Poliuretanowa poduszka silnika

Tutaj piszemy o problemach związanych z mechaniką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Noxi
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Noxi » czw gru 20, 2012 12:57

Dokładnie o takie zdjęcia mi chodziło. Po nich doskonale widać, że element dociskany tą długą śrubą zapiera się na tulejce w środku i ona odbiera możliwość dciągnięcia;/

Awatar użytkownika
szpieg
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: szpieg » czw gru 20, 2012 13:21

nadal nie masz racji .... opiera sie dopiero jak sie guma wyrobi, podłożysz kawałek gumy w środek i bedzie ok ....

Mój GTI: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=499693
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Samochód jest dopiero mocny, kiedy boisz się do niego wsiąść i przekręcić kluczyk"

Noxi
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Noxi » wt sty 01, 2013 13:30

No wiec sprawa przedstawia się następująco. Poduszka wyciągnięta. Dokrecić się faktycznie nie dało. Napchałem tam gumy, a dokładnie wycinałem odpowiednie układy z dętki. Naprawdę dużo i w różnych konfiguracjach tego tam napchałem. Ledwo złapałem z kolegą śrubę, a potem już posżło. Dokręcone. Luz się zmniejszył. Jakis pozostał, bo poduszka na gumie pracuje, ale była sztywniejsza.
Po odpaleniu budą nie wibruje, więc myslę ok. Biegi o dziwo minimalnie lepiej wchodzą. Tak jakby przez tą poduszkę teraz silnik był z jej strony minimalnie wyżej i dzięki temu linki są bliżej optymalnego ustawienia. Podczas jazdy też odrobinę lepiej jeżeli chodzi o wyczuwalny luz na silniku. Ale kurde to nadal nie jest to;/ Tak jakby ciut brakuje
Poduszka firmy Topran, więc pewnie dlatego nei jest cudownej jakości. I tu prosba.
Koledzy, co zrobić?:( wymieniac wszystkie poduchy? Na co? Tak mnie dobijaja ciezko wchodzace biegi. Uderzanie silnikiem przy zmianie biegow, zgrzytajacy wsteczny i to wszystko ze szok:(
Czy może poliuretan?
Proszę o pomoc

Awatar użytkownika
CzapCzap
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Re: Poliuretanowa poduszka silnika

Post autor: CzapCzap » wt sty 01, 2013 17:30

Noxi pisze: Tak mnie dobijaja ciezko wchodzace biegi. Uderzanie silnikiem przy zmianie biegow, zgrzytajacy wsteczny i to wszystko ze szok:(
Czy może poliuretan?
Proszę o pomoc
A moze problem gdzie indziej kolego ? . Gdy kupilem swojego golfa mk4 gti, ciezko wchodzila czworka podczas jazdy , potem kolejne biegi zaczely ciezko wchodzic, ale tylko podczas jazdy, wiec myslalem ze poduszka, zalozylem poliuretanowa ale to nie rozwiazalo problemow biegow. Biegi zaczely chodzic jezdze gorzej nawet zgrzytac ..... powod ? rozpadajacy sie docisk sprzegla.

Nadmienie rowniez , ze podczas wymiany sprzegla wlalem do skrzyni nowej olej, castrol 75W90 gl4-5 , i na zimno jedynka i dwojka wchodzila z oporem.
Kupilem wiec olej w aso , odziwo polowe tanszy od tego castrola ..... i biegi banglaja az milo.

Obrazek <--------

Golf 3 GL 1.6 AFT - sprzedany :(
Golf 4 GTI 1.8T AGU - Jest :)
Jetta 2 CL 1.6D - Jest :)

Noxi
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Noxi » śr sty 02, 2013 03:08

Sprzęgło wymienione. Zamach także, więc przyczyna dwumasy zniwelowana. Sprzęgła i docisku rownież. Chyba że mam pecha i trafiłem na felera.
Olej w skrzyni zmieniony na olej z Aso za 40+zł/litr.
Wymienione także elementy wybieraka - trzy, które sie zużywają. Z ASO ok. 250+zł I dalej do choroby nic.

