Rozładowujący się akumulator
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Mam problem z moim MK2 1.8 RP w automacie.Średno co 2 -3 tygodnie pada akumulator i nie moge znaleźć przyczyny.Akumulator Bosch nowy kupiony wg.katalogu IC na jesieni, sprawdzony niedawno na urządzeniu wychodzi że jest OK.Alternator Bosch 90A nowy(po regeneracji) mój stary ładował niecałe 14V i ten też tak ładuje(podobno one tak mają). Sprawdzane urządzeniem czy nie bierze za dużo prądu podczas postoju i wychodzi że jest w normie. Rozrusznik wymieniony na inny używany, bez zmian. Mapa mi sie już urywa i nie wiem gdzie dalej szukać. Znajomy mechanik twierdzi że wszystkie samochody ładują powyżej 14V i tu może być przyczyna. Czy były może alternatory innej firmy niż Bosch w tej wersji które ładowały więcej? Bo nic innego nie przychodzi mi do głowy tylko ewentualnie jeszcze raz wymienić alternator żeby ładował więcej. Może ten akumulator potrzebuje takiego ładowania a to które mam mu nie wystarcza? Co jeszcze może być nie tak?
Rozładowujący się akumulator,problem help!!!
Moim zdaniem alternator , przy włączonych światłach powinien dawać minimum 14V , jeżeli jest poniżej to faktycznie może co jakiś czas siadać aku
Rozładowujący się akumulator,problem help!!!
Wpadla mi w rece ostatnio karta gwarancyjna od Centry Futury. W jednym z punktow pisza, ze reklamacja nie bedzie uwzgledniona, gdy napiecie ladowania jest ponizej 14,2V i wyzsze niz 14,5V. Tak wiec napiecie ponizej 14V automatycznie dyskwalifikuje Twoj alternator.
- silent_rob
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
radzę pomierzyć też pobór prądu na zgaszonym silniku i wyłączonym zapłonie
Moze radio jezeli masz .Mi w mk3 radio przez 2 tygodnie tez wyciagnie prad (sprawdzilem) dlatego je wyjmuje.
Mariusz
Re: Rozładowujący się akumulator
silent_rob pisze:radzę pomierzyć też pobór prądu na zgaszonym silniku i wyłączonym zapłonie
Dzięki za porady ale jak pisałem wcześniej auto było już sprawdzane na wyłączonym zapłonie (może niezbyt dokładnie się wyraziłem) specjalnymi cęgami czy nie bierze prądu i wszystko jest ok.mariusz33 pisze:Moze radio jezeli masz .Mi w mk3 radio przez 2 tygodnie tez wyciagnie prad (sprawdzilem) dlatego je wyjmuje.
Zamówiłem już regulator do 14.5V i mam nadzieję że to rozwiąże problem,szkoda że wcześniej nie wiedziałem że takie regulatory istnieją,ile to nerw by mi i żonie zaoszczędziło grrrrrr...
Za jakieś 3-4 tygodnie dam znać czy pomogło.
sprawdzałem dzisiaj klientowi pobór prądu bo aku rozładowywało i okazało się że radio wyłączone pobierało 120mA
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Najmniejszy jaki akumulator mogłeś zamontować to 41 , najwiekszy 61 , w dieslu tez mam 62 , kto dobierał ci akumulator. Nic dziewnego że Ci się rozładowuje jak masz 90 o wilele za duży ponad dwa razy
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
epiotr, sprawdź ładowanie na samym altku a nie na klemach... i podaj jakieś liczby jeżeli chodzi o pobór prądu
Gdzie napisał, że ma aku 90Ah ?? Na jakiej podstawie stwierdzasz że największy może być 61 ?? Ja w benzynie 1.4 mam 72Ah...a czasami 100Ah wkładam jak jest potrzebagrandi pisze:Najmniejszy jaki akumulator mogłeś zamontować to 41 , najwiekszy 61 , w dieslu tez mam 62 , kto dobierał ci akumulator. Nic dziewnego że Ci się rozładowuje jak masz 90 o wilele za duży ponad dwa razy
To radio jeździło wcześniej w drugim moim aucie przez długi czas i nie było z nim kłopotów więc narazie nie biorę go pod uwagę.mariusz33 pisze:Ja tez mialem miezone jak bylo radio ale to znikomy pobor.
