusem po stacyjce.
- Lukasz_mk2
- Forum Master
był bym wdzięczny za sprawdzenie. Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa bo jeśli podepnę się "nowym sprzętem" np. pod włącznik świateł to czy nie wywali mi żadnego błędu na vag'u o zwiększeniu poboru prądu??
Aha i jak byś to sprawdzał to dla pewności prosił bym o sprawdzenie gdzie najlepiej podpiąć jeszcze stały plus. dodam, że na przewodach będę montował (wg instrukcji zestawu) bezpieczniki - 2A dla stałego plusa oraz 1A dla plusa po zapłonie.
Aha i jak byś to sprawdzał to dla pewności prosił bym o sprawdzenie gdzie najlepiej podpiąć jeszcze stały plus. dodam, że na przewodach będę montował (wg instrukcji zestawu) bezpieczniki - 2A dla stałego plusa oraz 1A dla plusa po zapłonie.
- Lukasz_mk2
- Forum Master
dzieki jhosef, będę zatem to sprawdzał i podłącze się pod ten włącznik, myślę że ten bluetooth pobiera tak mało prądu, że się nic nie stanie
Ten plus po zapłonie to raczej stosowane jest jako sygnałowe do załączenia urządzenia a nie zasilania.
- Lukasz_mk2
- Forum Master
a jest jakaś różnica pomiędzy złączem Xr, a Xz?? Bo po co były by dwa dające to samo??
Jest. Jeden jest rozłączany przy starcie rozrusznika, drugi nie.
Xz - dokładniej - plus po styacyjce z przerwą przy rozruchu
Xr - jak wyżej ale po przejścu przez przekaxnik lini X
Xz - dokładniej - plus po styacyjce z przerwą przy rozruchu
Xr - jak wyżej ale po przejścu przez przekaxnik lini X
- Lukasz_mk2
- Forum Master
to do którego lepiej podpiąć?? Bo trochę będzie słabo jak bluetooth będzie się włączał, a następnie wyłączał podczas kręcenia rozrusznikiem, a potem znowu włączał jak silnik już będzie chodził. Lepiej by było "ukraść" jakiś prąd np z sygnału który daje alternator tak jak jest chyba przy niektórych uniwersalnych światłach DRL - włączają się tylko po zapaleniu auta.
Bez przerwy na rozruchu urządzenie po załączeni zapłonu i rozruchu włączy się i nie będzie już się wyłączać.
Przy przerwie na rozruch urządzenie odpali się po do aby po chwili się wyłączyć na rozruch i załączyć ponownie.
Wybierz sam:)
Przy przerwie na rozruch urządzenie odpali się po do aby po chwili się wyłączyć na rozruch i załączyć ponownie.
Wybierz sam:)
- Lukasz_mk2
- Forum Master
no, ale z tego co napisałeś to zarówno Xr jak i Xz ma przerwę przy rozruchu z tą różnicą że Xr przechodzi dodatkowo przez przekaźnik. No chyba, że Cię źle zrozumiałem
Lukasz_mk2, nie to mi się coś pomieszało w głowie...
Najlepiej sprawdź to miernikiem bo już się sam zgubiłem. Po południu jak będę miał chwilę to sprawdzę na żywym organizmie.
Najlepiej sprawdź to miernikiem bo już się sam zgubiłem. Po południu jak będę miał chwilę to sprawdzę na żywym organizmie.
- Lukasz_mk2
- Forum Master
był bym wdzięczny
A jak by było tak, że zarówno na Xr i na Xz była przerwa podczas zapłonu to może by jakiś przekaźnik założyć opóźniający przepływ prądu np. o 5sek i by było git. Tylko nie znam się wcale na przekaźnikach, ale podobno są jakieś takie i to w dodatku używane w samochodach. Na elektrodzie piszą w tym temacie - jak ktoś zgłosi prośbę o jakiś układ opóźniający to mu odpisują dużymi literami KUP ZWYKŁY PRZEKAŹNIK SAMOCHODOWY CO ZROBI TO ZA CIEBIE.
ps. Chyba chodzi o coś takiego
http://ase.hoste.pl/sklep/index.php?p62 ... owy-1tp150
A jak by było tak, że zarówno na Xr i na Xz była przerwa podczas zapłonu to może by jakiś przekaźnik założyć opóźniający przepływ prądu np. o 5sek i by było git. Tylko nie znam się wcale na przekaźnikach, ale podobno są jakieś takie i to w dodatku używane w samochodach. Na elektrodzie piszą w tym temacie - jak ktoś zgłosi prośbę o jakiś układ opóźniający to mu odpisują dużymi literami KUP ZWYKŁY PRZEKAŹNIK SAMOCHODOWY CO ZROBI TO ZA CIEBIE.
ps. Chyba chodzi o coś takiego
http://ase.hoste.pl/sklep/index.php?p62 ... owy-1tp150
Sprawdziłem, oba rozłącza przy rozruchu. Co do przekaźnika to można. Ale czy jest sens... raczej nie. Podłącz bez i zobacz jak to się będzie zachowywać.