JP+k14, jaka pompa ?
Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
JP+k14, jaka pompa ?
Witam.
Mam uturbionego JP w Passacie B3 (buda po AAZ). Takiego już kupiłem.
Po uszczelnieniach pompy w pewnym zakładzie (narazie nazwę pominę :/) muszę kupić inną pompę wtryskową.
Mam na stanie pompę z AAZ (niestety ekopompa), oraz pompę z 1,9D (1Y).
Powiedzcie czy jest sens kupować pompę z boostpinem (np z 1,6td albo 1,9td). Czy lepiej te 2-3stówki na co innego przeznaczyć?
Dodam że wtryski, skrzynie biegów i turbo(k14) mam z AAZ przy tum moim JP-eku.
pozdrawiam
Mam uturbionego JP w Passacie B3 (buda po AAZ). Takiego już kupiłem.
Po uszczelnieniach pompy w pewnym zakładzie (narazie nazwę pominę :/) muszę kupić inną pompę wtryskową.
Mam na stanie pompę z AAZ (niestety ekopompa), oraz pompę z 1,9D (1Y).
Powiedzcie czy jest sens kupować pompę z boostpinem (np z 1,6td albo 1,9td). Czy lepiej te 2-3stówki na co innego przeznaczyć?
Dodam że wtryski, skrzynie biegów i turbo(k14) mam z AAZ przy tum moim JP-eku.
pozdrawiam
Re: JP+k14, jaka pompa ?
Pompa z 1Y a pompa ecopompa z 1.9td to to samo , po zmianie na pompę 9 z lda to odczujesz różnice w mocy auto będzie żwawsze, szczególnie z AAZ (pod warunkiem że będzie w dobrym stanie), tylko kupuj z pewnych rąk bo, jak kupisz taką na allegro to na 90% będzie się nadawała do regeneracji, to już zależy od ciebie co zrobisz. Zależy co chcesz osiągnąć.
JP+k14, jaka pompa ?
TDiesel power, ok, może masz rację.
Pompy mam takie:
- 0 460 494 336 (jeździła przy AAZ, niestety pusta puszka bez pina)
- 0 460 484 022 (jeździła przy 1,9D, bez puszki)
Co chcę osiągnąć? Do momentu aż zarżnę ten silnik (nie ma podobno natrysku oleju) nie tarasować przejazdu innym (wiadomo B3 do lekkich nie należy).
Jak ten motor klęknie kupie AAZ i może podkręcę do 100KM. Trochę zależy mi na ekonomii - auto wozi graty do pracy przy remontach mieszkań.
Pompy mam takie:
- 0 460 494 336 (jeździła przy AAZ, niestety pusta puszka bez pina)
- 0 460 484 022 (jeździła przy 1,9D, bez puszki)
Co chcę osiągnąć? Do momentu aż zarżnę ten silnik (nie ma podobno natrysku oleju) nie tarasować przejazdu innym (wiadomo B3 do lekkich nie należy).
Jak ten motor klęknie kupie AAZ i może podkręcę do 100KM. Trochę zależy mi na ekonomii - auto wozi graty do pracy przy remontach mieszkań.
Re: JP+k14, jaka pompa ?
no natrysku niema, ale jak jeszcze nie jest najgorszy to też go możesz ciut podkręcić i jak się będzie jeździć z głową to od razu nie klęknie, turbo podkręcić na 1bara, do tego pompa z aaz regulacja pompy + większa dawka pin z 1.6 i nie będzie tak źle, takie moje zdanie. a i zapomniał bym że do tego by się jakiś intercooler przydał bo jednak jp jest delikatniejszy a w tedy będą większe temperatury, ale około 90-100 można wydusić bezboleśnie dla silnika
JP+k14, jaka pompa ?
TDiesel power, czyli te pompy co mam mogę sobie podarować? a może ma ktoś tylko górę pompy (z grzybkiem)?
JP+k14, jaka pompa ?
możesz zakładać będą troszeczkę lepsze od 1.6, bo 1.9 ma lepszy dozownik, ale cudów nie będzie chyba że trochę w nich pogrzebiesz zrobisz govmoda wywalisz ogranicznik dawki itp, z tym że przy tej samej mocy silnik będzie trochę bardziej cierpiał na 8 niż na 9, jak masz dobrą pompę to bym zakładał, może trochę szkoda pakować pieniądze w nie wiadomo co.
przepraszam nie popatrzyłem na te nr co napisałeś, jednak nie to samo przynajmniej nie w tym przypadku, ta z aaz to 9 czyli nie będzie tak źle, to ja bym do niej założył górę od tej z eco i zrobił to co ci już wyżej napisałem, góra z 1y będzie o tyle lepsza że będzie lepszy dostęp, bo nie wiem po kupa tam pusta obudowa
przepraszam nie popatrzyłem na te nr co napisałeś, jednak nie to samo przynajmniej nie w tym przypadku, ta z aaz to 9 czyli nie będzie tak źle, to ja bym do niej założył górę od tej z eco i zrobił to co ci już wyżej napisałem, góra z 1y będzie o tyle lepsza że będzie lepszy dostęp, bo nie wiem po kupa tam pusta obudowa
JP+k14, jaka pompa ?
TDiesel power pisze:Pompa z 1Y a pompa ecopompa z 1.9td to to samo ,
to nie jest to samo!!!
sama eco pompa jest dość rozwojowa jednak dopiero po rozblokowaniu...
jesli nie boisz się chmurki z dolnych obrotów to wybijasz tylko bolec blokujący ruch dozownika i go skracasz i już mozna śmigać na dużych dawkach.
pompa od AAZ'a zawsze jest 9mm, a od 1Y z małymi wyjątkami 8mm.
co do ciśnienia i dawki to ciśnienie można dość wysokie ustawić nawet w okolicach 1.5bara, jesli ktoś rozważnie jeździ i gazu do spodu używa żadko, natomiast dwakę ustawić tak żeby przy pełnym doładowaniu nie było dymu. proponujję nawet ustawić tak aby dym się pojawił przy pełnym doładowaniu( sprawdzamy w trakcie jazdy) i odjąć 0,25-05 obrotu śrubą od dawki.
wtedy EGT nie powinno być tak zabójcze, dla silnika... o ile nie masz stylu jazdy, na autostradzie czy drodze szybkiego ruchu w stylu 'tempomatu" czyli cegła na gaz
ja kilka lat temu zrobiłem podobny manewr w audi 80B3 i auto jeździ do dziś...
JP+k14, jaka pompa ?
Jak kolego jest rozwiązana sprawa Turbiny w Twoim JP-eku?
VW Golf II GLD 91' 1.6d JP 4b
JP+k14, jaka pompa ?
EnejVW pisze:arwam, a po co dmuchać 1.5 bara z k14 i to jeszcze w JPku?
po to żeby silnik sie nie rozpłynął.