90A to ma alternatorgrandi pisze:Najmniejszy jaki akumulator mogłeś zamontować to 41 , najwiekszy 61 , w dieslu tez mam 62 , kto dobierał ci akumulator. Nic dziewnego że Ci się rozładowuje jak masz 90 o wilele za duży ponad dwa razy
Qto pisze:epiotr, sprawdź ładowanie na samym altku a nie na klemach... i podaj jakieś liczby jeżeli chodzi o pobór prądu
Gdzie napisał, że ma aku 90Ah ?? Na jakiej podstawie stwierdzasz że największy może być 61 ?? Ja w benzynie 1.4 mam 72Ah...a czasami 100Ah wkładam jak jest potrzebagrandi pisze:Najmniejszy jaki akumulator mogłeś zamontować to 41 , najwiekszy 61 , w dieslu tez mam 62 , kto dobierał ci akumulator. Nic dziewnego że Ci się rozładowuje jak masz 90 o wilele za duży ponad dwa razy
Napięcie sprawdzone na klemach i na zaciskach alternatora,jest takie samo. Więcej danych napiszę za kilka dni bo obecnie jestem w delegacji i nie mam jak tego sprawdzić a nie pamiętam ich.
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
co z tego ze masz 90 A alternator jak fabrycznie np w passacie b5 sa 120 ah a aku jest 72
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
to informacja dla Ciebie że 90A ma alternator a nie akumulator o czym wcześniej pisałeśgrandi pisze:co z tego ze masz 90 A alternator jak fabrycznie np w passacie b5 sa 120 ah a aku jest 72
Jaki typ Boscha? Ja właśnie się zorientowałem, że kupiłem bezobsługowy (Centra Futura) i trzeba zmienić napięcie alternatora na 14.2-14.4 w moim Mk4 (tylko dlaczego Centra rekomenduje ten akumulator do mojego Golfa?).
Jeżeli jest "bezobsługowy", to prawdopodobnie jest domieszkowany na obu elektrodach wapniem i wymaga wyższego napięcia ładowania niż stare akumulatory. Sprawdź w instrukcji/gwarancji. Jeżeli ma zwykłe zaworki (odkręcane do każdej celi osobno) to prawdopodobnie jedna elektroda jest wzbogacona antymonem, a druga wapniem i napięcie ładowania może być co najmniej od 13.6V do 14.0V w zależności od producenta akumulatora (można spokojnie ładować większym, ale trzeba uważać na zgazowanie - współczesne mają zaworki wyrównawcze i trzeba dolewać elektrolitu).
Nawet jeżeli alternator nie jest uszkodzony warto zmienić napięcie ładowania na 14.4V.
Oczywiście po moich przejściach odradzam korzystanie z produktów firmy Centra.
Jeżeli jest "bezobsługowy", to prawdopodobnie jest domieszkowany na obu elektrodach wapniem i wymaga wyższego napięcia ładowania niż stare akumulatory. Sprawdź w instrukcji/gwarancji. Jeżeli ma zwykłe zaworki (odkręcane do każdej celi osobno) to prawdopodobnie jedna elektroda jest wzbogacona antymonem, a druga wapniem i napięcie ładowania może być co najmniej od 13.6V do 14.0V w zależności od producenta akumulatora (można spokojnie ładować większym, ale trzeba uważać na zgazowanie - współczesne mają zaworki wyrównawcze i trzeba dolewać elektrolitu).
Nawet jeżeli alternator nie jest uszkodzony warto zmienić napięcie ładowania na 14.4V.
Oczywiście po moich przejściach odradzam korzystanie z produktów firmy Centra.