Awatar użytkownika
CzapCzap
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: CzapCzap » śr sty 02, 2013 13:14

Jesli dalej masz watpliwosci co do poduszki, to mysle ze warto ja zmienic na dobry zamiennik lub poliuretan ( u mnie po 1000km juz mniej wibruje, a silnik prawie wogole sie nie rusza takze warto ), tylko mowisz, ze wsteczny zgrzyta, to bardziej swiatczy o sprzegle , ktore do konca sie nie rozlacza. Wysprzeglik ogladales czy nie cieknie albo sie nie poci ,warto odpowietrzyc.

Obrazek <--------

Golf 3 GL 1.6 AFT - sprzedany :(
Golf 4 GTI 1.8T AGU - Jest :)
Jetta 2 CL 1.6D - Jest :)

Noxi
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Noxi » czw sty 03, 2013 16:34

Odpowietrzalem i ogladalem. Jedyne co mozesprawdzic go poza tym to wymiana;/

Awatar użytkownika
szpieg
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: szpieg » czw sty 03, 2013 18:14

zostaje reszta poduszek, tylko nie zmieniaj na tanie zamienniki, bo po 2 tysiacach bedzie to samo, ja założylem uzywane od audi tt i jestem zadowolony

Mój GTI: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=499693
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Samochód jest dopiero mocny, kiedy boisz się do niego wsiąść i przekręcić kluczyk"

Awatar użytkownika
dr.house
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: dr.house » czw sty 03, 2013 19:13

zmienie troche temat, poniewaz mam u siebie wyrobione juz poduszki, wymienilem jedna pod silnikiem i druga przy skrzyni ale szybko padly, teraz czuc drgania na kierownicy, na pedalach nawet jesli samochod stoi na odpalonym silniku, ze juz nie wspomne jak bardzo galka zmiany biegow lata, czy wymiana na poliuretanowa gume w poduszce silnika na dole i wymiana na poduche lemfordera przy skrzyni pomoze, czy moze przez poliuretan drgania sie zwieksza na karoserii i dalej kierownica i pedaly beda drzaly?

Było:
Golf MK4 1.4 16V AKQ ->SWAP-> 1.8 20V AGN
Jest:
Audi A6 2.4 V6 Quattro ARJ

Noxi
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Noxi » pt sty 04, 2013 22:23

Niestety dwie wymienione już poduszki nie są chyba nadal cudowne;/ Jedna była SWAG'a a druga to Topran. Jak wymieniać to teraz już wszystkie, ale na jaką firmę się skierować?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » pt sty 11, 2013 08:46

Proponuję zakupic poduszki Lemfordera. Ja sam jestem po takiej wymianie i poprawa jest zdecydowana.

Noxi
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Noxi » pt sty 11, 2013 10:08

Jaki najnizszy koszt kompletu trzech da sie uzyskac?

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » pt sty 11, 2013 10:36

Na ogół wystarczy wymienic 2, ta trzecia jest chyba hydrauliczna i tak szybko nie pada. Ja za 2 zapłaciłem ok 450 zł. Popytaj wśród kolegow z forum co prowadzą sklepy.

lokomotion
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: lokomotion » pn mar 11, 2013 13:25

Niedawno wymieniłem w golfie Iv ARl poduche dolną tylną na poliuretanowe wkłady powerflexa. Po odpaleniu silnik na wolnych obrotach wydawał z siebie brzmienie jak z Imprezy STi ;D
Mi tam dźwięk sie podoba, pytanie czy to aby zdrowo dla silnika i dwumasu? Drgania są znaczne, auto ma 450Nm i gumowe wkłady poduszki silnika padały co pół roku.

vw - be inspired :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mechanika”